Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoPortugalski zemljoradnici protiv rudnika litijuma Barozo

Portugalski zemljoradnici protiv rudnika litijuma Barozo

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Savannah Resources, kompanija sa sedištem u Londonu, želi da u Kovas do Barozu izgradi, ono što bi moglo da postane, najveći otvoreni rudnik litijuma u ​​zapadnoj Evropi.

Zemljište Barozo, region koji čine opštine Botikas i Montalegre, deo su istorijske pokrajine Tras-os-Montes, što znači „iza brda“. Veruje se da ovo planinsko područje sadrži neke od najznačajnijih evropskih resursa litijuma, bitnu komponentu baterija koje napajaju električne automobile i skladište obnovljivu energiju. Dok svet traži alternative fosilnim gorivima i njihovim uticajima na klimatske promene, potražnja za litijumom raste.

Evropska komisija procenjuje da će do 2050. godine biti potrebno 60 puta više litijuma da bi se dostigla neutralnost ugljenika. Potpredsednik Komisije Maroš Šefčovič kaže da se klimatski ciljevi ne mogu postići bez kritičnih materijala poput litijuma. Uz obećanje o pokretanju energetske tranzicije Evrope, Savana očekuje da će izdvojiti dovoljno litijuma za proizvodnju oko pola miliona baterija za električne automobile svake godine.

Supported by

U maju je kompanija dobila zeleno svetlo od portugalske agencije za zaštitu životne sredine, APA, da nastavi sa planovima za iskopavanje četiri rudnika na koncesijskom području od oko 593 hektara (1.465 hektara), od kojih je tri četvrtine zemljište u vlasništvu zajednice , prema stanovnicima Kovas do Baroza..

APA kaže da postoje mere sa kojima će Savana morati da se pridržava, kao što je ograničavanje uklanjanja vegetacije, da se ne koristi voda iz najbliže reke i uređenje prostora kada se vađenje završi. Kompanija kaže da će rudnik slediti „najviše standarde“ kako bi ograničio svoj uticaj, i dodaju da će površina na koju će projekat trajno uticati biti samo mali deo, 0,5 odsto ukupne površine poljoprivrednog nasleđa. Savana očekuje da će sledeće godine dobiti konačnu ekološku dozvolu.

Otpor lokalnog stanovništva na iskopavanje litijuma

U Montalegreu, mnogi kažu da su zabrinuti zbog uticaja koji bi rudnik Lusorekursosa mogao da ima na poljoprivredno nasleđe i biodiverzitet. Jedna od glavnih briga bila je voda. „Kompanija će potrošiti više vode za jedan dan nego cela opština za mesec dana“, kaže Armando Pinto, šef grupe za borbu protiv rudarstva Montalegre com Vida (Montalegre sa životom). „Tokom prospekcija 2017. neki izvori vode su presušili“, dodaje on. Predloženo rudarsko mesto nalazi se samo nekoliko milja od druge najveće brane u zemlji, Alto Rabagao, koja snabdeva stanovništvo u severnom Portugalu.

Narod Baroza obećao je da će se boriti protiv rudarskih planova svim mogućim sredstvima, uključujući žalbe nacionalnim i evropskim sudovima. Aktivisti za borbu protiv mina u Montalegreu rade na pravnim izazovima za zaustavljanje operacija, bojkotovali su izbore i organizovali demonstracije poslednjih šest godina.

Od 2021. godine u Kovas do Barozu se svakog leta održava kamp protiv miniranja, koji okuplja lokalne farmere, nacionalne i međunarodne ekologe i aktiviste. Prošlog avgusta, oko 200 ljudi otputovalo je u Barozo da učestvuje u kampu solidarnosti. Aktivisti iz Latinske Amerike, Srbije i Francuske pridružili su se diskusijama o tome kako i na njih utiču ekstraktivni projekti i demonstrirali zajedno sa ljudima iz Kovas do Baroza sa šarenim natpisima i transparentima „Ne rudnicima, da životu“.

Izvor :Mongabay

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Istraživanje rudarstva u Srbiji: Lekcije naučene iz grešaka stranih kompanija

Srbija poseduje bogate mineralne resurse, što privlači pažnju stranih rudarskih kompanija koje žele da iskoriste potencijal zemlje. Ove kompanije igraju značajnu ulogu u istraživanju i razvoju mineralnih nalazišta, doprinoseći ekonomskom rastu. Međutim, dosadašnja iskustva su ukazala na neke greške...

Zinnwald je postao drugi najveći litijumski projekat iz tvrdog kamena u EU

Zinnwald Lithium plc, evropska litijumska kompanija, najavila je objavljivanje ažurirane nezavisne procene mineralnih resursa za svoj litijumski projekat Zinnwald koji se nalazi u Saksoniji, u istočnoj Nemačkoj. Ažuriranje MRE za 2024. uključuje 26.911 metara novog dijamantskog jezgrenog bušenja kroz 84...

Kritične sirovine u Srbiji: Ispunjavanje uslova za održivi razvoj

Kritične sirovine imaju izuzetno važnu ulogu u različitim industrijama, uključujući obnovljive izvore energije, elektroniku i automobilski sektor. Kako globalna potražnja za ovim resursima i dalje raste, osiguranje bezbednog i održivog snabdevanja kritičnim sirovinama postalo je prioritet za mnoge zemlje....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!