Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoU albanskom rudniku hroma otkriven najveći protok prirodnog vodoničnog gasa

U albanskom rudniku hroma otkriven najveći protok prirodnog vodoničnog gasa

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Tim geologa povezanih sa nekoliko institucija u Francuskoj, radeći sa parom kolega iz Albanije, izmerio je najveći prirodni protok vodonika u albanskom rudniku hroma. U svojoj studiji, objavljenoj u časopisu Science, grupa je izmerila gas vodonika koji je izbio kroz tečne bazene u rudniku.

Gas vodonik je bezbojan, bez mirisa i izuzetno zapaljiv. Smatra se alternativom gorivima na bazi ugljenika, jer sagorevanjem ne proizvodi gasove staklene bašte.

Trenutno, vodonik se dobija hvatanjem dok se oslobađa tokom ekstrakcije prirodnog gasa — takođe se može proizvesti kroz različite procese, od kojih mnogi uključuju oslobađanje gasova staklene bašte. Bolji pristup, predlažu istraživači, bio bi iskorištavanje prirodnih rezervi vodonika, poput one ispod rudnika Bulkize u Albaniji.

Supported by

Prethodno istraživanje je pokazalo da se ispod rudnika u Albaniji nalazi veliki rezervoar vodonika, a nastao je kao deo Zemljine kore koji se pomerio pre više miliona godina, gurajući ga nagore. Dobijeni deo zemlje formirao je tip stenovitog pojasa poznatog kao ofiolit. Nekoliko takvih ofiolita je otkriveno širom sveta, a veruje se da većina sadrži rezervoare vodonika.

Istraživači su izmerili curenje na više mesta u rudniku i koristili rezultate da bi napravili procenu ukupne količine vodonika koji izlazi – njihovi brojevi su pokazali da oko 200 metričkih tona izađe iz rudnika svake godine, što ga čini najvećim prirodnim protokom ikada dokumentovanim.

Istraživački tim je zaključio da je potrebna nova tehnologija da bi se iskoristile prednosti takvih rezervoara kako bi se uhvatile ogromne količine vodonika na čist i ekonomičan način, možda smanjujući oslanjanje na goriva na bazi ugljenika.

Izvor:Phys

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!