Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoU Finskoj otkriveni minerali retkih zemalja koji su ključni za industriju baterija

U Finskoj otkriveni minerali retkih zemalja koji su ključni za industriju baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U Finskoj su po prvi put pronađena dva minerala retkih zemalja, što bi moglo da bude podsticaj za snabdevanje Evrope kritičnim mineralima neophodnim za energetsku tranziciju.

Finnish Minerals Group saopštila je u ponedeljak da su Sokli i Geološki zavod Finske identifikovali dva nova minerala, kukharenkoit i kordilit, kroz mineralošku karakterizaciju – prva takva nalazišta identifikovana u zemlji.

Nedavno završena mineraloška analiza imala je za cilj da ukaže na pojavu retkozemnih elemenata (REE) u mineralima.

Supported by

Sokli je najveće nalazište karbonatita na svetu, saopštila je kompanija.

„Prema rezultatima naše studije o obimu, Sokli bi mogao da proizvede najmanje 10% količine REE potrebne godišnje u Evropi za proizvodnju trajnih magneta“, dodaje se.

Bušenje se trenutno odvija u oblastima za koje je poznato da se novi minerali nalaze, saopštila je Finnish Minerals Group.

„Ovi nalazi su još jedan korak ka postizanju našeg cilja eksploatacije ovog jedinstvenog nalazišta minerala za očuvanje samoodrživosti Evrope sirovinama“, rekao je direktor projekta Pasi Heino.

„Poslovne mogućnosti zapadnog sveta povezane sa REE rastu, a proizvodnja magneta je jedan od ključnih načina za unapređenje korišćenja obnovljive energije i elektrifikacije transporta.

Evropa i SAD žele da smanje svoju zavisnost od Kine u pogledu minerala koji su ključni za ubrzanje čiste energije.Kina ima veliku ulogu u globalnom lancu snabdevanja tehnologijom čiste energije, što donosi još jedan niz zabrinutosti za energetsku bezbednost zbog visoko geografski koncentrisanih lanaca snabdevanja i za tehnologiju i za kritične minerale, kaže Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Početkom ove godine švedska rudarska kompanija LKAB objavila je da je identifikovala značajna ležišta retkih zemnih elemenata u oblasti Kiruna u Švedskoj, susednoj Finskoj, u najvećem poznatom nalazištu te vrste u Evropi.

Nordijske zemlje, posebno Grenland, Norveška, Švedska i Finska, bogate su raznim elementima retkih zemalja — a to bi moglo biti ključni izvor snabdevanja zapadnih zemalja.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!