Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoAzimut Exploration i Rio Tinto potpisali su ugovor od 115 miliona dolara...

Azimut Exploration i Rio Tinto potpisali su ugovor od 115 miliona dolara za litijumske nekretnine u Kvebeku

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kvebečka kompanija Azimut Exploration Inc. potpisala je ugovor sa kanadskom podružnicom Rio Tinto grupe o zajedničkom ulaganju u dve litijumske nekretnine u provinciji u vrednosti od 115,7 miliona dolara.

Kompanije su u ponedeljak najavile potpisivanje dve opcije za zajedničko ulaganje za nekretnine Corvet i Kaanaayaa u oblasti James Bay u Kvebeku, koje se prostiru na ukupno 639 kvadratnih kilometara.

Kroz ugovore, Rio Tinto ima priliku da od Azimuta dobije početnih 50 odsto udela u svakoj od nekretnina u roku od četiri godine. Da bi to postigao, Rio Tinto mora da finansira 7 miliona dolara troškova istraživanja i izvrši gotovinska plaćanja u ukupnom iznosu od 850.000 dolara po imovini (14 miliona dolara u troškovima i 1,7 miliona dolara u ukupnom isplatama).

Supported by

Prilikom potpisivanja potrebna je avansna uplata od 250.000 USD po nekretnini. Azimut će delovati kao operator tokom ove početne faze opcije. Početak troškova istraživanja i gotovinskih isplata, uključujući obavezu od 1,5 miliona dolara po imanju u prvih 12 meseci, nastupiće kada se ukinu ograničenja požara u Kvebeku.

Tokom sledeće faze opcije, Rio Tinto može da dobije dodatnih 20 odsto kamate tokom pet godina vršenjem dodatnih troškova rada u iznosu od 50 miliona dolara po imovini, što je ukupno 100 miliona dolara. Rio Tinto će preuzeti ulogu operatera tokom ove faze.

Ako Azimut izabere, ima pravo da dobije sredstva za proizvodnju putem obezbeđenog zajma od Rio Tinta. Zauzvrat, Rio Tintu će biti odobreno dodatnih 5% udela u nekretninama, čime će njegov ukupan udeo biti 75%.

Primarni fokus programa istraživanja u prvoj godini biće intenzivna procena i testiranje litijumskog potencijala imovine, sa budžetom od 1,5 miliona dolara po imanju.

Imovina Corveta obuhvata mogućnost istraživanja koju karakteriše značajna i istaknuta anomalija litijuma koja se proteže na udaljenosti od 26 kilometara u sedimentima jezera. Ova anomalija je praćena značajnim otiscima cezijuma, rubidijuma, galijuma i kalaja.

Detaljne analize geohemije sedimenta jezera sa više elemenata su otkrile prisustvo brojnih anomalija koje sadrže litijum, cezijum, rubidijum i galijum i na imanju Kaanaayaa.

Programi istraživanja koji se sprovode kroz sporazume će se fokusirati na identifikaciju litijum-cezijum-tantal pegmatita, ali oba svojstva takođe imaju značajan potencijal za mineralizaciju zlata, bakra, nikla i kobalta u vezi sa intruzijama.

Azimut takođe trenutno unapređuje još dva litijumska projekta u pokrajini kroz zajedničko ulaganje sa SOQUEM-om.

Kompanija Avalon Advanced Materials Inc. iz Toronta (TSKS: AVL) (OTCKB: AVLNF) je prošlog meseca kupila industrijsku lokaciju u susednom Ontariju kako bi uspostavila fabriku za preradu litijuma, što je još jedan značajan nedavni razvoj u kanadskoj industriji litijuma. Kompanija je u ponedeljak objavila da je potpisala ugovor o partnerstvu za razvoj fabrike sa Metso Corporation.

Druge litijumske kompanije koje posluju u Kvebeku uključuju Lithium One Metals Inc. iz Vankuvera (TSKS-V: LONE) (FSE: H490) (OTCKB: LOMEF), Piedmont Lithium (Nasdaq: PLL) (ASKS: PLL) i Stria Lithium Inc. iz Ontarija (TSKS-V: SRA).

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!