Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRegionalna koalicija ima za cilj da zaštiti do 400 kilometara reka širom...

Regionalna koalicija ima za cilj da zaštiti do 400 kilometara reka širom jugoistočne Evrope

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Ujedinjeni za reke, regionalna inicijativa posvećena zaštiti 13 reka širom jugoistočne Evrope, pokrenuta je danas. Dajući prioritet angažovanju lokalnih zajednica, The Nature Conservancy i šest partnera iz Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Crne Gore, Severne Makedonije i Srbije imaju za cilj da očuvaju ekološke, društvene i kulturne vrednosti slatkovodnih ekosistema u regionu uspostavljanjem novih oblasti zaštićenih reka.
Jugoistočna Evropa je dom nekih od poslednjih reka slobodnog toka na kontinentu. Oni su žila kucavica zajednica i ekosistema, obezbeđuju čistu vodu, podržavaju biodiverzitet i održavaju sredstva za život. Nažalost, ovi neprocenjivi resursi su pod sve većom pretnjom od zagađenja, uništavanja staništa, neodrživog razvoja i klimatskih promena.
Ovo je globalni problem sa lokalnim rešenjem: od 1970. godine, 83% populacija
slatkovodnih vrsta i 30% slatkovodnih ekosistema je izgubljeno širom sveta.
„U srcu naše inicijative je uverenje da je angažovanje i osnaživanje lokalnih zajednica u jugoistočnoj Evropi ključno za efikasnu i trajnu zaštitu reka“, kaže Dragana Mileusnić, direktorka programa za jugoistočnu Evropu u The Nature Conservancy. „Sarađujemo sa širokim spektrom zainteresovanih strana, uključujući nevladine organizacije, vlade, preduzeća i lokalne zajednice kako bismo razvili holistička i dugoročna rešenja za zaštitu naših reka.
U koaliciji partnera su Centar za životnu sredinu iz Banjaluke, Udruženje Dinarica i Omladinski klub Novi Val u Bosni i Hercegovini, Ekološko udruženje Rzav u Srbiji, Eko- tim u Crnoj Gori i Eko-svest u Severnoj Makedoniji.
Ujedinjeni za reke aktivno rade na zaštiti 13 reka širom regiona, sa ciljem da inspirišu nove lokalne akcije zaštite reka. Ulažući vreme i trud u naučno istraživanje i razumevanje potreba i mišljenja lokalnih zajednica, inicijativa Ujedinjene za reke nastoji da obezbedi rano i transparentno angažovanje zainteresovanih strana, poštujući jedinstvene ekološke, društvene i kulturne karakteristike svake reke.
Kada se uspostavi zaštita i osigura dobro upravljanje zaštićenim područjima, ovo će biti direktan doprinos nekoliko važnih međunarodnih obaveza, uključujući Zeleni dogovor EU, Zelenu agendu za zapadni Balkan i Globalni okvir za biodiverzitet Kunming- Montreal usvojen u decembra 2022.
Inicijativa Ujedinjeni za reke poziva pojedince, organizacije i zajednice u jugoistočnoj Evropi koji su strastveni u zaštiti reka da se pridruže ovom cilju. Zajedno možemo poboljšati stanje naših reka i zaštititi ove vredne resurse za buduće generacije.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Projekat Jadar se brže razvija u protekle tri nego prethodnih 15 godina, kažu iz Marš sa Drine

Pokret Marš sa Drine i advokatska kancelarija Đorđević su analizirali podatke o poslovanju ćerke-firme kompanije Rio Tinto u Srbiji. Postoji trend povećanja trošenja novca na Projekat Jadar. Zaključak je da se projekat Jadar u protekle tri godine razvija neuporedivo brže...

Bojana Novaković: Nećemo rudnik litijuma kod Loznice, ni ako kompanija Rio Tinto ispuni ekološke standarde EU

Aktiviskinja Ekološke mreže Marš sa Drine Bojana Novaković rekla je danas da je stav tok pokreta da ne želi rudnik litijuma kod Loznice, ni ako bi kompanija Rio Tinto ispunila ekološke standarde EU. Ona je na konferenciji za medije odbacila,...

Istina o rudniku litijuma -“Jadar” ne bi uticao na izvore pijaće vode

Litijum iz Srbije neće moći ni da se prodaje u EU ukoliko ne bude proizveden uz poštovanje najviših ekoloških standarda, naglasili su iz kompanije Rio Tinto Dok EU ubrzava dozvole za rudarska istraživanja na svojoj teritoriji kako bi osigurala pristup...
error: Content is protected !!