Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoU Albaniji najavljena gradnja prve fabrike litijum-jonskih baterija

U Albaniji najavljena gradnja prve fabrike litijum-jonskih baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Vega Solar i indijska kompanija Sainik Industries – Getsun Power dogovorili su se da izgrade prvu fabriku litijum-jonskih baterija u Albaniji koja bi imala kapacitet od 100 megavata godišnje, piše Balkan Green Energy News.

Hidroenergija čini skoro celokupnu domaću proizvodnju u Albaniji, što pomaže u balansiranju, ali, sa druge strane, država nema reverzibilnih hidroelektrana (koje imaju dva skladišta vodene mase, gornje i donje).

Albanija je zemlja koja izložena suši i često se okreće hitnom uvozu struje.

Supported by

Kompanija Vega Solar sa sedištem u Tirani, koja razvija, instalira i održava krovne solarne elektrane, videla je priliku da doprinese diversifikaciji sistema za skladištenje energije baterija.

Energetska tranzicija zahteva ogroman kapacitet solarne energije i energije vetra, ali sa sistemima za skladištenje energije koji mogu održati nestabilnu proizvodnju električne energije koja zavisi od vetra i sunca i u ravnoteži je sa potrošnjom.

Izvršni direktor firme Vega Solar Bruno Papaj rekao je da je ta kompanija potpisala memorandum o razumevanju sa indijskim investitorom o izgradnji prve fabrike litijum-jonskih baterija u Albaniji. Planirano je da objekat bude pušten u rad u roku od dve godine, sa godišnjim kapacitetom od 100 megavata.

Prema najavi indijske firme, oba partnera imaće jednak udeo u zajedničkom preduzeću, projekat će uključivati proizvodnju invertera.

Litijum karbonat ostaje dominantna sirovina za proizvodnju baterija za električna vozila, kao i za skladištenje u okviru elektroenergetskog sistema i za solarnu energiju za sopstvenu potrošnju. Ipak, njegove tržišne cene stagniraju poslednjih nekoliko meseci oko nivoa koji je bio pre sredine 2021, kada su počele da rastu dostižući vrhunac nakon nešto više od godinu dana i obrnuvši kurs.

Izvor: Balkan green energy news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!