Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoZalaganje za globalnu saradnju u obezbeđivanju kritičnih minerala

Zalaganje za globalnu saradnju u obezbeđivanju kritičnih minerala

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Jedva da prođe dan a da neka vlada ne objavi plan za diversifikaciju i stvaranje održivih, otpornih, čistih lanaca snabdevanja energijom.

Navedeno obrazloženje obično se poziva na neku temu brzo evoluirajućeg i geopolitički nabijenog pejzaža globalnih resursa koji uključuje trgovinu kritičnim mineralima. Nedavni primeri uključuju Zakon o kritičnim sirovinama EU ili pregovore Australije sa Indijom o trgovini kritičnim mineralima.

Međunarodna agencija za energiju (IEA) je istakla nekoliko minerala potrebnih za čiste energetske tehnologije. Odredbe pojedinih vlada će se razlikovati u zavisnosti od nacionalnih prioriteta, resursa ili ranjivosti.

Supported by

Nedavna otkrića u tehnologiji natrijum-jonskih baterija naglašavaju kako inovacije mogu da promene svrhu datog minerala. Ipak, kako stvari trenutno stoje – litijum, nikl, kobalt, mangan i grafit su ključni za performanse, dugovečnost i gustinu energije baterija.

Minerali retkih zemalja su osnovne komponente vetroturbina i električnih vozila (EV), a bakar i aluminijum prožimaju skoro sve tehnologije vezane za električnu energiju.

Danas energetski sektor čini više od dve trećine globalnih emisija gasova staklene bašte (GHG). IEA procenjuje da bi ukupne potrebe za mineralima za klimatsku tranziciju mogle da se udvostruče do 2040. godine, a da bi se ispunili klimatski ciljevi postavljeni u Pariskom sporazumu, ovi zahtevi bi se učetvorostručili.

Iako će povećanje primene čiste energije zahtevati značajno povećanje eksploatacije i prerade minerala, trenutna debata o bezbednosti snabdevanja je vođena koliko o oskudici, toliko i o  zavisnosti Evrope od ruskog gasa ili dominaciji Kine u mnogim lancima snabdevanja kritičnim mineralima.

Saradnja će biti ključna za postizanje tranzicije čiste energije

Smatra se da će se svaka saradnja izmedju država verovatno odvijati samo u formi ad hoc grupa, od slučaja do slučaja, ili onoga što se često opisuje kao koalicije voljnih ili sposobnih.

Ovo je takođe razlog zašto, umesto da rade same ili da dele svet radi kontrole nad kritičnim resursima, privrede koje tvrde da žele da vode u klimatskim akcijama i tranziciji čiste energije, kao što su zemlje G7, treba da traže partnerstva u lancu snabdevanja, otvorene za sve i svakoga da im se pridruži.

Izvor: The European Sting

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!