Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoEvropa dodelila Kazahstanu  sredstva za projekte litijuma i volframa

Evropa dodelila Kazahstanu  sredstva za projekte litijuma i volframa

Supported byspot_img
Supported byMercados Media

Izvršni potpredsednik Evropske komisije za zeleni dogovor, Maroš Šefčovič je rekao da je planirana podrška rudarskim projektima „konkretan primer kako mi [Evropa i Kazahstan] možemo da radimo zajedno na razvoju potpuno integrisanih lanaca vrednosti održivih sirovina“.

„Ovo će nam pomoći da rešimo strateške zavisnosti i promovišemo ekonomski razvoj i stvorimo visokokvalitetna radna mesta – kako u Kazahstanu, tako i u EU.

U junu su Tau-Ken Samruk i Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) potpisali sporazum o podsticanju inovacija u domaćem rudarskom sektoru i uvođenju novih tehnologija.

Supported by

Šefčovič je juče u Almatiju rekao da su ove nedelje potpisani i sporazumi između SGS Holandije i kazahstanskog istraživačkog centra retkih metala Zhezkazganredmet o tehnološkoj saradnji u obnavljanju retkozemnih elemenata iz otpada iz rudarstva uranijuma.

Sporazum o saradnji u vazdušnom geofizičkom istraživanju između španske kompanije Kscalibur Multiphisics i Kazahstanskog nacionalnog geološkog zavoda takođe je postignut, dodao je zvaničnik EK.

„Nastojimo da na održiv način, u skladu sa strogim ekološkim i društvenim standardima, unapredimo naše domaće kapacitete za rudarstvo  i preradu.

„Drugo, znamo da domaće snabdevanje Evrope nikada ne može u potpunosti da zadovolji naše potrebe za kritičnim mineralima. Tako da moramo da diverzifikujemo spoljne izvore snabdevanja.“

Sporazum dolazi godinu dana nakon što je potpisano strateško partnerstvo između Evropske unije i Kazahstana o održivim sirovinama, baterijama i lancima vrednosti obnovljivog vodonika.

Procenjuje se da Kazahstan ima 8,6 miliona tona resursa litijuma, što ga stavlja na peto mesto na svetu po rezervi litijuma​​, kažu iz Geološkog zavoda Sjedinjenih Država. Nalazišta litijuma u ​​zemlji nalaze se u dve glavne oblasti: južnom i zapadnom regionu. Južna ležišta se nalaze u provincijama Aktau i Zhambil, dok se zapadna nalaze u provincijama Mangistau i Atirau.

Izvor : Mining Magazine

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Uloga naučnika u oblikovanju budućnosti Arktika: Nenamerna promocija i odgovornost u dubokomorskoj eksploataciji

Lokalne zajednice Arktika igraju ključnu ulogu u procesima donošenja odluka u vezi sa eksploatacijom resursa, budući da direktno snose posledice tih odluka. Nedavni forumi poput konferencije Arctic Frontiers i skupštine Arctic Circle Assembly ističu da te zajednice nisu samo...

EU dodeljuje 7,3 miliona evra ukrajinskoj kompaniji Velta za projekat titanijuma

Ukrajinska kompanija Velta, sa sedištem u Novomirhorodu, dobila 7,3 miliona evra od Evropske unije za četvorogodišnji projekat unapređenja tehnika ekstrakcije i prerade titanijuma. Ova sredstva, obezbeđena u okviru takmičenja "Resilient Value Chains 2024" projekta REPTiS, namenjena su unapređenju svake...

Turska teži partnerstvu sa Kinom kako bi razvila nalazišta retkih elemenata i unapredila industriju baterija za električna vozila

Turska nastoji da formira partnerstvo sa Kinom kako bi razvila svoje nedavno otkriveno nalazište retkih elemenata, što bi moglo povećati njenu privlačnost kineskim proizvođačima električnih vozila (EV) i baterija. Ministar energetike Alparslan Bajraktar predvodiće delegaciju u Kinu u oktobru...
error: Content is protected !!