Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Ziđin najavio prvi zeleni rudnik na Balkanu

Srbija: Ziđin najavio prvi zeleni rudnik na Balkanu

Supported byspot_img
Supported byspot_img


Kompanija “Ziđin majning” (Zijin Mining) najavila je da će rudnik Čukaru Peki biti prvi zeleni rudnik u Srbiji i na Balkanu, odnosno rudnik koji je potpuno ekološki.

Kompanija navodi da je cilj da se površina rudnika potpuno ozeleni i da to budu parkovi i bašte, kao i da se okna koja se više ne koriste zalivaju, odnosno napune smesom jalovine i cementa.

Veći deo, odnosno 90 odsto jalovine, koja ostaje kao nus proizvod nakon izvlačenja bakra, koristi se za pastu kojom se zalivaju okna rudnika.

Supported by

Na taj način se sprečava uleganje tla i površina rudnika ostaje kao obradiva površina na kojoj je moguće saditi nisko i visoko rastinje, kazali su u menadžmentu rudnika.

Prema njihovim rečima, zagađenje je nulto jer se koriste najsavremenije tehnologije i mašine u rudarenje.

Iz „Ziđina“ su kazali da će i u narednom periodu posebnu pažnju posvetiti ekologiji i ozelenjavanju površina kopova, u šta će biti utrošene desetine miliona dolara.

Prema rečima generalnog direktora Jong Čen, želja kompanije je da rudnik Čukaru Peki postane primer u Evropi i svetu.

„Želja nam je da rudnik bude u formi parka i bašte. Da se svake godine menja jer će se saditi različite biljke i kulture“, rekao je Čen.

On je dodao da trenutno u menadžmentu radi 110 Kineza, ali da je tendencija da se tak broj smanjuje, a da se daje šansa ljudima iz Srbije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Zbog čega Rio Tinto lobira za priključenje Srbije EU

Koliko god poriv glavne zastupnice Rio Save da negira lobističke aktivnosti Rio Tinta izgledao uzaludan spram zvanične evidencije EU, bolju taktiku verovatno nije mogla da odabere. Jer niti može da objasni kako je pristupanje Srbije EU sopstveni interes kompanije...
error: Content is protected !!