Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoPodrži, razvijaj, iskoristi i ojačaj: Ključne stvari za Evropu

Podrži, razvijaj, iskoristi i ojačaj: Ključne stvari za Evropu

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Kritične sirovine postale su vektor zavisnost i geopolitički rizik kao i ogroman važan eksterni efekat u međunarodnoj trgovini. CRM-ovi su osnovni resursi neophodni za zelenu i tehnološku tranziciju. Međutim, postoji potreba da se smanji ta zavisnost i diverzifikuju odnosi sa trećim zemljama. Da bi postigla svoje ciljeve, EU mora da usvoji pristup na više nivoa koji se bavi različitim aspektima kritičnih sirovina.

Zelena tranzicija predstavlja dvostruki izazov povećanjem potražnje za čistim tehnološkim dobrima i zahtevima za većim količinama minerala. Ekstenzivna ulaganja u cirkularnost i inovacije, finansiranje ofanziva za domaće projekte na vađenju, obradi i reciklaži CRM-ova, i praktična primena CRM zakona bi mogla da poveća evropsku nezavisnost.

To se može postići strateškim partnerstvima sa zemljama bogatim resursima van EU  (tj.fokusirati se na postojeću ili novu stratešku regionalnu trgovinu sporazuma), smanjenje oslanjanja na jednog dobavljača i poboljšanje otpornosti lanca snabdevanja.

Supported by

Jačanje domaće proizvodnje i reciklažne sposobnosti za kritične sirovine.

Ovo bi uključilo promovisanje održivih praksi ekstrakcije , ulaganje u istraživanje i investiranje u razvoj reciklažne tehnologije za smanjenje uticaja na životnu sredinu. Aktivno angažovanje u sazrevanju kolektivnog i globalnog pristupa kritičnim sirovinama je od suštinskog značaja za Evropu kako bi smanjila zavisnosti, ojačala svoju poziciju na globalnom tržištu i da deluje kao balansirajuća sila u Geopolitičkoj arena vezanoj za CRM.

Dosadašnje politike su gledale radije unutra, ali će se akcija odvijati negde drugde tako da šire i dugoročne investicije imaju smisla .

Šta je sa ostatkom sveta?

Istorijski gledano, napetosti u snabdevanju izazivaju smanjenje potražnje, supstitucija ili povećanje ponude, i to često ide sa nestabilnošću cena, vremenskim kašnjenjima ili gubicima efikasnosti.

U tranziciji čiste energije, neadekvatno snabdevanje mineralima može dovesti do skupljeg, sporijeg ili manje efikasnog napretka. Tržišni odgovori na prethodne neravnoteže ponude i potražnje minerala dovele su do dodatnih investicija i mera umerenosti potražnje, često uzrokujući znatnu cenu fluktuacija i vremenskih kašnjenja. Ovi bi mogli usporiti i naduvati cenu budućih tranzicija čiste energije.

Tehnološke inovacije mogu igrati ključnu ulogu u smanjenju materijalnog intenziteta I podstičući na taj način supstituciju ublažavanje naprezanja u snabdevanju i smanjenje troškova. Smanjenje upotrebe srebra i silicijuma u ​​solarnim ćelijama za 40-50%. U protekloj deceniji je omogućio ogroman porast u solarnoj PV implementaciji.

Štaviše, inovativna proizvodnja tehnologije, kao što je direktna ekstrakcija litijuma ili poboljšani oporavak metala iz otpadnih tokova ili ruda niskog kvaliteta, može drastično povećati buduće količine snabdevanja. Boosting istraživanje i razvoj za tehnološke inovacije mogu rezultirati efikasnijim korišćenjem materijala, omogućiti zamenu i otključavanje materijala značajnih novih zaliha, obezbeđivanje životne sredine i bezbednosne pogodnosti. Potencijalne strategije uključuju poboljšanje efikasnosti materijala u proizvodnji, smanjenje upotrebe materijala u određenim primenama izamena jednog materijala za drugog. Međutim, vredi napomenuti da ta zamena često može biti izazovna zbog jedinstvenih svojstava određenih materijali, kao što je bakar bez premca termički i električno provodljiv. Na primer, aluminijum ima zamenski lim u ambalaži zbog visokih cena kalaja, ali takva zamena ponekad zahteva značajan redizajn sistema i može dovesti do nepredviđenih posledica.

Još jedno upozorenje je da je pogodna zamena za jednu stratešku sirovina je često još jednan materijal strateške sirovine.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ruralne zajednice protiv iskopavanja litijuma u Portugaliji

Porodica Aide Fernandes generacijama živi u selu smeštenom u severnim planinama Portugala. Ovde su se bavili stokom i uzgajali grožđe u bujnim zelenim poljima. Zatim su usledili šumski požari 2010. godine, simbol klimatskih promena koje muče Evropu. Ipak, tokom...

Srbija se suočava sa dilemom oko ekstrakcije litijuma zbog zabrinutosti za životnu sredinu

Nakon što je Evropska komisija najavila pregovore u vezi sa memorandumom o kritičnim sirovinama, pokretanje teme o ekstrakciji litijuma u ​​Srbiji ponovo izaziva strah među njenim građanima. Uprkos glasnom protivljenju rudarstvu litijuma, posebno u pogledu potencijalnih ekoloških katastrofa, Maroš Šefčovič,...

Uloga Irske u EU strategiji za kritične sirovine dobija na značaju

Novi zakon Evropske unije o kritičnim sirovinama (CRMA) ima za cilj da obezbedi stabilno i održivo snabdevanje kritičnim sirovinama (CRM) unutar EU. Ova inicijativa je ključna s obzirom na veliku zavisnost EU od CRM-a iz spoljnih izvora, često iz...
error: Content is protected !!