Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRaste zabrinutost zbog zagađenja iz rudnika metala u Ujedinjenom Kraljevstvu

Raste zabrinutost zbog zagađenja iz rudnika metala u Ujedinjenom Kraljevstvu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Usred sve veće zabrinutosti u vezi sa rizicima po javno zdravlje povezanim sa napuštenim rudnicima metala u Velikoj Britaniji, vodeći stručnjaci naglašavaju potrebu za opsežnim testiranjem u žarišnim područjima.

Istraga Odbora za velške poslove će se baviti potencijalnim zdravstvenim opasnostima koje predstavlja zagađenje iz napuštenih rudnika metala u Velsu, posebno fokusirajući se na regione kao što je Ceredigion, gde se nalazi preko 400 od 1.300 napuštenih rudnika metala u Velsu. Značajno je da su reke Istvit, Rajdol i Klarak u ovoj oblasti među najzagađenijim rekama u Velikoj Britaniji.

Kontaminacija olovom izaziva zabrinutost, sa potencijalnim zdravstvenim rizicima kao što je smanjenje koeficijenta inteligencije kod dece i povećan rizik od srčanog udara kod odraslih.

Supported by

Uprkos odsustvu dokaza koji ukazuju na neposredne rizike u Ceredigionu, stručnjaci naglašavaju značaj identifikovanja potencijalnih pretnji kroz sveobuhvatno testiranje. Takvo testiranje je ključno za službenike javnog zdravlja da bi preduzeli odgovarajuće mere i osigurali bezbednost pogođenih zajednica.

Stanovnici u žarišnim područjima kao što su Cvmistvith i Ceredigion, gde ima mnogo ulaza u rudnike i gomile otpada, izražavaju zabrinutost zbog potencijalnih zdravstvenih opasnosti povezanih sa velikom količinom ostataka iz rudnika metala.

Dr Andrea Sartorius, naučna saradnica na Univerzitetu u Notingemu, ukazuje na dugotrajni uticaj ranijih industrijskih aktivnosti na pejzaž. Nasleđe rudarstva metala nastavlja da utiče na vodene puteve, sa najmanje 500 tona štetnih metala koji godišnje iscure i na taj način dolaze u kontakt sa  životnom sredinom Velsa.

Studije su dokumentovale kontaminaciju olovom u izvorima hrane, sa potencijalnim rizicima po ljudsko zdravlje. Zabrinutost zbog čestih poplava usled klimatskih promena dodatno pogoršava rizike od kontaminacije sa napuštenih lokacija rudnika.

Dok su u toku napori da se reši ovo pitanje, izazovi ostaju, uključujući finansijski teret za farmere za testiranje svojih životinja.

Sveobuhvatno testiranje i proaktivne mere su od suštinskog značaja za očuvanje javnog zdravlja i ublažavanja dugoročnih uticaja rudnika metala na zagađenje u Velikoj Britaniji.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!