Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoLundin Mining kupuje većinski udeo u čileanskoj firmi za proizvodnju bakra i...

Lundin Mining kupuje većinski udeo u čileanskoj firmi za proizvodnju bakra i molibdena i obezbeđuje zajam od 800 miliona dolara

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Lundin Mining Corporation sa sedištem u Torontu objavila je uspešnu kupovinu 51 odsto udela u SCM Minera Lumina Copper Chile, koji je vlasnik rudnika bakra-molibdena Caserones u Čileu.

Pored akvizicije, Lundin Mining je takođe obezbedio obaveze za trogodišnji zajam od 800 miliona dolara, sa dodatnih 400 miliona dolara na raspolaganju po prijemu dodatnih obavezujućih obaveza i zatvaranju do dodatnih 19 odsto udela u Lumina Copper .

Supported by

Teitur Poulsen, viši potpredsednik i glavni finansijski direktor, rekao je da se potencijal za generisanje novca kompanije Lundin Mining povećao dodavanjem Caserones-a.

Preostala odložena novčana naknada od 150 miliona dolara biće plaćena u ratama tokom šestogodišnjeg perioda nakon datuma zatvaranja.

Prema ugovoru, Lundin Mining takođe ima pravo da stekne do dodatnih 19 procenata udela u Lumina Copper-u za 350 miliona dolara tokom petogodišnjeg perioda počevši od prve godišnjice od datuma zatvaranja.

Rudnik Caserones izveštava o proizvodnji i daje smernice

Rudnik Caserones, u vlasništvu SCM Minera Lumina Copper Chile, prijavio je proizvodnju od 69.704 tone bakra i 2.393 tone molibdena u prvoj polovini 2023. Proizvodnja bakra je uključivala 61.333 tone bakra u koncentratu i 8.371 katodnu tonu bakra.

Rudnik predviđa proizvodnju od 60.000-65.000 tona bakra i 1.500-2.000 tona molibdena za drugu polovinu 2023. Očekuje se da će proizvodnja za 2023. godinu biti veća u prvoj polovini godine zbog tipičnog sezonskog zimskog vremena operativna razmatranja doživljena tokom trećeg kvartala.

Smernice za proizvodnju za celu 2023. godinu mogu da se razlikuju od procena datih u tehničkom izveštaju zbog rezultata postignutih od godine do danas i preciziranja kratkoročnih planova. Godišnja proizvodnja za 2024. i 2025. je 110.000-120.000 tona bakra i 1.500-2.500 tona molibdena.

Predviđeni trošak gotovine za drugu polovinu 2023. je 2,30 USD/lb – 2,45 USD/lb bakra, nakon kredita nusproizvoda, pod pretpostavkom da je prosečna cena od 20 USD/lb molibdena.

Očekuje se da će kapitalni izdaci za drugu polovinu 2023. godine iznositi 110 miliona dolara. Ovo uključuje približno 45 miliona dolara za kapitalizovano uklanjanje otpada i razvoj rudnika, 30 miliona dolara za kapitalne troškove rudnika i mlinova i procenjenih 25 miliona dolara za kapitalizovane troškove skladišta jalovine.

Lundin Mining je diverzifikovana kanadska kompanija za rudarstvo osnovnih metala sa operacijama i projektima u Argentini, Brazilu, Čileu, Portugalu, Švedskoj i Sjedinjenim Američkim Državama, prvenstveno za proizvodnju bakra, cinka, zlata i nikla.

Akcije kompanije pale su u petak za 2,3 odsto na 11,22 dolara na berzi u Torontu.

„Dodavanjem Caserones-a, Lundin Mining dodaje još jedan dugovečni rudnik bakra značajne veličine sa značajnim potencijalom rasta u naš portfelj visokokvalitetnih sredstava“, rekao je izvršni direktor Lundina Peter Rockandel.

„Tim iz Caseronesa je postigao materijalna operativna poboljšanja poslednjih godina i uveren sam da ćemo otkriti dodatne prednosti kroz naše značajno znanje, iskustvo i postojeće prisustvo u regionu“,

Prošle godine bakar je privukao rudarske investitore

Bakar igra ključnu ulogu u pokretanju novih tehnologija zbog svoje superiorne električne provodljivosti, toplotne provodljivosti, izdržljivosti, savitljivosti i mogućnosti recikliranja. Njegova odlična električna provodljivost čini ga nezamenljivim u električnim vozilima, sistemima obnovljive energije i energetski efikasnim uređajima.

Njegova toplotna provodljivost je ključna za sisteme hlađenja u elektronici i sistemima za punjenje električnih vozila. Trajnost i savitljivost bakra su od vitalnog značaja za minijaturizaciju tehnoloških komponenata.

Značaj bakra se takođe proteže na uvođenje 5G tehnologije i infrastrukture sistema obnovljivih izvora energije kao što su solarni paneli i vetroturbine.

Čileanska državna kompanija Codelco je još jedan od glavnih igrača u rudarskoj industriji u zemlji i najveći domaći proizvođač metala.

Freeport McMoRan Copper & Gold Inc. (NISE: FCKS) je istaknuta američka rudarska kompanija koja posluje u Čileu. Druga američka kompanija, Albemarle Corporation sa sedištem u Severnoj Karolini, takođe igra značajnu ulogu u čileanskoj rudarskoj industriji bakra.

Čileanska kompanija Antofagasta PLC takođe je glavni igrač, upravljajući četiri rudnika bakra u zemlji: Los Pelambres, Centinela, Antucoia i Zaldivar. Kanadska kompanija Teck Resources Limited (TSKS: TECK.A i TECK.B) (NISE: TECK) upravlja rudnicima Quebrada Blanca i Carmen de Andacollo.

Na kraju, anglo-švajcarska kompanija Glencore plc (LON: GLEN) takođe posluje u Čileu. Ove godine, novi zakon o rudarstvu koji povećava poreze i tantijeme za velike proizvođače stigao je do stola čileanskog predsednika Gabrijela Borića na potpis. Prema zakonu, kompanije koje iskopaju preko 80.000 metričkih tona rafinisanog bakra godišnje suočiće se sa maksimalnom poreskom stopom od skoro 47 odsto, što industrija smatra prilično visokom.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!