Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoNora Kar: Švedski igrač u evropskoj potrazi za retkim zemnim metalima

Nora Kar: Švedski igrač u evropskoj potrazi za retkim zemnim metalima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Nove tehnologije i sve veća elektrifikacija znače rastuću potražnju za retkim zemnim metalima. Nora Kar, jedno od najvećih nalazišta u Evropi, ima neobične stene bogate retkim zemnim metalima.

„Nora Kar može pomoći EU da obezbedi svoje potrebe za retkim zemnim metalima“, rekao je Akel Sjokvist, autor nove doktorske teze na Univerzitetu u Geteborgu.

Uspešan prelazak na zelenu energiju i nova proizvodnja vetroturbina i električnih vozila zahtevaju pouzdane izvore retkih zemnih metala. Metali retkih zemalja se koriste u uređajima kao što su displeji, katalizatori, baterije i moćni trajni magneti.

Supported by

Prema Akselu Sjokvistu, “važno je razumeti geološko poreklo i razvoj ovih tipova stena i odrediti distribuciju retkih zemnih metala među različitim vrstama stena i minerala. Razumevanje ovoga nam omogućava da efikasno koristimo resurse i unapredimo budućnost istraživanja u Švedskoj i širom sveta“.

Istraživanje u Sjokvistovoj doktorskoj tezi pruža nove uvide u geološko poreklo Nore Kar-a.

Uvoz iz Kine

„Iskorišćavanje resursa uvek na neki način utiče na životnu sredinu. Kada uvozimo metal, ovaj efekat neće nestati. Naprotiv, iz perspektive globalnog okruženja, on će se povećati. Na Sudu za zemljište i životnu sredinu je da odluči da li se novi rudarski plan kompanije u Nora Kar-u može sprovesti na ekološki prihvatljiv način.”

Danas u EU 98-99%  retkih zemnih metala dolazi iz Kine.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!