Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoOkvirna klasifikacija resursa Ujedinjenih nacija

Okvirna klasifikacija resursa Ujedinjenih nacija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Norveška vlada je izdala Mineralnu strategiju koja zahteva od Geološkog zavoda Norveške da izradi inventar usklađen sa Okvirnom klasifikacijom resursa Ujedinjenih nacija (UNFC).

UNFC će biti ključan u ovoj strategiji jer će se koristiti za klasifikaciju mineralnih resursa u Norveškoj i uspostavljanje zajedničkog, međunarodno prihvaćenog jezika za mineralne i energetske resurse. Ovo omogućava koherentnu komunikaciju i razumevanje resursa u različitim geografskim područjima i sektorima, podstičući održivi razvoj i efikasno upravljanje resursima.

„UNFC pruža dobru osnovu za praktikovanje održivog upravljanja resursima“, primetio je Randi S. Grini, direktor Uprave za rudarstvo pri komesaru za rudnike na Svalbardu. „UNFC će biti još važniji za nas, sada kada je DMF imenovan kao norveški „nacionalni nadležni organ“ za koordinaciju kritičnih i strateških mineralnih projekata (One Stop Shop) ​​u okviru predloženog Zakona o materijalima.“ Zajednički jezik, koji se već koristi za geološko mapiranje, olakšaće kombinovanje ovog znanja sa DMF-ovim procenama depozita, projekata i drugih društvenih razmatranja.

Supported by

Eksperti UN vide UNFC kao važan pristup za implementaciju Agende za održivi razvoj 2030 iz perspektive održivog upravljanja resursima. On ima za cilj smanjenje emisija gasova staklene bašte, povećanje stope reciklaže i podsticanje održivih praksi u celom lancu vrednosti, od ekstrakcije i prerade do reciklaže i upravljanja otpadom.

Izvršni sekretar UNECE Olga Algayerova je prokomentarisala: „Norveška revolucionarna mineralna strategija naglašava posvećenost nacije održivom upravljanju resursima. Implementacija UNFC-a za upravljanje zalihama predstavlja pozitivan primer za druge zemlje. Ona odražava viziju Norveške da efikasno i odgovorno iskoristi održive resurse, poduzimajući značajne korake ka dekarbonizaciji našeg regiona.

Ekspertska grupa UNECE za upravljanje resursima (EGRM) nastaviće da podržava kreatore politike i zainteresovane strane da se fokusiraju na održivo upravljanje resursima, pružajući dodatne smernice, okvire i obuku na globalnom nivou. EGRM će blisko sarađivati sa Norveškom direkcijom za rudarstvo koja je sada određena kao centralna vlast za upravljanje resursima minerala na kopnu.

Ova najava podvlači sve veće međunarodno priznanje vitalne uloge UNFC-a u postizanju održivog upravljanja resursima, klimatskih ciljeva i Agende za održivi razvoj 2030. sa UNFC-om uključenim u nacrt zakona EU o ključnim sirovinama, kao i zakonima u Kvinslendu u Australiji.

UNFC je međunarodna šema za klasifikaciju, upravljanje i izveštavanje o energetskim, mineralnim/sirovinskim resursima. Može se primeniti na sve projekte sirovina: primarne sirovine (npr. rudarstvo) i sekundarne (npr. reciklirani materijali), omogućavajući poređenje između resursa i zemalja.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska strateška transformacija u upravljanju kritičnim sirovinama

Nedavni privremeni sporazum Saveta i Evropskog parlamenta o povećanju snabdevanja kritičnim sirovinama predloženim Zakonom o kritičnim sirovinama najavljuje ključni napredak u evropskoj strategiji sirovina. Čekajući formalno usvajanje, ovaj sporazum je svedočanstvo posvećenosti Evropske unije da transformiše svoju zavisnost od...

Energetska tranzicija sa novim EITI standardom

Promene u globalnom energetskom pejzažu predstavljaju i prilike i izazove za zemlje koje se oslanjaju na ekstraktivni sektor. Za zemlje koje proizvode naftu, gas i ugalj, postoji neizvesnost u pogledu dugoročne održivosti projekata i potencijalnog pada državnih prihoda. Za...

Izgradnja poverenja i kredibiliteta za rudarstvo u Evropi

Zakon EU o kritičnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali industrija mora da se pozabavi izazovom javnog prihvatanja. Kako se završava Nedelja sirovina EU, sve oči su uprte u njen glavni nacrt Zakona o kritičnim sirovinama. Ako...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!