Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRio Tinto odustao od iskopavanja

Rio Tinto odustao od iskopavanja

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Dve velike rudarske kompanije, među kojima i Rio Tinto, odustale su od planova za istraživanje potencijalnih nalazišta u Zapadnoj Australiji, posle burne reakcije lokalne zajednice.

Sporni lokalitet nalazi se u blizini šuma Džera na jugozapadu najveće australijske države i poznat je po bogatstvu različitih eukaliptusa i drugog drveća i biljnih vrsta.

Rio Tinto je pre oko godinu dana podneo deset zahteva za iskopavanje, kako bi istražio mogućnosti za rudarenje litijuma i nikla u blizini grada Dvelingup, južno od Perta. Lokalno stanovništvo je momentalno iskazalo velko nezadovoljstvo zbog ove namere rudarskog giganta i posle višemesečne neizvesnosti kompanija je potvrdila da neće pokretati plan za istraživanje.

Supported by

– Rio Tinto je u procesu povlačenja svojih zahteva za dozvole za istraživanje na jugozapadu Zapadne Australije. Odluka je doneta iz više razloga, uključujući i odgovor na zabrinutost lokalnih zajednica – rekao je portparol kompanije.

Upravni sud je u međuvremenu saslušao 1.500 zasebnih prigovora na deset zahteva Rio Tinta. Predsednik Okruga Varuna, Majk Volmsli, pozdravio je odluku rudarske kompanije i rekao da je potrebno zaštititi šumu.

– Dobro je da su kompanije poslušale zabrinutost zajednice i da su odlučile da se povuku. Siguran sam da postoje i druga područja u kojima bi neki od ovih minerala mogli da postoje. Ali, konkretno ovaj predeo je prilično poseban jer je jedinstven i važno je da ga zaštitimo – istakao je Volmsli.

Iz Alijanse za zaštitu šuma poručuju da povlačenje treba da bude podržano oštrom akcijom Vlade Zapadne Australije. Kako su naveli, „od ključne je važnosti da se i formalno zaštite preostale autohtone šume i drugi dragoceni ekosistemi“.

„Pozivamo državnu vladu da odlučno deluje na bezbednoj zaštiti ovih šuma u ​​mreži nacionalnih parkova i rezervata prirode“, naveli su iz Alijanse.

Premijer Zapadne Australiije Rodžer Kuk rekao je da vlada razmatra da zaštiti oblast oko Dvelingupa od bilo kakvog rudarenja u budućnosti.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...

Altilijum za transformaciju rudarske jalovine u EV materijale

Altilium, grupa za čistu tehnologiju sa sedištem u Velikoj Britaniji fokusirana na podršku prelasku na neto nulu, objavila je da je obezbedila preko 700.000 funti za finansiranje inovacija od strane vlade Velike Britanije za dva kolaborativna istraživačka projekta fokusirana...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!