Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoŠvajcarska kompanija ARCORE pronašla bogato ležište litijuma u ​​Bosni

Švajcarska kompanija ARCORE pronašla bogato ležište litijuma u ​​Bosni

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Švajcarska rudarska kompanija ARCORE saopštila je da je istraživanjem u istočnoj Bosni pronađeno nalazište minerala bogatih litijum karbonatom, magnezijumom i drugim mineralima koji su traženi u Evropi.

Kompanija je saopštila da ima strateško partnerstvo sa kanadsko-nemačkom kompanijom Rock Tech Lithium kako bi obezbedila pouzdano i dugoročno snabdevanje litijumskim proizvodima od rudnika Lopare do evropskih konvertorskih operacija Rock Tech Lithium-a.

„ARCORE je uveren da će moći da počne sa iskopavanjem sirovine na ekološki i društveno odgovoran način od kraja 2026. godine“, navodi se u saopštenju.

Supported by

„Projekat Lopare ima potencijal da postane jedan od najvećih rudnika te vrste u Evropi“, dodaje se.

Kompanija je saopštila da je nakon saradnje sa lokalnim i međunarodnim vlastima, stručnjacima za rudarstvo i održivost završila istraživanje koje je počelo od dobijanja licence 2018. godine.

Sada planira da aplicira za koncesiju za otkopavanje ležišta, predviđajući ulaganje od nekoliko stotina miliona evra u narednih nekoliko godina, navodi se u saopštenju.

Nalazište, koje se nalazi oko 140 kilometara severno od bosanske prestonice Sarajeva, u autonomnoj Republici Srpskoj, naučno je procenjeno i potvrđeno stručnim izveštajima 2022. godine, a ove godine i regionalnim ministarstvom rudarstva i energetike, saopštila je kompanija.

Rečeno je da je projekat podržalo nekoliko evropskih instituta za sirovine i Evropski institut za litijum (eLi), kao i Nemačka agencija za mineralne resurse (DERA).

ARCORE je saopštio da su međunarodne procene i tehnološka ispitivanja pokazala da ukupna mineralna baza projekta Lopare iznosi 1,5 miliona metričkih tona ekvivalenta litijum karbonata, 14 miliona tona borne kiseline, 35 miliona tona potaše i 94 miliona tona magnezijum-sulfata.

Rečeno je da će njegovo partnerstvo sa Rock Tech Lithium biti važan građevinski blok u razvoju regionalnog i domaćeg lanca vrednosti za baterije za električna vozila u Evropi.

Takođe je rečeno da će koristiti najnoviju tehnologiju i najviše bezbednosne standarde kako bi minimizirao uticaj na životnu sredinu, na vazduh, zemljište i vodu.

Ljudi koji žive u regionu ležišta Lopare sumnjičavi su prema projektu nakon što su protesti odmah preko granice u Srbiji uspeli 2022. godine ,iz ekoloških razloga, da oduzmu dozvolu Rio Tintu za litijumski projekat Jadar.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!