Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Ziđin najavio prvi zeleni rudnik na Balkanu

Srbija: Ziđin najavio prvi zeleni rudnik na Balkanu

Supported byspot_img
Supported byspot_img


Kompanija “Ziđin majning” (Zijin Mining) najavila je da će rudnik Čukaru Peki biti prvi zeleni rudnik u Srbiji i na Balkanu, odnosno rudnik koji je potpuno ekološki.

Kompanija navodi da je cilj da se površina rudnika potpuno ozeleni i da to budu parkovi i bašte, kao i da se okna koja se više ne koriste zalivaju, odnosno napune smesom jalovine i cementa.

Veći deo, odnosno 90 odsto jalovine, koja ostaje kao nus proizvod nakon izvlačenja bakra, koristi se za pastu kojom se zalivaju okna rudnika.

Supported by

Na taj način se sprečava uleganje tla i površina rudnika ostaje kao obradiva površina na kojoj je moguće saditi nisko i visoko rastinje, kazali su u menadžmentu rudnika.

Prema njihovim rečima, zagađenje je nulto jer se koriste najsavremenije tehnologije i mašine u rudarenje.

Iz „Ziđina“ su kazali da će i u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti ekologiji i ozelenjavanju površina kopova, u šta će biti utrošene desetine miliona dolara.

Prema rečima generalnog direktora Jong Čen, želja kompanije je da rudnik Čukaru Peki postane primer u Evropi i svetu.

„Želja nam je da rudnik bude u formi parka i bašte. Da se svake godine menja jer će se saditi različite biljke i kulture“, rekao je Čen.

On je dodao da trenutno u menadžmentu radi 110 Kineza, ali da je tendencija da se tak broj smanjuje, a da se daje šansa ljudima iz Srbije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!