Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoArcelorMittal obustavlja proizvodnju u Bosni jer potražnja za čelikom opada

ArcelorMittal obustavlja proizvodnju u Bosni jer potražnja za čelikom opada

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija ArcelorMittal je saopštila da je privremeno obustavila proizvodnju u svojoj čeličani u Bosni i u rudnicima koji je snabdevaju rudom gvožđa zbog pada potražnje na evropskom tržištu čelika.

Kompanija, koja proizvodi oko 700.000 tona tečnog čelika godišnje i zapošljava oko 2.200 radnika, saopštila je da je evropsko tržište čelika smanjilo potražnju zbog manje potrošnje čelika koja je počela ratom u Ukrajini 2022. godine, skoka cena energije i troškova proizvodnje, kao i inflacije.

Fabrika ArcelorMittal u centru Zenice saopštila je da je zaustavila rad svoje High Oven, a zatim postepeno zaustavila proizvodnju i u drugim pogonima, nakon što je pažljivo razmotrila sve dostupne opcije.

Supported by

“ArcelorMittal Zenica planira da nastavi sa normalnim radom čim se potražnja vrati na nivo koji omogućava održivo poslovanje”, navodi se u saopštenju .

„Uslovi tražnje su se značajno pogoršali u drugoj polovini 2023. godine i postoje očekivanja da će se ovaj negativni ciklus nastaviti vođen kontinuiranom ekonomskom neizvesnošću koja je rezultat visoke inflacije“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da su prodajne kvote ograničene zbog zaštitnog režima koji je nametnula Evropska unija i da su morali da se takmiče sa jeftinijim čeličnim proizvodima uvezenim iz Turske.

Istovremeno, koncentracija metala u rudi gvožđa koja se dobija iz rudnika Omarska koji snabdevaju postrojenje pala je na 47% sa 53%, što znači da se za proizvodnju iste količine rude moraju nabaviti veće količine rude metala, saopštila je kompanija.

Prošlog meseca, sindikati radnika najavili su generalni štrajk tražeći novi dogovor, ali razmišljaju da ga odlože nakon što je kompanija zaustavila proizvodnju.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!