Supported byspot_img
Supported byspot_img
UncategorizedNedostatak grafita mogao bi da „uspori“ potražnju za električnim vozilima

Nedostatak grafita mogao bi da „uspori“ potražnju za električnim vozilima

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Procenjuje se da će se do 2030. stvoriti manjak od 700.000 tona grafita. To pokazuje potrebu za povećanim ulaganjem u proizvodnju ili bi industrija električnih vozila mogla biti u opasnosti od „zakržljale“ potražnje.

Robni analitičari predviđaju da će do 2030. godine doći do ozbiljnog nedostatka grafita, ključne komponente baterija za električna vozila. To bi moglo predstavljati veće troškove za proizvođače električnih vozila, koji bi se preneli na kupce.

Project Blue očekuje da će do 2030. godine biti potrebno oko 700.000 tona dodatnih kapaciteta kako bi se pratila potražnja. Rečeno je da dok su neki projekti za rudarstvo ili proizvodnju sintetičkog grafita u procesu ubrzanja, sama dužina vremena potrebnog za izgradnju prerađivačkih kapaciteta – do 25 godina u nekim slučajevima – će ograničiti industriju.

Supported by

Analitičar Project Blue-a, Reitumetse Chalale, rekao je da prati više od 50 projekata iskopavanja prirodnog grafita van Kine, ali oni nisu ni blizu da budu operativni.

Chalale je dodao: „Nedostatak ponude pre pokazuje potrebu za razvojem ovih projekata i povećanjem ponude za trenutne prognoze tehnologije baterija ili će u suprotnom potražnja biti zakržljala.

Ona je rekla da tržišni trendovi  ukazuju na to da će grafit izvan Kine biti primarni izvor u godinama koje dolaze i da se Afrika pojavljuje kao važan proizvođač u narednim godinama. Međutim, pošto su neki afrički proizvođači već potpisali ugovore o otkupu sa kineskim kompanijama, neće biti mnogo promena u dinamici lanca snabdevanja.

Direktor marketing kompanije Ivalua za nabavku softvera, Aleks Šarić, rekao je za SM da je došlo do „buma“ potražnje za grafitom, ali da organizacije nisu uspele da „nauče lekcije iz prethodnih nedostataka“.

On je rekao da kompanije moraju da planiraju „različite nestašice“.

Preduzeća bi trebalo da pokušaju da naprave planove za nepredviđene situacije koje uključuju identifikaciju drugih dobavljača, tako da kompanije nisu „prinuđene da se muče“ tokom nestašica kako bi pronašle alternativno snabdevanje.

„Organizacije moraju da razmotre kako će na njih uticati nedostatak svake komponente“, dodao je on.

„Da bi to uradile, organizacije moraju da izgrade jake odnose sa dobavljačima, tako da mogu imati izbora kada je potražnja velika, a ponuda opada. Ovo je posebno tačno kada je u pitanju grafit jer će se mnoge druge industrije, uključujući i industriju čelika, boriti za snabdevanje.

„Jedini način da se ovi planovi za vanredne situacije sprovedu i da se razume čitav spektar nestašica snabdevanja je tehnologija koja može pomoći organizacijama da umanje rizik i pronađu nove dobavljače materijala.“

Analitičar proizvoda Benchmark Minerals takođe predviđa deficit grafita do 2030. godine, ali je ranije rekao da će litijum biti usko grlo u industriji električnih vozila.

Referentni analitičar grafita Adam Meginsons objasnio je da je nedostatak grafita stvorio potrebu za dodatnim kapacitetima za proizvodnju i preradu, dodajući da „ako snabdevanje postane veoma ograničeno, cene će porasti na novi nivo koji će podstaći nove projekte“.

On je za SM rekao: „Projektima je potrebno neko vreme da dostignu obim komercijalne proizvodnje. U međuvremenu, sintetički grafit bi mogao da popuni ovaj jaz u snabdevanju, iako njegova proizvodnja nosi mnogo zabrinutosti oko visoke potrošnje energije i intenziteta ugljenika.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska strateška transformacija u upravljanju kritičnim sirovinama

Nedavni privremeni sporazum Saveta i Evropskog parlamenta o povećanju snabdevanja kritičnim sirovinama predloženim Zakonom o kritičnim sirovinama najavljuje ključni napredak u evropskoj strategiji sirovina. Čekajući formalno usvajanje, ovaj sporazum je svedočanstvo posvećenosti Evropske unije da transformiše svoju zavisnost od...

Vulcan pušta u rad fabriku za ekstrakciju litijuma u ​​Nemačkoj

Nastojanja Vulcan Energi Resources-a za „budućnost” evropskog lanca snabdevanja litijumom i industrije električnih vozila (EV) dostigla je prekretnicu otvaranjem fabrike za optimizaciju ekstrakcije litijuma vrednog 60 miliona AU u Landauu u Nemačkoj. Kompanija kaže da početak rada u fabrici označava...

Energetska tranzicija sa novim EITI standardom

Promene u globalnom energetskom pejzažu predstavljaju i prilike i izazove za zemlje koje se oslanjaju na ekstraktivni sektor. Za zemlje koje proizvode naftu, gas i ugalj, postoji neizvesnost u pogledu dugoročne održivosti projekata i potencijalnog pada državnih prihoda. Za...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!