Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoDa li je srpsko društvo spremno za debatu o litijumu?

Da li je srpsko društvo spremno za debatu o litijumu?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nedostatak stručnih rasprava i prevaga političkih i drugih interesa nad interesima građana Srbije kulminirali su nemilim scenama u hotelu Metropol, gde je prekinut panel o mineralnim sirovinama. Predstavnici Saveza ekoloških organizacija Srbije (SEOS) organizovali su konferenciju za novinare ispred hotela Metropol u Beogradu, na kojoj je održan panel o rudnim i mineralnim resursima Srbije.

Nakon toga su upali u hotel i prekinuli ovu tribinu na kojoj su, između ostalih, učestvovali i ambasadori nekoliko zemalja u Srbiji, kao i raznih stranih kompanija, među kojima i Rio Tinto.

Ovaj događaj je bio kulminacija višegodišnjih rasprava o rudnom bogatstvu i rudarstvu Srbije, od kojih je najveću pažnju javnosti privukao projekat „Jadar” ove australijsko-britanske kompanije.

Supported by

„Pozvali su strane investitore da nas prodaju i doveli su ambasadore Australije, Kanade, Švedske i Finske, a na spisku gostiju su i predstavnici kompanije Rio Tinto. „Svi razgovaraju o mineralnim resursima, a da se građani Srbije ne pitaju da li su za prodaju prirodnih resursa i naše imovine“, kaže on.

Kako objašnjava, oni su dan pre skupa „pitali organizatore za ovaj propust”.

„Pozvali smo broj koji je postavljen na sajtu u vezi sa ovim panelom, da pitamo da li neko iz mesne zajednice može da prisustvuje. Rekli su da su pozvani predstavnici mesne zajednice, a na naše pitanje ko je od njih pozvan, spustili su nam slušalicu. Njihovo ponašanje je povod ovakvih dogadjaja“, kaže Kokanović.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!