Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija nema dovoljno rudarskih inspektora

Srbija nema dovoljno rudarskih inspektora

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U Ministarstvu rudarstva i energetike (MRE) bila su angažovana svega dva republička rudarska inspektora u 2020. i 2021. godini, samo jedan naredne 2022. godine, tri ih je bilo lane, koliko će ih raditi i tokom 2024. godine. Isto ministarstvo angažovalo je još dva republička geološka inspektora u 2020, 2021. i 2022. godini, prošle godine četiri, a ove ih ima tri, navodi se u tekstu koji je objavilo udruženje Prvi Prvi na skali.

Udruženje je te podatke od MRE dobilo kroz zahtev za slobodan pristup informacijam od javnog značaja.

Ministarstvo je ovom udruženju odgovorilo i da su republički rudarski i geološki inspektori u 2020. godini izvršili 192 redovna nadzora, 54 vanredna nadzora, a službenih savetodavnih poseta nije bilo. U 2021. godini je bilo 119 redovnih nadzora, 110 vanrednih nadzora i 22 službene savetodavne posete.

Supported by

Dalje, prema podacima za 2022. godinu bilo je 100 redovnih nadzora, 58 vanrednih nadzora i pet službenih savetodavnih poseta, dok je u 2023. godini bilo 165 redovnih nadzora, 89 vanrednih nadzora i 18 službenih savetodavnih poseta

Nisu dostavljeni pojedinačni podaci – koliki je bio učinak rudarskih, a koliki geoloških inspektora.

U poslednje četiri godine vođeno je ukupno 24 upravna spora: 2020. godini (četiri), u 2021. godini (15), u 2022. godini (tri), u 2023. godini (dva).

„Svi ovi sporovi pokrenuti su nad Ministarstvom rudarstva i energetike, tužbe su podnete protiv upravnih akata MRE“, piše u odgovoru. MRE je obrazložilo da jeste tužena strana, ali nije navelo ko je pokrenuo tužbe praktično protiv države Srbije.

Udruženje je od MRE dobilo i godišnje planove inspekcijskog nadzora odeljenja republičke geološke i rudarske inspekcije za period od 2020. do 2024. godini.

Prema planu za 2023. godinu, upisani su subjekti za nadziranje i tačni termini, (period tzv. koordinisanog, zajedničkog inspekcijskog nadzora). Uz rudarsku inspekciju zavedene su samo tri firme – Ziđin, EPS i Bosilmetal, na pet lokacija: Ziđin kuper Bor (Ogranak RBM Majdanpek), Ziđin kuer doo Bor (Ogranak RBB Bor), Ziđin majning Bor, JP Elektroprivreda Srbije (RB Kolubara), Bosilmetal (Bosilegrad).

Za 2023. je navedena i firma Euro lithium Balkan, ali mimo rudarskih inspektora, već u delokrugu Geološke inspekcije, Inspekcije za zaštitu životne sredine, Vodne inspekcija i Poljoprivredne inspekcije.

U planu za 2022. godinu, pored Ziđina, EPS-a i Bosilmetala, pojavilo se preduzeće Rio Sava Exploration, ćerka firma Rio Tinta, kao subjekat za nadziranje, a objekat inspekcijskog nadzora bilo je istražno polje broj 1561 – Jadar.

Za nadzor nije bila određena Rudarska inspekcija, već Geološka, Vodna, Poljoprivredna i Inspekcija za zaštitu životne sredine. Nadzor je bio planiran za treći kvartal (jul-septembar). U 2023. godine više nije bilo ćerke firme Rio Tinta za nadzor.

Ministarstvo je odbilo da dostavi odgovore na pitanja nad kojim subjektima su izvršeni redovni i vanredni inspekcijski nadzori i preventivna delovanja u 2020, 2021, 2022. i 2023. godini, koliko je postupanja bilo po predstavkama fizičkih, a koliko po predstavkama pravnih lica u okviru inspekcijskog nadzora u istim godinama i na koje subjekte su se odnosile predstavke, te koliko je kaznenih postupaka bilo u 2020, 2021, 2022. i 2023. godini i nad kojim subjektima.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...

Dinamika ponude i potražnje utiče na rast cene bakra

Trenutna cena bakra iznosi 4,3 dolara po funti, dostigavši tako u aprilu najviši nivo u poslednjih 15 meseci. Ovaj porast izaziva zabrinutost zbog smanjene ponude i velike potražnje, što ovom metalu daje status indikatora ukupnog ekonomskog zdravlja. Smanjena proizvodnja kineskih...
error: Content is protected !!