Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoUloga morskih minerala u pokretanju tranzicije zelene energije

Uloga morskih minerala u pokretanju tranzicije zelene energije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kako se svet okreće ka digitalizaciji, elektrifikaciji i održivim energetskim rešenjima, potražnja za bakrom — suštinskom komponentom ovog napretka — nastavlja da raste. Sa svojom provodljivošću i izdržljivošću bez premca, bakar igra ključnu ulogu u pokretanju modernog doba. Međutim, kako globalna potražnja eskalira, potreba za bakrom postaje sve hitnija.

Potraga za novim izvorima bakra navela je kompanije da istražuju morske minerale, posebno u regionima kao što su Norveško i Grenlandsko more. Green Minerals, lider u ovom sektoru u nastajanju, iščekuje prve runde licenciranja 2024. godine.

Norveški napredni pristup mineralnim aktivnostima, kao što je navedeno u Zakonu o mineralima na morskom dnu iz 2019. godine, otvorio je put kompanijama kao što je Green Minerals da predvode napore istraživanja u prethodno nepristupačnim morskim teritorijama. Koristeći partnerstva i veze, Green Minerals ima za cilj da uspostavi sveobuhvatan lanac vrednosti morskih minerala, crpeći inspiraciju iz uspešne norveške industrije nafte i gasa na moru.

Supported by

Grebeni Mohns i Knipovich, glavni ciljevi unutar novootvorenih teritorija, mogu se pohvaliti ultra-sporim širenjem grebena sa potencijalom da poseduje značajne naslage masivnog sulfida na morskom dnu (SMS). Ova nalazišta sadrže značajne rezerve bakra i drugih vrednih metala. Green Minerals, pozicioniran kao prvi pokretač u krugu licenciranja, spreman je da iskoristi ove bogate izglede kroz strateške saveze i marljive napore u istraživanju.

Tehničke inovacije za održivo rudarstvo

Dok dubokomorsko rudarenje predstavlja jedinstvene izazove, napredak u tehnologiji je učinio eksploataciju izvodljivom. Green Minerals je uspostavio partnerstvo sa vodećim igračima u industriji kako bi razvio najsavremenija rešenja za proizvodnju minerala na moru. Od sistema uspona do mašina za rudarstvo na morskom dnu, konzorcijum ima za cilj da potvrdi tehničku i ekonomsku izvodljivost operacija rudarstva u moru.

Jedna od revolucionarnih inovacija Green Minerals-a uključuje proces skladištenja rude. Koristeći tehnologiju kupole koja se može isključiti, kompanija predlaže novi pristup skladištenju i prenosu rude između brodova, maksimizirajući efikasnost i minimizirajući uticaj na životnu sredinu. Pored toga, napredak u operacijama od broda do broda dodatno poboljšava održivost poduhvata dubokomorskog rudarenja.

Prerada morskih ruda

Prerada morske rude je od suštinskog značaja za realizaciju njenog ekonomskog potencijala. Green Minerals je sarađivao sa cenjenim institucijama kao što je Finski geološki zavod na karakterizaciji i proceni uzoraka morske rude. Početni nalazi ukazuju na povoljne stope izvlačenja bakra, otvarajući put za dalja istraživanja i potencijalne inicijative za oporavak kobalta.

Mešanje kopnenih i okeanskih ruda radi održivosti

Inovativne strategije mešanja nude održivo rešenje za produženje životnog veka postojećih kopnenih rudnika. Kombinovanjem visokokvalitetnih priobalnih ruda sa marginalnim kopnenim rudama, rudarske kompanije mogu optimizovati korišćenje resursa i minimizirati uticaj na životnu sredinu. Ovaj pristup ne samo da povećava profitabilnost već i promoviše odgovorno upravljanje resursima.

Planovi za budućnost

Dok norveške vlasti pokreću proces dodele komercijalnih dozvola, Green Minerals je spreman da krene u novo poglavlje u dubokom moru. Crpeći inspiraciju iz norveške priče o uspehu nafte i gasa na moru, kompanija ostaje posvećena otključavanju ogromnog potencijala morskih minerala uz pridržavanje principa održivosti i odgovornog upravljanja resursima.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!