Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoŠvajcarska kompanija ARCORE pronašla bogato ležište litijuma u ​​Bosni

Švajcarska kompanija ARCORE pronašla bogato ležište litijuma u ​​Bosni

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Švajcarska rudarska kompanija ARCORE saopštila je da je istraživanjem u istočnoj Bosni pronađeno nalazište minerala bogatih litijum karbonatom, magnezijumom i drugim mineralima koji su traženi u Evropi.

Kompanija je saopštila da ima strateško partnerstvo sa kanadsko-nemačkom kompanijom Rock Tech Lithium kako bi obezbedila pouzdano i dugoročno snabdevanje litijumskim proizvodima od rudnika Lopare do evropskih konvertorskih operacija Rock Tech Lithium-a.

„ARCORE je uveren da će moći da počne sa iskopavanjem sirovine na ekološki i društveno odgovoran način od kraja 2026. godine“, navodi se u saopštenju.

Supported by

„Projekat Lopare ima potencijal da postane jedan od najvećih rudnika te vrste u Evropi“, dodaje se.

Kompanija je saopštila da je nakon saradnje sa lokalnim i međunarodnim vlastima, stručnjacima za rudarstvo i održivost završila istraživanje koje je počelo od dobijanja licence 2018. godine.

Sada planira da aplicira za koncesiju za otkopavanje ležišta, predviđajući ulaganje od nekoliko stotina miliona evra u narednih nekoliko godina, navodi se u saopštenju.

Nalazište, koje se nalazi oko 140 kilometara severno od bosanske prestonice Sarajeva, u autonomnoj Republici Srpskoj, naučno je procenjeno i potvrđeno stručnim izveštajima 2022. godine, a ove godine i regionalnim ministarstvom rudarstva i energetike, saopštila je kompanija.

Rečeno je da je projekat podržalo nekoliko evropskih instituta za sirovine i Evropski institut za litijum (eLi), kao i Nemačka agencija za mineralne resurse (DERA).

ARCORE je saopštio da su međunarodne procene i tehnološka ispitivanja pokazala da ukupna mineralna baza projekta Lopare iznosi 1,5 miliona metričkih tona ekvivalenta litijum karbonata, 14 miliona tona borne kiseline, 35 miliona tona potaše i 94 miliona tona magnezijum-sulfata.

Rečeno je da će njegovo partnerstvo sa Rock Tech Lithium biti važan građevinski blok u razvoju regionalnog i domaćeg lanca vrednosti za baterije za električna vozila u Evropi.

Takođe je rečeno da će koristiti najnoviju tehnologiju i najviše bezbednosne standarde kako bi minimizirao uticaj na životnu sredinu, na vazduh, zemljište i vodu.

Ljudi koji žive u regionu ležišta Lopare sumnjičavi su prema projektu nakon što su protesti odmah preko granice u Srbiji uspeli 2022. godine ,iz ekoloških razloga, da oduzmu dozvolu Rio Tintu za litijumski projekat Jadar.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Retke zemlje i kritični materijali: Italija ima neiskorišćeno blago

Retke zemlje, grupa koja se sastoji od 17 hemijskih elemenata poznatih po svojim karakterističnim magnetnim, optičkim i električnim svojstvima, igraju ključnu ulogu u proizvodnji naprednih tehnologija kao što su solarni paneli, električne baterije, elektronski uređaji, turbine na vetar i...

Stellantis i CATL planiraju evropsku fabriku za proizvodnju jeftinijih EV baterija

Stellantis planira da izgradi fabriku baterija za električna vozila (EV) sa kineskom savremenom Amperek tehnologijom (CATL) u Evropi. To bi bila četvrta fabrika u regionu, pošto evropski proizvođač automobila nastoji da proizvodi jeftinije baterije i pristupačnija EV. Planovi za EV...

Evropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

U eri sve manje globalizacije, hitnost obezbeđivanja stabilnih lanaca snabdevanja za strateške i kritične sirovine se povećala. Ovi materijali se sada pojavljuju kao okosnica naših modernih društava, slično ulozi koju su nekada igrali nafta i gas. Svet stoji na ivici...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!