Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoDa li je srpsko društvo spremno za debatu o litijumu?

Da li je srpsko društvo spremno za debatu o litijumu?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nedostatak stručnih rasprava i prevaga političkih i drugih interesa nad interesima građana Srbije kulminirali su nemilim scenama u hotelu Metropol, gde je prekinut panel o mineralnim sirovinama. Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) organizovali su konferenciju za novinare ispred hotela Metropol u Beogradu, na kojoj je održan panel o rudnim i mineralnim resursima Srbije.

Nakon toga su upali u hotel i prekinuli ovu tribinu na kojoj su, između ostalih, učestvovali i ambasadori nekoliko zemalja u Srbiji, kao i raznih stranih kompanija, među kojima i Rio Tinto.

Ovaj događaj je bio kulminacija višegodišnjih rasprava o rudnom bogatstvu i rudarstvu Srbije, od kojih je najveću pažnju javnosti privukao projekat „Jadar” ove australijsko-britanske kompanije.

Supported by

„Pozvali su strane investitore da nas prodaju i doveli su ambasadore Australije, Kanade, Švedske i Finske, a na spisku gostiju su i predstavnici kompanije Rio Tinto. „Svi razgovaraju o mineralnim resursima, a da se građani Srbije ne pitaju da li su za prodaju prirodnih resursa i naše imovine“, kaže on.

Kako objašnjava, oni su dan pre skupa „pitali organizatore za ovaj propust”.

„Pozvali smo broj koji je postavljen na sajtu u vezi sa ovim panelom, da pitamo da li neko iz mesne zajednice može da prisustvuje. Rekli su da su pozvani predstavnici mesne zajednice, a na naše pitanje ko je od njih pozvan, spustili su nam slušalicu. Njihovo ponašanje je povod ovakvih dogadjaja“, kaže Kokanović.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...

Predložena EIA procedura za fabriku baterijskih ćelija u Kotki, Finska

Finnish Batteri Chemicals Oi, projektna kompanija Finnish Minerals Group, podnela je EIA program Centru za ekonomski razvoj, transport i životnu sredinu za jugoistočnu Finsku (ELI centar). Program se odnosi na postrojenje za proizvodnju baterijskih ćelija. Podnošenjem se pokreće postupak...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!