Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoUmicore otvara u Belgiji fabriku za izradu prototipa materijala za čvrste baterije

Umicore otvara u Belgiji fabriku za izradu prototipa materijala za čvrste baterije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Umicore je otvorio jedan od najvećih i najnaprednijih svetskih objekata za izradu prototipa materijala za čvrste baterije u Olenu, Belgiji. Tako će proširiti i ubrzati inovacije, kao i razvoj same tehnologije. Inicijativa je stekla snažnu istraživačku ekspertizu uz podršku flamanske vlade.

Očekuje se da će čvrste baterije pokretati električnu mobilnost i dopuniti Umicorov portfelj tehnologija materijala za baterije.

Objekat od 600 m² podržava ceo lanac razvoja čvrstih baterija, od formulacije materijala, njihove karakterizacije i proizvodnje, sklapanja baterijske ćelije i naknadnog testiranja na nivou baterije.

Supported by

Sa ovim kompletnim pristupom moguće je razviti nove kategorije materijala, uključujući katolite, koji kombinuju katodne aktivne materijale i čvrste elektrolite.

“Umicorov jedinstveni centar za izradu prototipa dodatno će povećati i unaprediti naše inovacijsko i tehnološko liderstvo u hemiji čvrstih baterija koje razvijamo od 2017. godine sa više ključnih patenata. Posvećeni smo našoj poziciji lidera u industriji katodnih materijala, a ovo novo postrojenje je korak u daljem jačanju našeg liderstva, povećavajući naš kapacitet za izradu prototipa, a time i našu sposobnost da podržimo naše klijente- izjavio je Matias Miedreich, izvršni direktor kompanije Umicore Umicore je transformisao industrijsku zgradu na svojoj lokaciji u Olenu, u kojoj se takođe nalazi sedište Grupe za istraživanje i razvoj.

Razvoj baterija uključuje materijale koji su izuzetno osetljivi na vlagu i stoga zahtevaju specijalizovanu infrastrukturu, uključujući izuzetno suv vazduh. Nivoi vlažnosti unutar Umicore laboratorije su manji od 0,1% jer se svakog sata 200.000 m3 suvog vazduha izduvava kroz objekte. Takav suv vazduh je neophodan za precizno testiranje, analizu i razvoj ove sledeće generacije katodnih aktivnih materijala, kažu u Umicoru.

Sprovođenje istraživanja i razvoja u takvim suvim uslovima omogućava Umicoru da optimizuje I sačuva svoje resurse. Ultra-suv vazduh čuva stabilnost materijala baterija i produžava njihov životni vek, čime se smanjuje česta zamena materijala. Umesto da moraju da rade u granicama izolovanih pregrada za rukavice, istraživači mogu slobodnije da manipulišu proizvodima na većem, otvorenom prostoru. Štaviše, ove suve prostorije su energetski efikasne jer precizno testiranje i analiza minimiziraju ponavljanje pokušaja i grešaka.

Umicorov portfelj tehnologije materijala za baterije sastoji se od njegovih sadašnjih NMC tehnologija srednjeg do visokog nivoa nikla (nikl, mangan, kobalt), kratkoročnih HLM (visoko litijum, mangan) tehnologija bogatih manganom i budućih Na-jona (natrijum-jon) katode i tehnologije čvrstih baterija.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!