Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoU Finskoj otkriveni minerali retkih zemalja koji su ključni za industriju baterija

U Finskoj otkriveni minerali retkih zemalja koji su ključni za industriju baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U Finskoj su po prvi put pronađena dva minerala retkih zemalja, što bi moglo da bude podsticaj za snabdevanje Evrope kritičnim mineralima neophodnim za energetsku tranziciju.

Finnish Minerals Group saopštila je u ponedeljak da su Sokli i Geološki zavod Finske identifikovali dva nova minerala, kukharenkoit i kordilit, kroz mineralošku karakterizaciju – prva takva nalazišta identifikovana u zemlji.

Nedavno završena mineraloška analiza imala je za cilj da ukaže na pojavu retkozemnih elemenata (REE) u mineralima.

Supported by

Sokli je najveće nalazište karbonatita na svetu, saopštila je kompanija.

„Prema rezultatima naše studije o obimu, Sokli bi mogao da proizvede najmanje 10% količine REE potrebne godišnje u Evropi za proizvodnju trajnih magneta“, dodaje se.

Bušenje se trenutno odvija u oblastima za koje je poznato da se novi minerali nalaze, saopštila je Finnish Minerals Group.

„Ovi nalazi su još jedan korak ka postizanju našeg cilja eksploatacije ovog jedinstvenog nalazišta minerala za očuvanje samoodrživosti Evrope sirovinama“, rekao je direktor projekta Pasi Heino.

„Poslovne mogućnosti zapadnog sveta povezane sa REE rastu, a proizvodnja magneta je jedan od ključnih načina za unapređenje korišćenja obnovljive energije i elektrifikacije transporta.

Evropa i SAD žele da smanje svoju zavisnost od Kine u pogledu minerala koji su ključni za ubrzanje čiste energije.Kina ima veliku ulogu u globalnom lancu snabdevanja tehnologijom čiste energije, što donosi još jedan niz zabrinutosti za energetsku bezbednost zbog visoko geografski koncentrisanih lanaca snabdevanja i za tehnologiju i za kritične minerale, kaže Međunarodna agencija za energiju (IEA).

Početkom ove godine švedska rudarska kompanija LKAB objavila je da je identifikovala značajna ležišta retkih zemnih elemenata u oblasti Kiruna u Švedskoj, susednoj Finskoj, u najvećem poznatom nalazištu te vrste u Evropi.

Nordijske zemlje, posebno Grenland, Norveška, Švedska i Finska, bogate su raznim elementima retkih zemalja — a to bi moglo biti ključni izvor snabdevanja zapadnih zemalja.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

U eri sve manje globalizacije, hitnost obezbeđivanja stabilnih lanaca snabdevanja za strateške i kritične sirovine se povećala. Ovi materijali se sada pojavljuju kao okosnica naših modernih društava, slično ulozi koju su nekada igrali nafta i gas. Svet stoji na ivici...

Proizvođači automobila nastoje da proizvode EV vozila sa manje retkih zemalja

Veliki proizvođači automobila traže nove načine da naprave motore za električna vozila (EV) koji manje zavise od minerala retkih zemalja. Kina kontroliše većinu rudarstva i obrade grupe od 17 metala poznatih kao retke zemlje. Ovi minerali se koriste za proizvodnju...

Vetroturbinama na moru su potrebni retki zemni metali

Siemens Gamesa, jedan od najvećih proizvođača vetroturbina na svetu, potpisao je ugovor o kupovini stotina tona retkih zemalja od Arafura Rare Earths, kako bi napravio džinovske magnete za svoje pomorske turbine. Kako je izvršni direktor Jochen Eickholt rekao, Siemens...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!