Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoVulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Vulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nastojanja Vulcan Energi Resources-a za „budućnost” evropskog lanca snabdevanja litijumom i industrije električnih vozila (EV) dostigla je prekretnicu otvaranjem fabrike za optimizaciju ekstrakcije litijuma vrednog 60 miliona AU u Landauu u Nemačkoj.

Kompanija kaže da početak rada u fabrici označava početak prve svetske proizvodnje litijuma sa neto nultom emisijom ugljenika i takođe predstavlja prve tone litijumskih hemikalija domaće proizvodnje u Evropi.

Postrojenje će se koristiti za operativnu obuku i kvalifikaciju proizvoda, a 40 tona litijum hidroksida koje će proizvoditi svake godine će koristiti i testirati Vulcan-ovi partneri za isporuku dok se povećava za svoje veće operacije. Očekuje se da će konačno postrojenje za ekstrakciju kompanije proizvoditi oko 24.000 tona litijum hidroksida godišnje kada uđe u svoju komercijalnu fazu od 2026.

Supported by

Jedinstveni dizajn operacije na projektu „Zero Carbon Lithium” će ga pokretati geotermalnom elektranom koja se nalazi pored vrata. Vulcan kaže da je njegov rad usmeren na obezbeđivanje evropskog lanca snabdevanja litijumom za proizvođače električnih vozila na baterije i da će svojim litijumskim proizvodima opsluživati i druge kupce.

Vesti o otvaranju demonstracionog pogona stižu samo nedelju dana nakon što je kompanija otkrila rezultate svoje nedavne studije o premošćivanju, koja je pokazala da će troškovi kapitalnih ulaganja biti smanjeni za oko 168 miliona dolara, dok će očekivana godišnja EBITDA od oko 873 miliona dolara biti održana, uprkos padu cena litijuma .

Vulkanov proces iskorišćava prirodnu geotermalnu toplotu u slanom polju u dolini Gornje Rajne bogatom litijumom za ekstrakciju srebrnobelog metala iz slane vode za proizvodnju litijumskih proizvoda sa neto nultim ugljičnim otiskom. Takođe će koristiti višak toplote iz istog izvora za ko-proizvodnju obnovljive energije, što predstavlja prvu na svetu u industriji litijuma.

Menadžment kaže da će obezbediti pristupačnu, baznu obnovljivu energiju i stvoriti mogućnosti za lokalno zapošljavanje u sektoru grejanja i električne energije. Energetski cilj kompanije je do 560 gigavat sati godišnje (GVh/a) osnovnog opterećenja za grejanje iz obnovljivih izvora za komercijalne i domaće primene u lokalnoj zajednici i do 275 GVh/a osnovne snage za prodaju u lokalnu mrežu.

Vulcan je uspešno testirao i pilotirao proizvodnju litijuma u ​​svom projektnom području skoro tri godine, uključujući i svoje pilot pogone u Inshajmu i Landauu. Kaže da više od 10.000 sati testiranja sopstvenog sorbenta, „VULSORB“, pokazuje visok nivo performansi u odnosu na druge komercijalno dostupne proizvode.

Testiranje je takođe pokazalo da se održivi proizvodni proces direktne ekstrakcije litijuma tipa adsorpcije (A-DLE) – koji čini 10 odsto globalne proizvodnje litijuma – može uspešno primeniti u dolini Gornje Rajne kada se zagreva i napaja geotermalnom obnovljivom energijom. . Menadžment kaže da može postići visok oporavak litijuma u ​​hiljadama ciklusa životnog veka sorbenta bez degradacije.

Vulcan kaže da će, kada njegovo postrojenje za ekstrakciju bude potpuno operativno, omogućiti Evropi da isporuči dovoljno proizvoda prekursora litijuma kako bi ispunili zahteve za 500.000 akumulatorskih EV-a godišnje.

Evropska unija je postavila cilj da 100 odsto vozila budu bez emisija ugljenika do 2035. To znači da se očekuje da će potražnja za litijumom u Evropi porasti za skoro 60 puta u narednim godinama – a do sada je bilo nema lokalnog snabdevanja litijumom.

Vulcan vidi kritično pitanje snabdevanja litijuma kao „vetar u leđa politici“ dok napreduje sa završetkom prve faze proizvodnje. Ali sa ugovorima o otkupu litijuma koji su već na snazi sa industrijskim gigantima kao što su Stellantis, Folksvagen, Renault, Umicore i LG, kompanija možda gleda na nešto više poput „politike rep-phoon“ dok se kreće u vrtlog održivih baterija EV-a i druge industrije visokoenergetskih baterija u Evropi.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!