Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoŠvedska tehnološka kompanija pravi obnovljivu energiju iz napuštenih rudnika

Švedska tehnološka kompanija pravi obnovljivu energiju iz napuštenih rudnika

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Sve više zemalja smanjuje iskopavanje uglja u skladu sa ciljevima nulte emisije, a kao posledicu imamo sve veći broj rudnika koji se gase. Međutim, za ljude koji poseduju te rudnike, to nije kraj.

Vlasnicima rudnika ostaje niz problema kada se rudnici zatvore“, kaže Henrik Boman, izvršni direktor Sustainable Energi Solutions . „To se dešava veoma brzo. Vlasnici, operateri rudnika i osoblje tada se nadju u prilično nezgodnoj situaciji. Pitanje je kako stvoriti drugi život za napušteni rudnik.”

Troškovi razgradnje i vraćanja rudnika znače da, posebno u siromašnijim zemljama gde su propisi neadekvatni, vlasnici često ne rade ništa po tom pitanju. To dovodi lokalno stanovništvo u opasnost.

Supported by

U Indoneziji je 176 dece umrlo nakon pada u prazne rudnike između 2014. i 2021. Čak i u bogatijim zemljama i dalje ima nesreća. Sa oko 150.000 napuštenih rudnika u SAD, skoro 200 ljudi je umrlo od 1999. Godine.

Napušteni rudnici emituju metan i mogu se urušiti ili zagaditi podzemne vode. Čak i kada se zemljište povrati, iako se koriste  najbolje ekološke prakse, ono se retko vraća u svoje prirodno stanje divljine.

Većina napuštenih rudnika se obično puni vodom , a tu onda nastupa Bomanova kompanija. SENS je pionir u razvoju tehnologije podzemnog pumpnog hidro skladištenja (UPHS) koja omogućava vlasnicima rudnika da pretvore vodu u ovim praznim rudnicima u korisno skladište energije.

SENS koristi sopstvenu UPHS tehnologiju u zatvorenom rudarskom oknu u koji je ugrađena turbina. Energija se stvara korišćenjem visinske razlike između dva rezervoara i vodene turbine u oknu rudnika. „Kad god imate viši rezervoar sa vodom, postoji energija“, objašnjava Boman. „Kada se voda pusti iz višeg rezervoara, ona proizvodi električnu energiju.

Nakon što je voda iz rudnika delimično ispumpana sa dna, druga švedska kompanija, Clearvel, čisti je kontejnerskim sistemom za prečišćavanje vode pre nego što se bezbedno ispusti u okolna jezera, reke ili močvare. Deo ove vode se takođe skladišti iznad zemlje u brani koja se može ispustiti u okno u kom se nalazi turbina.

Hidroakumulacija sa pumpama se koristi širom sveta, često sa rekom kao donjim rezervoarom, jezerima ili čak okeanom. Međutim, ono u čemu je SENS-ova tehnologija drugačija je to što u potpunosti radi na obnovljivoj energiji.

Ovo dolazi iz obližnjeg solarnog ili vetroparka koji generiše zelenu energiju za pokretanje pumpi koristeći komprimovani vazduh i ogromne baterije koje skladište energiju za kišne ili oblačne dane kada solarna energija nije dostupna.

Oni stvaraju dovoljno energije za pokretanje pumpi koje potiskuju ispuštenu vodu preko 400 metara dole u ​​rezervoaru rudnika do nivoa tla u brani, gde se voda ponovo neprekidno čisti u Clearvell-ovom kontejneru. Ključna stvar je da je ceo sistem samodovoljan kada je u pitanju energija, dok se višak energije može prodati nazad elektroenergetskim kompanijama kako bi se uravnotežila mreža.

SENS je nedavno testirao pumpno skladište hidroelektrana u rudniku gvožđa Lila Batskar ispod mora na finskom ostrvu Aland. „EU daje odobrenja za razvoj koncepta, tako da postoji neka vrsta garancije njegove komercijalne održivosti“, primećuje Boman.

Pored baterija i solarnih projekata, kompanija takođe sarađuje na projektima pumpanja kao što je rudnik uranijuma Rožna u Češkoj i Spieonkop u Južnoj Africi.

SENS je u pregovorima sa elektroenergetskim kompanijama, vlasnicima zemljišta i lokalnim vlastima širom Švedske, kao i u Africi i Australiji.

„Takođe, vlasnicima rudnika pružamo mogućnost prihoda i otvaramo mogućnost ponovnog zapošljavanja rudara“, kaže Boman.

U maju ove godine, SENS je najavio da će Akpo, najveći švajcarski proizvođač obnovljive energije, kupiti i finansirati SENS-ove solarne elektrane i projekte skladištenja baterija u Filipstadu u Švedskoj. Boman kaže da će ovo Filipstad učiniti jednom od najvećih postrojenja za skladištenje energije u Švedskoj, sa UPHS-om, solarnim parkom i sistemima baterija.

„Napravili smo mali proboj sa većim kompanijama koje su nam se sada obratile“, primećuje Boman. „Postoji nekoliko vrsta kompanija koje shvataju da im možda nisu potrebna samo rešenja za skladištenje baterija, već i veća skladišta energije iz rudnika. Možemo da obezbedimo energiju u mnogo većem obimu nego što bi oni sami mogli ,da im omogućimo da skladište energiju u vodi i proizvode čistu vodu .”

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!