Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRock Tech-ovi rudarski projekti u Kanadi i Nemačkoj

Rock Tech-ovi rudarski projekti u Kanadi i Nemačkoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rock Tech je ostvario značajan napredak u inženjeringu, razvoju i finansiranju svoja dva prjekta, pretvarača litijum hidroksida u Nemačkoj i rudarskog projekta Džordžija jezero u Kanadi.

Rock Tech je u martu 2023. godine pokrenuo svoj konvertor litijum hidroksida monohidrata . Pristup lokaciji je obezbeđen i osnovni inženjering za fabriku je završen kroz seriju od tri temeljne inženjerske studije. Probni testovi šipova i opterećenja su završeni i rezultati geostatičkog modeliranja se očekuju u narednim nedeljama. Konačno odobrenje za izgradnju i rad pretvarača se očekuje u četvrtom kvartalu 2023. godine, a kompanija planira da počne sa izgradnjom nakon što dobije dozvolu. Predviđeno je da izgradnja bude završena do početka 2025. Prva proizvodnja planirana je za treći kvartal 2025. Nakon ove početne faze povećanja, Rock Tech će početi da proizvodi litijum hidroksid za baterije počevši od prvog kvartala 2026.

Pripremljeni su komunalni ugovori i nabavka glavnih delova opreme uključujući pirometalurški paket, hidrometalurški paket i kristalizator. Definisani su električni sistemi , instrumentacija i kontrola  za proizvodno postrojenje uključujući operativnu strategiju u pogledu digitalizacije, automatizacije i robotike. Takođe je definisana logistika lanca snabdevanja za sirovine, ostatke i hemikalije. Izbor EPCM izvođača je u završnoj fazi i izbor će biti završen u narednim nedeljama. Grad Guben je završio tender za železničku vezu za lokaciju. U završnoj fazi je i nabavka dodatne sirovine za pretvarač.

Supported by

Dozvole

Nemačke dozvole podrazumevaju jednu jedinu dozvolu za izgradnju, puštanje u rad i rad fabrike. Ova dozvola podrazumeva opsežno poznavanje emisija, nivoa buke, poštovanja vladinih propisa i zaštite od požara. Prvi deo dozvole, dobijen u martu 2023. godine, odnosi se na sve građevinske, infrastrukturne i podzemne radove. Zahtev za drugi deo dozvole koji se odnosi na infrastrukturu podnet je 2022. godine i očekuje se da bude izdat do četvrtog kvartala 2023. godine.

Finansiranje

Rock Tech brzo napreduje sa subvencijama i kapitalom. Kompanija očekuje da će dobiti oko 450 miliona evra od uglednih evropskih banaka, a već je u toku odobravanje kredita. Dojče banka je dobila mandat kao agent za plasman za konvertor da obezbedi 350 miliona evra kapitala i subvencija od investitora i vlade. Ulaganja u kapital u Nemačkoj biće na nivou imovine kako bi se obezbedilo minimalno razvodnjavanje holding kompanije koja je javno kotirana u Kanadi. Obe imovine Rock Tech-a, Džordžija jezero i Guben, privlače značajno interesovanje globalnih investitora koji žele da steknu direktan udeo. Pored toga, u toku su pregovori sa velikim kompanijama u sektoru litijuma, proizvodnje baterija i automobilske industrije kako bi se formirala strateška partnerstva. Očekuje se da će pregovori biti finalizovani u narednim nedeljama.

Održivost

Cilj Rock Tech-a je da bude prva svetska litijumska kompanija zatvorenog tipa. Počevši od odgovornog rudarenja u skladu sa strogim kanadskim i međunarodnim propisima do rada svog postrojenja za konverziju dizajniranog za prečišćavanje sirovina i recikliranje litijumskih proizvoda. Trenutno u Evropi nisu planirani drugi projekti sa opremom i sredstvima potrebnim za reciklažu litijuma, što Rock Tech čini jedinstvenim u ovoj oblasti. Sertifikovana eksterna procena predviđa da će nivoi emisije CO2 fabrike za konverziju za proizvodnju jedne tone litijum hidroksida biti 30% niži od industrijskog proseka. Uz trenutni dizajn postrojenja i korišćenje samoobnovljivih izvora energije, emisije ugljenika bi mogle da budu smanjene za 60% do 2026. Štaviše, kompanija planira da iskoristi 95% nusproizvoda i ostataka proizvodnje. Zajedno sa nemačkim Institutom za litijum ITEL, Rock Tech radi na rešenjima sa partnerima iz industrije građevinskog materijala i upravljanja otpadom.

Zakon o smanjenju inflacije u SAD I program subvencija za zelene industrije, značajno je povećao atraktivnost severnoameričkog tržišta električnih vozila i baterija. Pošto je inženjering za Guben konvertor pri kraju, Kompanija sada počinje da planira svoj sledeći projekat konvertera. Rock Tech stoga sa zadovoljstvom obaveštava da je u završnom procesu identifikacije pogodnih lokacija u severnim Sjedinjenim Državama i Ontariju u Kanadi za svoju sledeću lokaciju za pretvaranje. Više detalja biće objavljeno kada bude završen konačni izbor lokacije.

Prijekat  Džordžija jezero – pionir rudarstva litijuma u Ontariju

Sirovine iskopane na jezeru Džordžija su ključni sastojak integrisane strategije Rock Tech-a. Projekat Džordžija jezero sadrži preko 40% objavljenih mineralnih resursa u okrugu Tander Bej. U poslednjih nekoliko meseci projekat jezera Džordžija je značajno napredovao. Program zimskog bušenja za 2023. je završen sa pozitivnim rezultatima, a obimni letnji program istraživanja se fokusira na istraživanje, mapiranje i kopanje rovova . Kompanija namerava da značajno produži životni vek rudnika i mineralnih sirovina od 2023. do 2024. godine kroz niz programa istraživanja u fazama i da projekat pomeri u izgradnju sledeće godine. Kompanija održava dobre odnose i razmenu informacija sa svim relevantnim zainteresovanim stranama. Pored toga, CIBC služi kao strateški savetnik Rock Tech-a koji upravlja strukturiranim procesom namenjenim pronalasku partnera za razvoj i dalje istraživanje projekta rudnika.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!