Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEU i partneri podstiču globalnu saradnju na polju kritičnih sirovina

EU i partneri podstiču globalnu saradnju na polju kritičnih sirovina

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Novi globalni forum ima za cilj da unapredi saradnju na polju kritičnih sirovina neophodnih za zelenu i digitalnu tranziciju sveta. Predvođenom Evropskom unijom i njenim partnerima, forumu su pristupile četiri nove članice, uključujući zemlje bogate mineralima poput Kazahstana i Uzbekistana.

Potražnja za kritičnim sirovinama raste zbog njihove potrebe u strateškim sektorima kao što su net-zero industrija, digitalna tehnologija, svemir i odbrana. Međutim, geopolitički i ekološki izazovi ugrožavaju njihovo snabdevanje.

Novoformirani Partnerski forum za bezbednost minerala, koji je otvorio vrata novim članovima, fokusiraće se na održivo korišćenje kritičnih minerala. Kroz dijalog o uređenju i regulatornoj saradnji, forum ima za cilj da promoviše fer konkurenciju, transparentnost i visoke standarde zaštite životne sredine u svim lancima snabdevanja.

Supported by

Članstvo u forumu je otvoreno za partnere koji su posvećeni diverzifikaciji globalnih lanaca snabdevanja i održavanju ekoloških i društvenih standarda. EU i Sjedinjene Države će zajedno voditi forum, sa ciljem da dopru do potencijalnih članica širom sveta.

EU i Uzbekistan potpisali su memorandum o strateškom partnerstvu sa ciljem da obezbede raznovrsne i održive CRM za zelenu i digitalnu tranziciju.

Oblasti saradnje uključuju održivo istraživanje, proizvodnju, istraživanje i inovacije u CRM lancima vrednosti. Značajne rezerve CRM-a u Uzbekistanu su u skladu sa njegovom strategijom za povećanje prerade za domaću i međunarodnu industriju.

Sve u svemu, forum ima za cilj da poboljša otpornost lanca snabdevanja CRM-om, poboljša transparentnost i obezbedi sredstva za razvoj infrastrukture, promovišući održivi razvoj ,kako u EU, tako i u Uzbekistanu.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!