Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoMože li proizvodnja baterija biti odgovornija i održivija?

Može li proizvodnja baterija biti odgovornija i održivija?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Da, i industrija može i mora stići tamo.

Litijum-jonske baterije, mnoge za skladištenje energije u mreži, i mnoge druge za električna vozila, igraju važnu ulogu u budućnosti čiste energije. Oni ne samo da skladište obnovljivu energiju za mrežu, već i pokreću električna vozila, koja imaju znatno manji uticaj na životnu sredinu od automobila na benzin. Prosečno električno vozilo u SAD emituje 52% manje emisija gasova staklene bašte tokom svog životnog veka nego prosečno vozilo na benzin (koje sagoreva oko 4.500 galona benzina tokom svog životnog veka). Prosečna emisija EV-a jednaka je benzinskom vozilu koje prelazi 91 milju po galonu.

Da bi se osiguralo da je prelazak na budućnost koja se više napaja baterijama pravičan i efikasan, lanci skladištenja energije i baterija vozila moraju biti pravedni i održivi.

Supported by

Evo četiri strategije koje vladine i poslovne odluke mogu koristiti za poboljšanje nabavke i proizvodnje materijala za litijum-jonske baterije:

Zahtevati etičkih, održivih izvora i jakih standarda lanca snabdevanja. Kompanije i organizacije mogu se pridružiti Globalnoj alijansi za baterije i Inicijativi za osiguranje odgovornog rudarstva. Lideri industrije mogu aktivno da odgovaraju novinarima i istraživačima iz grupa kao što je Centar za resurse za poslovna i ljudska prava i da obezbede da dobavljači kritičnih minerala uzvodno dobiju besplatan, prethodni i informisani pristanak zajednica u blizini kojih posluju. SAD bi mogle da razmotre primenu obavezujućihpravila o pravednijem i održivom rudarstvu, uključujući razmatranje reformi zastarelog Zakona o rudarstvu iz 1872. godine, koji još uvek reguliše rudarstvo kamena 150 godina kasnije. SAD bi takođe mogle da razmotre ponovno pridruživanje Inicijativi za transparentnost ekstraktivnihindustrija (EITI), koaliciji od preko 50 zemalja posvećenihpovećanju pravičnih i ekološki prihvatljivih izvora.

Proizvoditi baterije sa smanjenim oslanjanjem na kritične minerale koji imaju veliki uticaj. Kreatori politike i kompanije mogu ubrzati prelazak na baterije koje koriste materijale sa manjim uticajem na životnu sredinu i društvo. LFP baterije, na primer, rezultiraju manjim udarima jer ne sadrže kobalt ni nikl.

Podrška razvoju novih tehnologija baterija za skladištenje energije. Novo čvrsto stanje , natrijum-jonske i redoks baterije, zajedno sa drugim inovacijama, mogu ponuditi pristupačnije, sigurnije, dugotrajnije i bez kritičnih metala opcije za skladištenje energije.

Investiranje u infrastrukturna i urbanistička rešenja koja povećavaju korišćenje javnog prevoza, pešačenje i vožnju biciklom. Iako je ubrzanje prelaska sa vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem na električna vozila hitan prioritet, najefikasnija strategija za smanjenje emisija iz automobila u SAD-i uticaja rudarenja metala kritičnog za baterije je smanjenje posedovanja i upotrebe automobila u celini. Vlade moraju da preduzmu težak i suštinski posao izgradnje pristupačnih, pristupačnih, efikasnih sistema javnog prevoza i izgrađenih okruženja koje podstiču vožnju biciklom i pešačenje.
Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Saradnja Ascend Elements-a i Elemental Strategic Metals-a u recikliranju baterija električnih vozila u Evropi

Američka firma Ascend Elements i Elemental Strategic Metals iz Poljske osnovali su AE Elemental, zajedničko preduzeće za recikliranje baterija za električna vozila. Pored  postrojenja u Poljskoj, u planu je još jedno u Nemačkoj. Iako kompanije nisu otkrile tačne cifre...

Altilium i Talga uspostavljaju partnerstvo kako bi unapredili proizvodnju baterijskih anoda u Velikoj Britaniji

Altilium i Talga Group Ltd nedavno su predstavili zajednički cilj koji podrazumeva unapređenje proizvodnje baterijskih anoda u Velikoj Britaniji. Njihovo zajedničko ulaganje nastoji da transformiše proces recikliranja grafita iz EV baterija kako bi se kasnije ponovo upotrebio u anodama...

Ministri privreda Francuske, Italije i Nemačke razgovarali o unapređenju saradnje i snabdevanju sirovinama

Ministri privrede Francuske, Italije i Nemačke sastali su se na trilateralnom sastanku u Meudonu u blizini Pariza. Tom prilikom su izrazili svoju posvećenost jačanju konkurentnosti i strateške autonomije Evrope. Bruno Le Maire, Adolfo Urso i Robert Habeck naglasili su...
error: Content is protected !!