Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRumunska vlada je dobila višegodišnji pravni spor sa kanadskom rudarskom kompanijom oko...

Rumunska vlada je dobila višegodišnji pravni spor sa kanadskom rudarskom kompanijom oko napuštenog projekta zlata

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rumunska vlada je dobila višegodišnji pravni spor sa kanadskom rudarskom kompanijom tražeći odštetu zbog propalih planova za otvaranje rudnika zlata i srebra u toj istočnoevropskoj zemlji.

Gabriel Resources je tražio 4,4 milijarde američkih dolara odštete od rumunske države, koja je posedovala 20 odsto udela u rudarskom projektu u Rosia Montani, planinskom zapadnom regionu koji sadrži neka od najvećih nalazišta zlata u Evropi.

Rumunska vlada je povukla podršku projektu 2014. Vlada je saopštila da je presudom Međunarodnog centra za rešavanje investicionih sporova sa sedištem u Vašingtonu kasno u petak naloženo Gabrielu Resources-u da nadoknadi pravne troškove za arbitražni slučaj koji je ova kanadska kompanija pokrenula 2015.

Supported by

„Zahvaljujem se timu advokata koji je predstavljao Rumuniju na profesionalan način“, rekao je rumunski premijer Marsel Čolaku posle presude.

Odluka je doneta 25 godina nakon što je Gabriel Resources dobio pravo na koncesiju za rudarski projekat koji je planirao vađenje zlata i srebra u periodu od 16 godina. To bi uključivalo uništavanje četiri planinska vrha, raseljavanje stotina porodica i ostavljanje otpadnog jezera koje sadrži cijanid, toksičnu hemikaliju koja se koristi u procesu vađenja zlata.

Projekat je izazvao snažno protivljenje ekoloških i građanskih aktivista koji su pomogli organizovanje protesta koji su privukli desetine hiljada ljudi na ulice Rumunije 2013. godine. Gabriel Resources je rekao da bi projekat obezbedio poslove u oblasti u kojoj su mogućnosti za zapošljavanje male.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!