Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoProizvođači litijuma upozoravaju da globalne zalihe možda neće zadovoljiti potražnju za električnim...

Proizvođači litijuma upozoravaju da globalne zalihe možda neće zadovoljiti potražnju za električnim vozilima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

LAS VEGAS, 22. jun – Proizvođači litijuma su zabrinuti da bi kašnjenja u izdavanju dozvola za rudnike, nedostatak osoblja i inflacija mogli da ugroze isporuku  metala za baterije .

Litijum je jedan od najtraženijih metala na svetu , uzimajuci u obzir planove za električna vozila Stellantis (STLAM.MI), Ford (F.N) i druge proizvođače automobila.

Supported by

U pitanju je tempo kojim bi električna vozila mogla da istisnu motore sa unutrašnjim sagorevanjem, što je ključni cilj tranzicije zelene energije.

„Mogli biste završiti u kriznoj situaciji u kojoj kompanije za baterije nemaju sigurnost (litijumske) sirovine“, rekao je Stu Crov, predsednik kompanije Lake Resources (LKE.AKS), na marginama ovonedeljnog Fastmarkets Lithium i Bateri Konferencija o sirovinama u Las Vegasu.

Ove nedelje, Lake Resources je postala najnovija litijumska kompanija koja je najavila odlaganje projekta, povlaceci proizvodnju iz svog litijumskog projekta Kachi u Argentini za tri godine. Navela je zabrinutost za snabdevanje strujom i druge logističke probleme.

Albemarle (ALB.N), najveći svetski proizvođač litijuma  širom Amerike, Azije i Australije. Ipak, očekuje se da će globalna potražnja za litijumom premašiti ponudu za 500.000 metričkih tona 2030. Različite konsultantske kuće i drugi proizvođači imaju nešto drugačije projekcije, ali svi upozoravaju na nestašicu koja preti.

„To je veliki izazov“, rekao je Erik Noris, šef Albemarleovog poslovanja sa litijumom.

U svetu je prošle godine radilo 45 rudnika litijuma, očekuje se da će 11 biti otvoreno ove, a sedam sledeće godine. Taj tempo je daleko ispod onoga što konsultanti kažu da je potrebno da bi se obezbedilo adekvatno globalno snabdevanje.

Ove projekcije rasta pretpostavljaju najbolji scenario, čak i kada se rudarske kompanije suočavaju sa poteškoćama u zapošljavanju tehničkih talenata, rastućim troškovima i kašnjenju ključne opreme.

Čak i ako se izgradi više rudnika litijuma, nema dovoljno objekata za proizvodnju specijalizovanih vrsta metala za baterije. Proizvođači automobila mogu biti primorani da prihvate litijum nižeg kvaliteta, što smanjuje domet EV baterije, kažu rukovodioci.

 

„Postoji velika razlika između litijuma koji izlazi iz zemlje i litijuma koji ide u bateriju“, rekla je Sara Marisael iz Liventa (LTHM.N), koja snabdeva Teslu (TSLA.O) .

Znacaj Fastmarkets konferencije  raste zajedno sa vrtoglavom potražnjom za litijumom. Ove godine ih je prisustvovalo otprilike 1.100, što je skoro utrostručilo broj od 2019. i 68% više nego prošle godine.

Ekson Mobil (KSOM.N) je poslao kontingent kao deo svog pohoda na sektor metala za baterije. Kao i njegove kolege naftne kompanije SLB (SLB.N) i Ekuinor (EKNR.OL).

Bankarski giganti JPMorgan (JPM.N), Goldman Sachs (GS.N) i BMO Capital Markets (BMO.TO) i drugi su takođe prisustvovali, čije interesovanje je podstaklo očekivani talas ugovora o preuzimanju litijuma i drugi finansijski instrumenti.

“Naša strateška investicija i cevovod M&A je izuzetno jaka“, rekao je Rahim Bapoo, generalni direktor BMO-ove prakse za kritične minerale.

U jednom primeru lova na litijum, Mitsui (8031.T) je na ivici potpisivanja ugovora od 65 miliona dolara sa Atlas Lithium (ATLKS.O) kako bi se garantovalo snabdevanje iz projekta brazilskog rudnika  Atlas .

„Ulaganje mora da se nastavi, inače će biti više kašnjenja “, rekla je Tara Beri iz proizvođača električnih vozila Rivian (RIVN.O).

 

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Saradnja Srbije i EU na polju sirovina i električnih vozila

U septembru su Srbija i Evropska komisija potpisale Pismo o namerama koje ima za cilj uspostavljanje strateškog partnerstva u lancima vrednosti kritičnih sirovina i električnih vozila, koji obuhvataju materijale, baterije, proizvodnju i reciklažu. I pored toga što su ga...
error: Content is protected !!