Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRegionalna koalicija ima za cilj da zaštiti do 400 kilometara reka širom...

Regionalna koalicija ima za cilj da zaštiti do 400 kilometara reka širom jugoistočne Evrope

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ujedinjeni za reke, regionalna inicijativa posvećena zaštiti 13 reka širom jugoistočne Evrope, pokrenuta je danas. Dajući prioritet angažovanju lokalnih zajednica, The Nature Conservancy i šest partnera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije imaju za cilj da očuvaju ekološke, društvene i kulturne vrednosti slatkovodnih ekosistema u regionu uspostavljanjem novih oblasti zaštićenih reka.
Jugoistočna Evropa je dom nekih od poslednjih reka slobodnog toka na kontinentu. Oni su žila kucavica zajednica i ekosistema, obezbeđuju čistu vodu, podržavaju biodiverzitet i održavaju sredstva za život. Nažalost, ovi neprocenjivi resursi su pod sve većom pretnjom od zagađenja, uništavanja staništa, neodrživog razvoja i klimatskih promena.
Ovo je globalni problem sa lokalnim rešenjem: od 1970. godine, 83% populacija
slatkovodnih vrsta i 30% slatkovodnih ekosistema je izgubljeno širom sveta.
„U srcu naše inicijative je uverenje da je angažovanje i osnaživanje lokalnih zajednica u jugoistočnoj Evropi ključno za efikasnu i trajnu zaštitu reka“, kaže Dragana Mileusnić, direktorka programa za jugoistočnu Evropu u The Nature Conservancy. „Sarađujemo sa širokim spektrom zainteresovanih strana, uključujući nevladine organizacije, vlade, preduzeća i lokalne zajednice kako bismo razvili holistička i dugoročna rešenja za zaštitu naših reka.
U koaliciji partnera su Centar za životnu sredinu iz Banjaluke, Udruženje Dinarica i Omladinski klub Novi Val u Bosni i Hercegovini, Ekološko udruženje Rzav u Srbiji, Eko- tim u Crnoj Gori i Eko-svest u Severnoj Makedoniji.
Ujedinjeni za reke aktivno rade na zaštiti 13 reka širom regiona, sa ciljem da inspirišu nove lokalne akcije zaštite reka. Ulažući vreme i trud u naučno istraživanje i razumevanje potreba i mišljenja lokalnih zajednica, inicijativa Ujedinjene za reke nastoji da obezbedi rano i transparentno angažovanje zainteresovanih strana, poštujući jedinstvene ekološke, društvene i kulturne karakteristike svake reke.
Kada se uspostavi zaštita i osigura dobro upravljanje zaštićenim područjima, ovo će biti direktan doprinos nekoliko važnih međunarodnih obaveza, uključujući Zeleni dogovor EU, Zelenu agendu za zapadni Balkan i Globalni okvir za biodiverzitet Kunming- Montreal usvojen u decembra 2022.
Inicijativa Ujedinjeni za reke poziva pojedince, organizacije i zajednice u jugoistočnoj Evropi koji su strastveni u zaštiti reka da se pridruže ovom cilju. Zajedno možemo poboljšati stanje naših reka i zaštititi ove vredne resurse za buduće generacije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EBRD odobrila novu strategiju rudarskog sektora

Upravni odbor Evropske banke za obnovu i razvoj (EBRD) odobrio je novu strategiju rudarskog sektora, kojom se utvrđuju prioriteti Banke u ovoj oblasti do 2029. godine. Nova strategija prepoznaje važnu ulogu koju rudarska industrija ima u razvoju zelenih ekonomija koje...

Iskopavanje litijuma: Borba za imovinu, ekološka bomba ili žrtve energetske tranzicije?

Informacije o geološkim istraživanjima litijuma na području Lopara pojavile su se 2020. godine. Cijeli proces je bio zavijen u veo tajne. Posljednjih mjeseci je intenzivirana priča o vlasništvu nad državnom imovinom u Republici Srpskoj, odnosno Bosni i Hercegovini. Otprilike u...

Rudnik srebra u Varešu: Svetlija budućnost Bosne i Hercegovine?

Strateški metali su ključni za Evropsku uniju jer nastoji da smanji svoju zavisnost od kineskih ili ruskih sirovina. Međutim, vodeći rudarski projekat u Bosni i Hercegovini izaziva bes kod nekih stanovnika. Za nekoliko sedmica, polimetalni podzemni rudnik srebra u Varešu...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!