Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoZakon EU o kritičnim sirovinama: Povećanje sigurnosti snabdevanja i integracija cirkularne ekonomije

Zakon EU o kritičnim sirovinama: Povećanje sigurnosti snabdevanja i integracija cirkularne ekonomije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

CRMA ima različite ciljeve. Jedan od osnovnih ciljeva je povećanje sigurnosti snabdevanja primarnim kritičnim sirovinama. Pošto u EU ima malo rudarstva i proizvodnje primarnih CRM-ova, evropske kompanije u velikoj meri zavise od globalnih dobavljača. Na primer, Čile i Australija zajedno trenutno obezbeđuju oko 77 odsto globalne ponude litijuma.

U slučaju REE, postoji velika zavisnost od jedne zemlje dobavljača, pošto se 85 procenata LREE i 100 procenata HREE trenutno uvozi u EU iz Kine. EU za postizanje svog cilja povećanja bezbednosti CRM zaliha izgrađuju sopstvenu eksploataciju sirovina, preradu i diversifikaciju izvora sirovina.

CRMA postavlja kružni cilj po prvi put na nivou EU. Najmanje 15 odsto godišnje potrošnje EU mora da potiče od recikliranih materijala do 2030. Štaviše, nacrt zakona predviđa da će države članice imati 3 godine da usvoje i sprovodu nacionalne programe oko cirkularnosti.

Supported by

Programi će uključivati: povećanje sakupljanja otpada sa visokim potencijalom CRM oporavka, povećanje ponovne upotrebe proizvoda i komponenti, povećanje upotrebe sekundarnih CRM-ova, povećanje tehnološke zrelosti tehnologija reciklaže i promovisanje efikasnosti i zamene materijala i obuka radne snage.

Ovo je prvi, pozitivan korak u direktnijoj integraciji cirkularnosti. Bez obzira na to, cilj od 15 procenata je visok i nedostaje mu mapa puta kako da se to postigne do 2030. Zrelost strategija cirkularne ekonomije uveliko varira u različitim državama članicama, što znači da će se verovatno razlikovati i uspeh nacionalnih programa. Nacionalni programi u nekim državama članicama mogu biti relativno konzervativni, što će rezultirati sporom tranzicijom ka cirkularnosti.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!