Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoRazvijanje sledeće generacije čvrstih litijumskih baterija, generalni direktor BASQUEVOLT-a, Francisco Carranza

Razvijanje sledeće generacije čvrstih litijumskih baterija, generalni direktor BASQUEVOLT-a, Francisco Carranza

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Cena baterija za električna vozila (EV) je jedna od glavnih prepreka za šire usvajanje električne mobilnosti. BASQUEVOLT, javno-privatna kompanija koju podržava vlada Baskije (Euskadi), veruje da ima odgovor. Ona razvija sledeću generaciju čvrstih litijumskih baterija.

„Od samog početka BASQUEVOLT je usredsredio svoje napore na dizajniranje 100% evropskog tehničkog rešenja koje dolazi sa jednostavnijim i efikasnijim proizvodnim procesom koji koristi manje električne energije i ima mnogo manji CO2 otisak“, kaže generalni direktor BASQUEVOLT-a Francisco Carranza.

Supported by

„Proizvoditi više sa manje je ključno“, dodaje on.

Čvrsta baterija se sastoji od čvrstih elektroda i čvrstog (ili polučvrstog) elektrolita, umesto tečnih elektrolita koji se nalaze u konvencionalnim litijum-jonskim (Li-jonskim) baterijama. Oni mogu pružiti potencijalna rešenja za mnoge probleme tečnih Li-jonskih baterija, kao što su zapaljivost, visoka cena ili niska gustina energije.

„Sve u svemu, cilj nam je da smanjimo ukupne troškove baterije za oko 30%, smanjenje CAPEX-a za proizvodnju baterija za oko 30%, +50% gustine energije i značajno smanjimo CO2 otisak (oko 40%)“, kaže Carranza .

Kao deo svoje nulte neto strategije industrijalizacije, vlada Baskije podržava razvoj tehnologije čvrstih baterija jer bi ona mogla da podstakne ekonomiju i stvori radna mesta za region, Španiju i Evropu.

„To je vizionarska investicija u budućnost ekonomije postfosilnih goriva koja će generisati radna mesta, privući globalne talente i stvoriti novu industriju na teritoriji.

Ispunjavanje zahteva tržišta

U martu 2023. kompanija je otvorila svoj novi BASQUEVOLT Inovacioni centar CIB koji se nalazi u gradu Vitoria-Gasteiz. Svečanost je održana u okviru proslave prve godišnjice.

„Tamo se dešava BASQUEVOLT magija“, kaže Carranza.

CIB je mesto gde se testiraju i sklapaju baterije i elektrolit, i gde se očekuje da će biti proizveden prvi prototip baterije.

„U ovoj prvoj fazi cilj kompanije je da uspostavi organizaciju i tim među najboljima u industriji širom sveta i da potvrdi potencijal tehnologije za automobilsku industriju, stacionarno tržište i druge aplikacije koje zahtevaju najsavremenije umetničke baterije. CIB igra ključnu ulogu u pokretanju tehnološkog napretka, poboljšanju postojećih proizvoda i stvaranju novih rešenja za ispunjavanje zahteva tržišta.”

„Ovo je mesto gde se mešaju motivacija, stručnost i tehnologija. Tim od više od 50 ljudi, od danas kombinuje najbolje elektrohemijske stručnjake, lidere u industriji i talente gigafabrika. Više od 13 nacionalnosti radi u CIB-u pokazujući raznolikost kultura i to šta mogu doneti kompaniji, što je za nas ključna vrednost“, dodaje on.

Izazovni poslovni modeli

BASQUEVOLT već neko vreme testira svoju ćeliju od 1 Ah u svojim laboratorijama. U trenutnoj mapi puta, prvi prototipi od 20 Ah biće proizvedeni u prvom kvartalu 2024. godine, a prvi prototipi od 80 Ah (veličina EV) do kraja 2024. godine.

„Ćelija od 20 Ah je nesumnjivo važna prekretnica za Basquevolt jer je uvod u ćelije od 80 Ah koje će se koristiti za aplikacije u sektoru električne mobilnosti. Razvoj ove veličine ćelije je deo našeg plana za istraživanje i razvoj, omogućavajući nam da dođemo do kraja puta sa proizvodom koji odgovara performansama, bezbednosti i očekivanjima troškova koje postavlja Basquevolt i tržište“, kaže Carranza.

„Prva proizvodna linija od 1GVh biće u funkciji do kraja 2025. godine. Očekuje se da će masovna proizvodnja početi do kraja 2027. godine“, dodaje on.

Konačno, pitali smo Carranzu kako će e-mobilnost i EV punjenje izgledati do 2030. godine.

Masovno usvajanje električnih vozila zahtevaće sinhronizovano uvođenje nove infrastrukture punjača, nadogradnje električne mreže i mogućnosti obnovljive energije kako bi bili fleksibilniji i održiviji u napredovanju. Da bi stanice za punjenje električnih vozila bile dostupne, zahtevaće postavljanje jedinica za punjenje, zajedno sa intervencijama na infrastrukturi električne mreže u različitim zemljama EU i širom sveta“, kaže on.

„Što se tiče modela e-mobilnosti, verovatno će u nekim regionima doći do pada prodaje automobila u korist novih modela kao što je deljenje automobila. Sve inovacije koje se usvajaju u ovom trenutku, zajedno sa elektrifikacijom, izazivaju čitavu industriju, drevne poslovne modele, ali i društvo, izazivajući način na koji će krajnji korisnik konzumirati i ponašati se“, zaključuje Carranza.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Retke zemlje i kritični materijali: Italija ima neiskorišćeno blago

Retke zemlje, grupa koja se sastoji od 17 hemijskih elemenata poznatih po svojim karakterističnim magnetnim, optičkim i električnim svojstvima, igraju ključnu ulogu u proizvodnji naprednih tehnologija kao što su solarni paneli, električne baterije, elektronski uređaji, turbine na vetar i...

Stellantis i CATL planiraju evropsku fabriku za proizvodnju jeftinijih EV baterija

Stellantis planira da izgradi fabriku baterija za električna vozila (EV) sa kineskom savremenom Amperek tehnologijom (CATL) u Evropi. To bi bila četvrta fabrika u regionu, pošto evropski proizvođač automobila nastoji da proizvodi jeftinije baterije i pristupačnija EV. Planovi za EV...

Evropske ambicije čiste energije u svetu koji se menja

U eri sve manje globalizacije, hitnost obezbeđivanja stabilnih lanaca snabdevanja za strateške i kritične sirovine se povećala. Ovi materijali se sada pojavljuju kao okosnica naših modernih društava, slično ulozi koju su nekada igrali nafta i gas. Svet stoji na ivici...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!