Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNadolazeći nedostatak grafita mogao bi da „uspori“ potražnju za električnim vozilima

Nadolazeći nedostatak grafita mogao bi da „uspori“ potražnju za električnim vozilima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Nedostatak grafita od 700.000 tona do 2030. godine pokazuje potrebu za povećanim ulaganjem u proizvodnju ili bi industrija električnih vozila mogla biti u opasnosti od „zakržljale“ potražnje.

Robni analitičari predviđaju da će do 2030. godine doći do ozbiljnog nedostatka grafita, ključne komponente baterija za električna vozila. To bi moglo predstavljati veće troškove za proizvođače električnih vozila, koji bi se preneli na kupce.

Supported by

Project Blue očekuje da će do 2030. godine biti potrebno oko 700.000 tona dodatnih kapaciteta kako bi se pratila potražnja. Rečeno je da dok su neki projekti za rudarstvo ili proizvodnju sintetičkog grafita u procesu ubrzanja, sama dužina vremena potrebnog za izgradnju prerađivačkih kapaciteta – do 25 godina u nekim slučajevima – će ograničiti industriju.

Analitičar Project Blue-a, Reitumetse Chalale, rekao je da prati više od 50 projekata iskopavanja prirodnog grafita van Kine, ali oni nisu ni blizu da budu operativni.

Chalale je dodao: „Nedostatak ponude pre pokazuje potrebu za razvojem ovih projekata i povećanjem ponude za trenutne prognoze tehnologije baterija ili će u suprotnom potražnja biti zakržljala.

Ona je rekla da tržišni trendovi  ukazuju na to da će grafit izvan Kine biti primarni izvor u godinama koje dolaze i da se Afrika pojavljuje kao važan proizvođač u narednim godinama. Međutim, pošto su neki afrički proizvođači već potpisali ugovore o otkupu sa kineskim kompanijama, neće biti mnogo promena u dinamici lanca snabdevanja.

Direktor marketing kompanije Ivalua za nabavku softvera, Aleks Šarić, rekao je za SM da je došlo do „buma“ potražnje za grafitom, ali da organizacije nisu uspele da „nauče lekcije iz prethodnih nedostataka“.

On je rekao da kompanije moraju da planiraju „različite nestašice“.

Preduzeća bi trebalo da pokušaju da naprave planove za nepredviđene situacije koje uključuju identifikaciju drugih dobavljača, tako da kompanije nisu „prinuđene da se muče“ tokom nestašica kako bi pronašle alternativno snabdevanje.

„Organizacije moraju da razmotre kako će na njih uticati nedostatak svake komponente“, dodao je on.

 

„Da bi to uradile, organizacije moraju da izgrade jake odnose sa dobavljačima, tako da mogu imati izbora kada je potražnja velika, a ponuda opada. Ovo je posebno tačno kada je u pitanju grafit jer će se mnoge druge industrije, uključujući i industriju čelika, boriti za snabdevanje.

 

„Jedini način da se ovi planovi za vanredne situacije sprovedu i da se razume čitav spektar nestašica snabdevanja je tehnologija koja može pomoći organizacijama da umanje rizik i pronađu nove dobavljače materijala.“

Analitičar proizvoda Benchmark Minerals takođe predviđa deficit grafita do 2030. godine, ali je ranije rekao da će litijum biti usko grlo u industriji električnih vozila.

Referentni analitičar grafita Adam Meginsons objasnio je da je nedostatak grafita stvorio potrebu za dodatnim kapacitetima za proizvodnju i preradu, dodajući da „ako snabdevanje postane veoma ograničeno, cene će porasti na novi nivo koji će podstaći nove projekte“.

On je za SM rekao: „Projektima je potrebno neko vreme da dostignu obim komercijalne proizvodnje. U međuvremenu, sintetički grafit bi mogao da popuni ovaj jaz u snabdevanju, iako njegova proizvodnja nosi mnogo zabrinutosti oko  visoke potrošnje energije i intenziteta ugljenika.

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EK Resources-u odobrena kupovina španskog rudnika volframa

EK Resources je od Ministarskog saveta Španije dobio zeleno svetlo da kupi Saloro, špansku kompaniju za rudarstvo i vlasnika rudnika volframa Barruecopardo. Kompanija sada poseduje 100% rudnika nakon što je španska antimonopolska agencija odobrila dogovor. Ova akvizicija znači da je EK...

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!