Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoSrbija: Kako su lažni ekolozi uništili projekat litijuma vredan milijarde evra

Srbija: Kako su lažni ekolozi uništili projekat litijuma vredan milijarde evra

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Britanci su naveli činjenicu da dok se Vučić bori za direktne strane investicije, lažni ekolozi, a zapravo političari, sabotiraju projekat.

I dok je u svetu opšta pomama za litijumom ili “belim zlatom 21. veka”, koji je postao važniji resurs čak i od nafte, ovdašnji lažni ekolozi su se (iz)borili protiv iskopavanja, mada Srbija – uz Nemačku i Češku – raspolaže najvećim zalihama u Evropi. 

Supported by

U Srbiji se, naime, nalazi 10 odsto istraženih svetskih rezervi litijuma. Ali su je u međuvremenu, “izradili” lažni ekolozi, koji su se busali protiv iskopavanja litijuma, sirovine koju obilato koristi Evropa, na čije vrednosti se pozivaju jer im smeta razvoj Srbije, nova radna mesta, visok standard… Upravo to njihovo štetno dejstvo, čime su zaustavili projekat vredan milijarde evra, raskrinkava i britanski portal Z News Service.

Britanci su naveli činjenicu da dok se Vučić bori za direktne strane investicije, lažni ekolozi, a zapravo političari, sabotiraju projekat.

Srbija je prethodnih godina uvučena u strastvenu i ponekad spornu debatu oko rudnika Jadar, značajnog projekta koji je predvodio globalni rudarski gigant Rio Tinto. Iako se rudnik može pohvaliti potencijalom da pruži značajne ekonomske koristi Srbiji, takođe je postao bojno polje za kampanje dezinformacija koje vode aktivisti za zaštitu životne sredine koji su se upustili u sferu politike. Ovaj članak se bavi višestrukim narativom oko rudnika Jadar i zabrinjavajućim trendom da ekolozi postaju političari i seju seme dezinformacija.

Odlučno zalaganje predsednika Aleksandra Vučića za direktna strana ulaganja (DSI) u Srbiji u poslednje vreme naišlo je na žestoke kritike. Kritičari tvrde da se Vučićevo vatreno zalaganje za DSI odražava Faustov pakt, gde se nacionalni resursi naizgled prodaju za kratkoročne ekonomske dobitke. Međutim, ove kritike često zgodno izostavljaju brojne pogodnosti koje su DSI već donele Srbiji poslednjih godina. DSI su služile kao ključni spas za Srbiju, olakšavajući obnovu infrastrukture, podstičući otvaranje novih radnih mesta i ekonomski rast. Od 2007. Srbija je dobila 42 milijarde evra DSI, što većina kritičara odlučuje da ignoriše.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!