Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoArcelorMittal obustavlja proizvodnju u Bosni jer potražnja za čelikom opada

ArcelorMittal obustavlja proizvodnju u Bosni jer potražnja za čelikom opada

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kompanija ArcelorMittal je saopštila da je privremeno obustavila proizvodnju u svojoj čeličani u Bosni i u rudnicima koji je snabdevaju rudom gvožđa zbog pada potražnje na evropskom tržištu čelika.

Kompanija, koja proizvodi oko 700.000 tona tečnog čelika godišnje i zapošljava oko 2.200 radnika, saopštila je da je evropsko tržište čelika smanjilo potražnju zbog manje potrošnje čelika koja je počela ratom u Ukrajini 2022. godine, skoka cena energije i troškova proizvodnje, kao i inflacije.

Fabrika ArcelorMittal u centru Zenice saopštila je da je zaustavila rad svoje High Oven, a zatim postepeno zaustavila proizvodnju i u drugim pogonima, nakon što je pažljivo razmotrila sve dostupne opcije.

Supported by

“ArcelorMittal Zenica planira da nastavi sa normalnim radom čim se potražnja vrati na nivo koji omogućava održivo poslovanje”, navodi se u saopštenju .

„Uslovi tražnje su se značajno pogoršali u drugoj polovini 2023. godine i postoje očekivanja da će se ovaj negativni ciklus nastaviti vođen kontinuiranom ekonomskom neizvesnošću koja je rezultat visoke inflacije“, navodi se u saopštenju.

Takođe se navodi da su prodajne kvote ograničene zbog zaštitnog režima koji je nametnula Evropska unija i da su morali da se takmiče sa jeftinijim čeličnim proizvodima uvezenim iz Turske.

Istovremeno, koncentracija metala u rudi gvožđa koja se dobija iz rudnika Omarska koji snabdevaju postrojenje pala je na 47% sa 53%, što znači da se za proizvodnju iste količine rude moraju nabaviti veće količine rude metala, saopštila je kompanija.

Prošlog meseca, sindikati radnika najavili su generalni štrajk tražeći novi dogovor, ali razmišljaju da ga odlože nakon što je kompanija zaustavila proizvodnju.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...

EU i partneri podstiču globalnu saradnju na polju kritičnih sirovina

Novi globalni forum ima za cilj da unapredi saradnju na polju kritičnih sirovina neophodnih za zelenu i digitalnu tranziciju sveta. Predvođenom Evropskom unijom i njenim partnerima, forumu su pristupile četiri nove članice, uključujući zemlje bogate mineralima poput Kazahstana i...
error: Content is protected !!