Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoNovi Boksiti najavljuju: Početak proizvodnje u jami Biočki stan oko 1. jula

Novi Boksiti najavljuju: Početak proizvodnje u jami Biočki stan oko 1. jula

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Natpis “Srećno” iznad rudokopa u jami Biočki stan, u nikšićkoj Župi, u posljednjih petnaestak godina i nije bio srećan za nikšićke rudare. Dva puta su isplatu zarada tražili na 5.000 metara ispod zemlje, a nakon desetak godina novi početak i rad za firmu Bumech iz Poljske trajao je svega šest godina. Zbog toga se nadaju da će Novi Boksiti i novi početak ovoga puta biti berićetniji i da će oko 70 radnika biti angažovano na dug vremenski period.
Makar dok bude rude, a nje je, prema geološkim istraživanjima, oko tri miliona tona.
– Očekujemo da poslovanje nove firme i naš budući rad uđu u mirnije vode. Da ovo ne bude kratkog daha. Radnici su spremni da daju puni doprinos da bi ova firma radila i opstala – kazao je Igor Krulanović, predstavnik rudara jame Biočki stan.
Firme iz Nikšića Rapax i Centar za reciklažu su sa Unipromom metali, koja je vlasnik imovine bivših Rudnika boksita od 2015. godine, potpisali ugovor o eksploataciji rude u jami Biočki stan na period od pet godina, uz mogućnost produženja, a početak proizvodnje se očekuje narednih dana.
– Aktivnosti su počele prije mjesec i po oko pripreme mašina koje su uzete od Poljaka i koje su bile u dosta lošem stanju. To se odradilo dosta dobro. Još ih pripremamo i saniramo jamu da bi se sa proizvodnjom počelo negdje oko 1. jula. Ako bude sve kako je plan, biće stabilnosti i za radnike i za poslodavce na duži period – kazao je Željko Markuš, tehnički rukovodilac održavanja u jami Biočki stan.
Eksploataciju rude boksita u jami Biočki stan od 2016. do maja prošle godine vršila je poljska firme Bumech koja je sa Unipromom metali sklopila ugovor na 27 godina.
Poljaci su proizvodnju obustavili u maju, kada je bez posla ostalo oko 110 radnika, a većinu opreme su prodali firmi Novi boksiti.
– Iza nas je težak period u proteklih godinu. Poljska firma je iz nekog njima znanog razloga riješila da batali posao u jami i nas stotinjak ostavila bez posla. Završili smo na Birou rada. Nas 58 bivših radnika Bumacha je nova firma zaposlila, a ostatak radnika je stekao uslov za penziju. Tu je i novih petnaestak radnika, a nova firma intenzivno radi na pokretanju proizvodnje koja se očekuje početkom jula – kazao je Krulanović.
Poljaci radnicima nijesu uplatili poreze i doprinose za period od januara do juna prošle godine i Krulanović se nada da će se to dogoditi kada “država uzme stvar u svoje ruke” i uvede stečaj.
– Firma Bumech nam je ostala dužna 210.000 EUR poreza i doprinosa za šest mjeseci. Mi smo čak i neke mašine tu bili zadržali da bi se to naplatilo, ali to nije dalo rezultata. Mislim da je tu problem država, jer su oni ti koji su dozvolili da duguju poreze i doprinose. To jedino može kroz stečaj, samo nam nije jasno zašto država više ne uvodi stečaj u tu firmu – kazao je Krulanović.
Prema riječima Markuša, plan im je da godišnje vrše eksploataciju oko 300.000 tona rude.
Osim jame Biočki stan, koja se nalazi u sklopu rudokopa Seoca, aktivan je još kop Đurakov do gdje posao organizuje turska kompanija Zeta-Mine, prenosi ekapija.
Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!