Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoVlada Republike Srbije je angažovala američku kompaniju da lobira za projekat Jadar...

Vlada Republike Srbije je angažovala američku kompaniju da lobira za projekat Jadar Rio Tinta

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Organizacija “Ekološki ustanak” saopštila je u četvrtak da je Vlada Srbije angažovala američku kompaniju da lobira za projekat Jadar kompanije Rio Tinto.

Projekat je izazvao masovne proteste koji su primorali vladu da promeni prostorne planove za područje Jadra, čime je praktično sprečio planove za iskopavanje litijuma u ​​zapadnoj Srbiji.

“Ekološki ustanak” je objavio dokumente na engleskom i srpskom jeziku za koje tvrdi da dokazuju da projekat Jadar nije zaustavljen. Dokumenti su navodno iz Randon grupe čiji vlasnik Džon Randon ima iskustvo u rukovanju strateškim projektima i obnavljanju političkih i odnosa između rudarskih kompanija i javnosti.

Supported by

Organizacija zahteva potvrdu ili demantovanje svojih tvrdnji o Randon grupi od predsednika Aleksandra Vučića i Vlade Srbije.

Premijerka Ana Brnabić negirala je da zna bilo šta o angažmanu Randon grupe. „Nemam informacija o tome. Ne poznajem čoveka”, rekla je ona na konferenciji za novinare.

Portal Intelligence Online objavio je u junu 2023. da je „John V. Rendon, šef istoimene firme za odnose s javnošću Rendon Group, pomagao srpskoj vladi u njenim pregovorima sa Kosovom i odnosima sa Rusijom“.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Skladištenje energije kao čista alternativa regionima sa intenzivnim ugljenikom

Skladištenje energije je posebno važno za regione sa intenzivnim upotrebom uglja i emisijom ugljenika, jer pruža čistiju alternativu tradicionalnim termoelektranama na fosilna goriva. Kako se fosilna goriva postepeno gase, javlja se  potreba za alternativnim metodama. Skladištenje energije može da...

Komparativna analiza tehnologija baterija za skladištenje energije

Baterije igraju ključnu ulogu u obezbeđivanju kratkoročne fleksibilnosti energetskog sistema, nudeći prednosti kao što su geografska fleksibilnost i fleksibilnost veličine. Za razliku od nekih drugih sistema za skladištenje, kao što je pumpna hidroakumulacija, baterije ne zahtevaju specifične uslove, što...

Uloga obnovljivog vodonika u skladištenju energije i dekarbonizaciji

Obnovljiva električna energija se može efikasno skladištiti pretvaranjem u obnovljivi vodonik ili amonijak kroz proces elektrolize. Ova goriva se mogu direktno koristiti u različitim sektorima krajnje upotrebe ili skladištiti za kasniju konverziju nazad u električnu energiju. Kada se proizvodi...
error: Content is protected !!