Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRevolucionarni evropski poduhvat za održivu proizvodnju magnezijuma

Revolucionarni evropski poduhvat za održivu proizvodnju magnezijuma

Supported byspot_img
Supported byspot_img

MFE Magnesium For Europe GmbH je osnovan 2021. godine da uspostavi čistu, zelenu i konkurentnu proizvodnju magnezijuma u ​​Kupresu u Bosni i Hercegovini.

Metal magnezijuma (Mg) je jedinstvena, strateški važna i kritična sirovina za mnoge industrije kao što su proizvodnja aviona, vozila i čelika i posebno proizvodnja legure aluminijuma (Al). Nijedan zamenski materijal ne može da parira moćnoj kombinaciji Mg male težine, čvrstoće i relativno niske cene.

Trenutno se evropska industrija u potpunosti oslanja na azijske zalihe Mg. Još jedan izazov za evropsku industriju koja konzumira Mg je relativno veliki CO2 otisak konvencionalne proizvodnje magnezijuma,kao i sve veći pritisak na njih da postanu klimatski neutralni.

Supported by

Na sreću, rešenje je na vidiku. Otprilike dve decenije nakon što su evropski proizvođači Mg zatvorili svoje neprofitabilne fabrike, MFE je pionir u ponovnom uspostavljanju čiste, zelene i održivo konkurentne proizvodnje Mg u Evropi.

Dva faktora utiru put čistijoj, zelenijoj i efikasnijoj proizvodnji Mg :

Napredak u tehnologiji proizvodnje Mg

Povoljna lokacija gde MFE ima kontrolu i pristup visokokvalitetnom nalazištu dolomita sa do 100 miliona MT dokazanih i verovatnih rezervi sirovina, vlasništvo nad odgovarajućim proizvodnim mestom u blizini ležišta, dobrom infrastrukturom i pristupom obilju jeftine zelene energije (hidro, vetar, fotonaponska).

Projekat MFE je gotovo spreman za implementaciju

MFE je u završnoj fazi pripreme i planiranja, sa još samo tri zadatka za finalizaciju:

Završetak pilot testa radi optimizacije industrijskog dizajna i specifikacije opreme;

Dobijanje lokalne dozvole koja se sastoji od opšte građevinske saglasnosti i ekološke dozvole;

Organizacija finansiranja kapitalnih rashoda.

Nakon uspešnog završetka gore navedenog, MFE će nastaviti sa generalnim ugovaranjem, naručivanjem opreme i izgradnjom u trećem kvartalu 2024. MFE je u procesu potpisivanja ugovora o namerama sa iskusnim izvođačem i operaterom koji će takođe pustiti u rad MFE-ov proizvodni pogon Mg.

MFE je zahvalan na podršci koju ima i koju će dobiti od brojnih zainteresovanih strana i raduje se čistijoj, zelenijoj i konkurentnijoj evropskoj budućnosti proizvodnje magnezijuma.

Izvor :Innovation News Network

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!