Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoRadna grupa analizira budućnost projekta Brskovo u Crnoj Gori

Radna grupa analizira budućnost projekta Brskovo u Crnoj Gori

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Projekat Brskovo biće jedan od najvećih rudnika cinka u Evropi, kažu iz švajcarske kompanije Tara Resources. Međutim, zbog ekoloških pitanja, suočava se sa oštrim kritikama nevladinih organizacija i građana.

Radna grupa je formirana nakon odluke Vlade usvojene u januaru, kojom se zahteva detaljna analiza ugovora o koncesiji, svih aneksa i druge dokumentacije, u cilju donošenja konačne odluke o budućnosti projekta, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Crnogorska vlada je 2010. godine dodelila australijskoj rudarskoj kompaniji Sultan Corporation 25-godišnje pravo na istraživanje i zakup za kompleks olova i cinka Brskovo. Sultan je 2011. godine rekao da je pronašao inicijalni pretpostavljeni resurs od 9,2 miliona tona u Brskovu i snažan potencijal rasta.

Supported by

U 2018. godini, Tara Resources je preuzela projekat i sada njime upravlja preko svoje lokalne podružnice Rudnika Brskovo.

Tara Resources navodi na svojoj veb stranici da je završila preliminarnu ekonomsku procenu 2019. godine i prethodnu studiju izvodljivosti 2021. godine, dokazujući ekonomičnost projekta. Napominje da će izgradnja rudnika Brskovo uključivati kapitalnu investiciju od oko 180 miliona evra (195 miliona dolara), a sastojaće se od dva površinska kopa, postrojenja za preradu i integrisanog postrojenja za upravljanje otpadom.

Rudnik Brskovo proizvodiće oko 45.000 tona cinka u koncentratu, 13.000 tona olova u koncentratu, 3.000 tona bakra u koncentratu i oko milion unci plativog srebra u koncentratu bakra i olova, navodi Tara Resources. Projekat će zaposliti 700 ljudi u građevinarstvu, a otvoriće 550 direktnih i 200 indirektnih radnih mesta tokom rada.

Lokalni dnevni list Vijesti javio je da se na prvoj sednici radne grupe formirane za ispitivanje projekta, državni organ zadužen za zaštitu imovinskih prava i interesa u Crnoj Gori ,izjasnio da Vlada ima zakonski osnov da raskine ugovor o koncesiji sa Rudnik Brskovo pošto je propustio mnoge rokove za dobijanje urbanističkih i tehničkih dozvola.

Dnevnik podseća da je prvobitni ugovor šest puta menjan aneksima koji su produžavali rokove za ispunjavanje određenih obaveza.

U izveštaju se takođe navodi da radna grupa ima rok od 30 dana da Vladi pošalje svoje konačne preporuke o budućnosti projekta.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!