Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoOtkrivanje potencijalnih nalazišta zlata i minerala na planini Rogozna u Srbiji

Otkrivanje potencijalnih nalazišta zlata i minerala na planini Rogozna u Srbiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Do sada su bušenja na planini Rogozna otkrila značajne količine zlata, bakra, olova i cinka. „Otkrili smo kalcijum karbonat u Srbiji, to je kao blagoslov. Pre nekoliko dana sam dobio vest o potpuno novom nalazištu zlata pronađenom u jugoistočnoj Srbiji, jednom od najsiromašnijih regiona.“, izjavio je pre više od godinu dana predsednik Srbije Aleksandar Vučić, što je izazvalo radoznalost o tačnoj lokaciji.

Međutim, i dalje postoje spekulacije o tome gde se tačno nalazi. Od početka meseca, kada su se pojavile prve informacije o projektu na planini Rogozna u Novom Pazaru, gde je otkriveno značajno nalazište zlata, bakra, olova i cinka u pojedinim oblastima, mnogi veruju da bi to moglo biti mesto. Ako je zaista reč o planini Rogozna, to bi moglo da bude drugo otkriveno nalazište posle Čoka Rakite u opštini Žagubica, koje se već smatra jednim od 100 najvećih svetskih nalazišta zlata.

Nije bilo zvanične potvrde ili odgovora vlasti o tome da li planina Rogozna odgovara predsednikovom opisu. Međutim, aktuelni rad na lokaciji ukazuje na značajan napredak.

Supported by

Na pitanje o specifičnostima projekta, Ministarstvo energetike je istaklo ekonomske koristi otvaranja novih rudnika, kako za regionalni razvoj tako i za nacionalni rast. Svako novo aktiviranje stimuliše srodne industrije i trgovinu. Preliminarne analize sugerišu da na svakog zaposlenog rudara još četiri radnika pronađu posao u sektorima vezanim za rudarstvo. Što se tiče potencijala Rogozne, ministarstvo je potvrdilo da „Zlatna Reka Resources LLC“ sprovodi geološka istraživanja na četiri istražna područja, sa posebnim akcentom na polje Šanac zbog obećavajućih nalazišta zlata, bakra, olova i cinka.

Postoji mogućnost da Vlada Srbije i investitor sklope sporazum o ulaganju koji bi se bavio razvojem infrastrukture, zaštitom životne sredine, preferencijalnim pravima kupovine za domaće prerađivače i fiskalnim beneficijama. Uloga države će prvenstveno biti da prepozna potencijal projekta, s obzirom na njegov strateški značaj i uticaj na životnu sredinu, lokalne zajednice i privredni rast.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!