Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRevolucionarni evropski poduhvat za održivu proizvodnju magnezijuma

Revolucionarni evropski poduhvat za održivu proizvodnju magnezijuma

Supported byspot_img
Supported byspot_img

MFE Magnesium For Europe GmbH je osnovan 2021. godine da uspostavi čistu, zelenu i konkurentnu proizvodnju magnezijuma u ​​Kupresu u Bosni i Hercegovini.

Metal magnezijuma (Mg) je jedinstvena, strateški važna i kritična sirovina za mnoge industrije kao što su proizvodnja aviona, vozila i čelika i posebno proizvodnja legure aluminijuma (Al). Nijedan zamenski materijal ne može da parira moćnoj kombinaciji Mg male težine, čvrstoće i relativno niske cene.

Trenutno se evropska industrija u potpunosti oslanja na azijske zalihe Mg. Još jedan izazov za evropsku industriju koja konzumira Mg je relativno veliki CO2 otisak konvencionalne proizvodnje magnezijuma,kao i sve veći pritisak na njih da postanu klimatski neutralni.

Supported by

Na sreću, rešenje je na vidiku. Otprilike dve decenije nakon što su evropski proizvođači Mg zatvorili svoje neprofitabilne fabrike, MFE je pionir u ponovnom uspostavljanju čiste, zelene i održivo konkurentne proizvodnje Mg u Evropi.

Dva faktora utiru put čistijoj, zelenijoj i efikasnijoj proizvodnji Mg :

Napredak u tehnologiji proizvodnje Mg

Povoljna lokacija gde MFE ima kontrolu i pristup visokokvalitetnom nalazištu dolomita sa do 100 miliona MT dokazanih i verovatnih rezervi sirovina, vlasništvo nad odgovarajućim proizvodnim mestom u blizini ležišta, dobrom infrastrukturom i pristupom obilju jeftine zelene energije (hidro, vetar, fotonaponska).

Projekat MFE je gotovo spreman za implementaciju

MFE je u završnoj fazi pripreme i planiranja, sa još samo tri zadatka za finalizaciju:

Završetak pilot testa radi optimizacije industrijskog dizajna i specifikacije opreme;

Dobijanje lokalne dozvole koja se sastoji od opšte građevinske saglasnosti i ekološke dozvole;

Organizacija finansiranja kapitalnih rashoda.

Nakon uspešnog završetka gore navedenog, MFE će nastaviti sa generalnim ugovaranjem, naručivanjem opreme i izgradnjom u trećem kvartalu 2024. MFE je u procesu potpisivanja ugovora o namerama sa iskusnim izvođačem i operaterom koji će takođe pustiti u rad MFE-ov proizvodni pogon Mg.

MFE je zahvalan na podršci koju ima i koju će dobiti od brojnih zainteresovanih strana i raduje se čistijoj, zelenijoj i konkurentnijoj evropskoj budućnosti proizvodnje magnezijuma.

Izvor :Innovation News Network

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...

Ponovna strateška procena kako bi Evropa obezbedila snabdevanje kritičnim sirovinama

Artur Lajhtamer, saradnik za geoekonomsku politiku u Centru Žak Delor, naglašava hitnu potrebu da EU preispita svoj strateški pristup zaštiti kritičnih sirovina (CRM) usred eskalacije globalne konkurencije. Od stupanja na dužnost 2019. godine, predsednica Evropske komisije fon der Lajen zagovarala...
error: Content is protected !!