Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoZatvara se najveći rudnik cinka u Evropi

Zatvara se najveći rudnik cinka u Evropi

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Švedska rudarska kompanija Boliden izvestila je da će obustaviti proizvodnju u rudniku cinka u Irskoj.

Na to su se odlučili zbog finansijskih problema koji su izazvali pad cena tog metala visoke troškovei, prenosi Seebiz.

 

Supported by

“Aktivno radimo na produženju radnog veka rudnika, uz očuvanje njegove konkurentnosti”, dodali su.

“Novčani tok trenutno je negativan zbog kombinacije faktora, uključujući poslovne izazove, pad cene cinka, visoke cene energije i opšti rast troškova”, naveli su iz Bolidena.

Obustavićemo proizvodnju i privremeno otpustiti radnike dok se uslovi rada ne poboljšaju, dodali su.

Generalni direktor rudnika Boliden Tara, Gunar Najstrom, rekao je da je kompanija svesna uticaja te odluke na zaposlene na području grada Navana.

“U dugoročnom interesu rudnika Boliden Tara, doneli smo odluku o privremenoj obustavi rada (…) Nažalost, to će značiti da će do 650 radnika biti privremeno otpušteno”, rekao je.

“Potpuno smo svesni teškoća i promena koje će odluka doneti našim radnicima, ali i široj zajednici u Navanu, gde rudnik posluje od 1977. godine”, dodao je.

“Odluku nismo doneli olako, ali jednostavno moramo zaustaviti trenutno neodrživ trend odliva novca kako bismo zaštitili dugoročnu budućnost rudnika. Nismo sigurni koliko će ovo razdoblje trajati, ali verujemo da je situacija privremena i da ćemo je stalno pratiti”, saopštio je čelnik rudnika.

Rudnik Tara ima oko 650 zaposlenih i najveći je rudnik cinka u Evropi i osmi u svetu. Proizvodi 200.000 tona koncentrata cinka i 40.000 tona koncentrata olova.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Hispania kupuje imovinu u Španiji

Hispania Resources Inc., kompanija za istraživanje minerala fokusirana na Španiju, objavila je da je 10. novembra završila kupovinu Otero poseda koji se nalazi u Kastilji i Leonu, Španija. Imanje je zvanično poznato kao: "C.E. SEGOVIANA OESTE" i sastoji se od...

EBRD odobrila novu strategiju rudarskog sektora

Upravni odbor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu strategiju rudarskog sektora, kojom se utvrđuju prioriteti Banke u ovoj oblasti do 2029. godine. Nova strategija prepoznaje važnu ulogu koju rudarska industrija ima u razvoju zelenih ekonomija koje...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!