Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoObilje i znacaj svestranog emenenta mangana

Obilje i znacaj svestranog emenenta mangana

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Mangan, simbolizovan kao Mn u periodnom sistemu, je hemijski element poznat po širokoj primeni i vitalnoj ulozi u različitim industrijskim sektorima.

Od proizvodnje čelika i skladištenja energije do sanacije životne sredine i zdravlja ljudi, svestranost mangana čini ga nezamenljivim resursom.

Supported by

U ovom članku istražujemo obilje mangana na Zemlji, bacajući svetlo na njegovu distribuciju, izvore i značaj.

Obilje i distribucija:

Mangan je 12. najzastupljeniji element u Zemljinoj kori, sa prosečnom koncentracijom od približno 0,1%. Iako nije tako bogat kao gvožđe ili aluminijum, njegova rasprostranjena pojava obezbeđuje stabilno snabdevanje.

Rude bogate manganom mogu se naći u brojnim geološkim okruženjima, uključujući sedimentna, magmatska i metamorfna okruženja.

Većina svetskih nalazišta mangana nalazi se u četiri glavna regiona: manganskom polju Kalahari u Južnoj Africi, basenu Transval u Gabonu, okrugu Odiša u Indiji i okrugu Postmasburg u Južnoj Africi. Ove regione karakteriše prisustvo formacija rude mangana visokog kvaliteta, što ih čini ključnim izvorima za globalnu proizvodnju mangana.

Izvori i rudarstvo:

Mangan se prvenstveno dobija vađenjem i preradom ruda mangana. Glavne rude uključuju piroluzit (MnO2), psilomelan (Ba,H2O)2Mn5O10 i rodohrozit (MnCO3). Ove rude se obično javljaju kao slojevi unutar sedimentnih stena, što zahteva rudarske tehnike kao što su otvoreni kopovi ili podzemne operacije da bi se izvukli.

Jednom iskopane, rude mangana prolaze kroz procese obogaćivanja, uključujući drobljenje, mlevenje i magnetno odvajanje, da bi se dobili koncentrati mangana. Nakon toga, tehnike topljenja ili luženja se koriste za rafinisanje koncentrata u čist metal mangana ili jedinjenja mangana visoke čistoće pogodna za specifične primene.

Značaj i primena:

Mangan ima primenu u više sektora zbog njegovih izuzetnih svojstava.

Jedna od njegovih primarnih primena leži u industriji čelika, gde je mangan vitalni legirajući element koji čeliku daje snagu, žilavost i otpornost na habanje. Procenjuje se da se oko 90% globalne potrošnje mangana pripisuje proizvodnji čelika.

Štaviše, mangan nalazi široku primenu u sistemima za skladištenje energije, posebno u punjivim litijum-jonskim baterijama. Kao ključna komponenta u materijalu katode, mangan omogućava visoku gustinu energije, stabilnost i poboljšane performanse ciklusa. Rastuća potražnja za električnim vozilima i skladištenjem obnovljive energije značajno je povećala potrebu za manganom poslednjih godina.

Pored toga, mangan igra ključnu ulogu u sanaciji životne sredine, služeći kao katalizator u različitim industrijskim procesima.

Pomaže u uklanjanju zagađivača kao što su jedinjenja sumpora i azota iz goriva, smanjujući emisije i promovišući čistije izvore energije. Katalizatori na bazi mangana se takođe koriste u tretmanu vode za uklanjanje zagađivača i u proizvodnji plastike, đubriva i keramike.

Zdravlje i ishrana:

Mangan je esencijalni nutrijent za ljudsko zdravlje i uključen je u brojne fiziološke procese.

Ima vitalnu ulogu u aktivaciji enzima, razvoju kostiju i metabolizmu ugljenih hidrata, aminokiselina i holesterola. Izbalansiran unos mangana putem dijetetskih izvora, kao što su integralne žitarice, mahunarke i orašasti plodovi, ključan je za održavanje opšteg blagostanja.

Obilje mangana na Zemlji, iako ne toliko kao neki drugi elementi, dovoljno je da zadovolji potrebe različitih industrija. Sa svojim raznovrsnim svojstvima i široko rasprostranjenom pojavom, mangan igra nezamenljivu ulogu u proizvodnji čelika, skladištenju energije, sanaciji životne sredine i zdravlju ljudi.

Dok nastavljamo da koristimo njegov potencijal i istražujemo nove primene, važnost ovog elementa u oblikovanju našeg modernog sveta ne može se preceniti

 

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...

Evropski projekti čelika bi trebalo da integrišu upotrebu vodonika do 2026-2027

Aksel Egert, izvršni direktor Evropske asocijacije čelika (EUROFER), rekao je da je evropskoj industriji čelika potrebno 5 miliona tona vodonika godišnje kako bi prešla na dekarbonizaciju. Govoreći na specijalizovanoj konferenciji u Poljskoj, Egert je napomenuo da bi ključni projekti...

Grangex-ovi planovi za oživljavanje rudnika Sidvaranger na severu Norveške

Tokom nedavne posete Kirkenesu, pograničnom gradu na severu Norveške, direktor Grangex-a Christer Lindkvist je naglasio ključnu ulogu rude čelika u pokretanju zelene tranzicije. On je tokom obraćanja na konferenciji u Kirkenesu istakao retkost takvih rudnika u Evropi, osim onih u...
error: Content is protected !!