Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoOpština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

Opština Lopare traži da Republika Srpska odustane od litijuma

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rado Savić, načelnik Opštine Lopare, predao je Narodnoj skupštini Republike Srpske peticiju sa potpisom 3.711 građanina protiv otvaranja rudnika litijuma na Majevici, kao i Deklaraciju o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na području opštine Lopare.

Načelnik Opštine Lopare Rado Savić rekao je da traže i mole poslanike da usvoje Deklaraciju o protivljenju otvaranja rudnika litijuma, bora, natrijuma, stroncijuma, kalijuma i prateće asocijacije elemenata na području opštine Lopare jer je najveći stanovništva protiv otvaranja rudnika.

Razlog je, kako je dodao, ugrožavanje stanovništva, okoline, reka, prenele su Nezavisne novine.

Supported by

Problem je što, kako je istakao, nema poznate analogije o otvaranju rudnika litijuma, a opština ima investitore u voćarstvu i poljoprivredi kojima bi takva investicija ugrozila poslovanje.

Strah kod građana je veliki jer ovakvih rudnika nema u Evropi, poručio je Savić.

Peticija Narodnoj skupštini Republike Srpske predata je samo nekoliko nedelja posle izjave zvaničnika u Brčko distriktu BiH da ne žele vađenje litijuma na svojoj teritoriji.

Inače, investitori su u BiH pokazali su interesovanje da vade litijum na više lokacija, među kojima su i Bijeljina, Brčko, Lopare, Ugljevik, Zvornik. Dobrim delom reč je o lokacijama koje su blizu Loznice u Srbiji, gde je planiran projekat Jadar, koji i dalje izaziva polemike u Srbiji.

Rado Savić je rekao da traže da Narodna skupština zaduži Vladu Republike Srpske da se odustane od litijuma.

Potpisivanje peticije počelo je 15. februara kada je u Loparama održan i protestni skup građana. Rudnik bi trebalo da gradi švajcarska kompanija Arcore AG, koja je u prethodnih nekoliko godina obavljala istraživanja, odobrena od strane Vlade Republike Srpske.

U oktobru 2023. godine ova kompanija saoštila je da je na teritoriji opštine Lopare pronašla litijum vredan oko 10 milijardi dolara.

Izvor: Balkan Green Energy News

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Verde Magnezijum- pozicioniranje Rumunije u vodećeg proizvođača magnezijuma u ​​EU

Investicioni plan kompanije Verde Magnezijum u Rumuniji predstavlja značajan korak ka smanjenju zavisnosti Evropske unije od uvezenog magnezijuma, posebno iz Kine. Reaktiviranjem zatvorenog rudnika magnezijuma i osnivanjem fabrike za preradu, kompanija ima za cilj da,ne samo zadovolji domaću potražnju,...

Potencijal skandijuma za transformacije na polju čiste energije

Uprkos malom prisustvu u Zemljinoj kori, skandijum ima ogroman potencijal da napravi promenu na polju čiste energije. Njegova izvanredna svojstva, kao što su poboljšanje gorivih ćelija sa čvrstim oksidom i stvaranje robusnih, ali laganih legura, samo su deo njegovih...

Pronalaženje puta ka sirovinama u doba čiste energije

Kako svet prelazi na tehnologije čiste energije, lanci snabdevanja prolaze kroz transformaciju, od fosilnih goriva ka nefosilnim mineralima. Od litijuma i nikla za baterije do bakra i elemenata retkih zemalja za različite komponente, ovi materijali su neophodni za pokretanje...
error: Content is protected !!