Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRio Tinto - rudarska zagonetka Srbije

Rio Tinto – rudarska zagonetka Srbije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

U sferi srpskog rudarstva, mogući odštetni zahtevi Rio Tinta postali su žarište diskusija među političarima, a neki se prema tome odnose kao da su pravni predstavnici rudarskog giganta. Zanimljivo je da je srpska filijala Rio Tinta potrošila više novca u poslednje tri godine nego u prethodne dve decenije.

Prvobitno, u novembru su se pojavili izveštaji — doduše nezvanični — koji su nagoveštavali značajna otpuštanja u lokalnoj filijali Rio Tinta, Rio Sava Ekploration, što bi potencijalno dovelo do njenog zatvaranja. Međutim, ovi izveštaji, nalik predizbornom triku, budili su sumnje u krugu ekoloških aktivista.

I pored nedavnih izjava ministarke rudarstva i energetike Dubravke Đedović Handanović, nagoveštavajući smanjenje zaposlenih, zvanični podaci su u suprotnosti sa ovim tvrdnjama. Podaci pokazuju da je Rio Sava do kraja 2023. imala rekordnih 150 zaposlenih, duplo više nego 2020. Do ovog porasta je došlo uprkos zabrinutosti koja je izneta povodom otvaranja rudnika litijuma, pri čemu ni masovni protesti ni snažno protivljenje SANU nisu ukazivali na zatvaranje projekta Jadar.

Supported by

Istovremeno, tokom godišnje skupštine akcionara Rio Tinta u Londonu, diskusije oko predloženog rudnika litijuma u ​​blizini Loznice su izostajale sve dok nije postavila pitanje Sofija Stefanović, doktorant na Kembridžu.

Stefanović je istakla nesklad u oživljavanju projekta kojem se žestoko protive stotine hiljada građana. Ona je naglasila nedemokratsku prirodu guranja napred poduhvata koji rizikuje podizanje društvenih tenzija, suprotno tvrdnjama kompanije o slušanju i brizi.

Izvršni direktor kompanije Rio Tinto za minerale, Šined Kofman, uzvratila je ovim kritikama uveravajući  u izvodljivost projekta Jadar bez štete po životnu sredinu.  Činjenicu da procena uticaja na životnu sredinu objavljena, ona je pripisala oduzimanju dozvole od strane Vlade Srbije i naglasila napore Rio Tinta da se angažuje sa zainteresovanim stranama i širi informacije o projektu.

Međutim, postavljaju se pitanja u vezi sa stvarnim aktivnostima koje je preduzeo Rio Tinto nakon zakonske suspenzije projekta Jadar. Istog dana kada je održana skupština akcionara, u Beogradu je predstavljena analiza poslovanja Rio Save. Ova analiza koju je pripremila advokatska kancelarija Đorđević za ekološku organizaciju „Marš sa Drine“, otkrila je značajne finansijeske troškove Rio Save, posebno nakon zastoja projekta, ističući velike sume izdvojene za konsalting.

Ovakvi događaji naglašavaju rastuću zabrinutost u vezi sa potencijalnom zloupotrebom sredstava i pravim namerama iza akcija Rio Tinta u Srbiji, ostavljajući pitanja o odgovornosti kompanije i ulozi vlade u zaštiti nacionalnih interesa.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!