Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoŠpanski istraživači razvijaju prvu litijumsku EV bateriju bez kobalta

Španski istraživači razvijaju prvu litijumsku EV bateriju bez kobalta

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Katalonski institut za energetska istraživanja (IREC), u saradnji sa CIDETEC Energi Storage i sedamnaest evropskih partnera, razvio je prvi španski prototip litijum-jonske baterije velikog formata bez kobalta. Prototip je razvijen kroz COBRA projekat i trenutno je u fazi pre komercijalne prodaje.

Sufinansiran sa skoro dvanaest miliona evra iz programa Evropske komisije Horizont 2020, koji traje od januara 2020. do jula 2024., projekat COBRA proizvodi dve stotine ćelija za sklapanje kompletne baterije

Faza razvoja prototipa je ocenjena između nivoa 5 i 6 na skali nivoa tehnološke spremnosti (TRL), koja procenjuje zrelost tehnologije. Nivo 1 predstavlja najosnovniji oblik, a nivo 9 označava fazu demonstracije. Ključno dostignuće ovog prototipa je eliminacija kobalta, poznatog zagađivača, iz njegovog proizvodnog procesa.

Supported by

„Kobalt čini da baterije rade sa većom izdržljivošću i bržim ciklusima punjenja“, kaže Jordi Jacas, viši istraživač u IREC-u i koordinator projekta. Za njega je zamena ovog „skupog, toksičnog metala koji zavisi od afričkih zemalja“ veoma veliki izazov koji odgovara na nedostatke baterija električnih vozila.

Koordinator projekta COBRA je takođe insistirao na tome da se inovacija koju su razvili istraživači iz raznih vrhunskih evropskih centara koncentrisala na razvoj katodnog sastava bez kobalta. Ovaj napredak je korak ka stvaranju baterija koje su „u budućnosti, potpuno konkurentne na nivou tržišta“.

Iratke de Meatza, vođa tima u CIDETEC Energi Storage, primetio je da iako automobilska industrija može biti spora u usvajanju novih tehnologija, projekat COBRA je omogućio prelazak katodnog materijala bez kobalta „iz laboratorije u ćelije poluindustrijske veličine“ . Ova tranzicija omogućava „analizu performansi u realističnijim uslovima“, sa ciljem da se poboljša „snaga punjenja i mogućnost cikliranja“ prototipa.

Suočeni sa izazovom optimizacije svake komponente koja čini „složeni sistem“ baterije, rad koji je razvio istraživački centar sa sedištem u San Sebastijanu doveo je do otkrića novih formulacija elektroda koristeći „reciklirani silicijum iz fotonaponskih panela“, koji usklađuje ovu tehnologiju sa nivoima koje zahteva Evropa u smislu „recikliranja i održivosti“.

Šef projekta u IREC-u je rekao da oni već postižu stopu reciklaže „između 90 i 95% za komponente koje čine ćeliju” uz povećanje nivoa bezbednosti čitavog lanca vrednosti. Ovo uključuje poboljšanja u komponentama, elektrohemijskim ćelijama, kontrolnim sistemima opremljenim senzorima i konačnom sklapanju baterijskog paketa.

Dizajn zasnovan na inovacijama će integrisati novi kontrolni sistem koji sadrži mogućnosti bežične komunikacije, napredne senzore i sofisticirane algoritme. Ova poboljšanja su ključna za povećanje bezbednosti baterija, omogućavajući im da otkriju promene u temperaturi i potencijalno curenje gasa, kao i da poboljšaju ukupnu efikasnost baterije.

Izvor: Project Cobra

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!