Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoMože li proizvodnja baterija biti odgovornija i održivija?

Može li proizvodnja baterija biti odgovornija i održivija?

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Da, i industrija može i mora stići tamo.

Litijum-jonske baterije, mnoge za skladištenje energije u mreži, i mnoge druge za električna vozila, igraju važnu ulogu u budućnosti čiste energije. Oni ne samo da skladište obnovljivu energiju za mrežu, već i pokreću električna vozila, koja imaju znatno manji uticaj na životnu sredinu od automobila na benzin. Prosečno električno vozilo u SAD emituje 52% manje emisija gasova staklene bašte tokom svog životnog veka nego prosečno vozilo na benzin (koje sagoreva oko 4.500 galona benzina tokom svog životnog veka). Prosečna emisija EV-a jednaka je benzinskom vozilu koje prelazi 91 milju po galonu.

Da bi se osiguralo da je prelazak na budućnost koja se više napaja baterijama pravičan i efikasan, lanci skladištenja energije i baterija vozila moraju biti pravedni i održivi.

Supported by

Evo četiri strategije koje vladine i poslovne odluke mogu koristiti za poboljšanje nabavke i proizvodnje materijala za litijum-jonske baterije:

Zahtevati etičkih, održivih izvora i jakih standarda lanca snabdevanja. Kompanije i organizacije mogu se pridružiti Globalnoj alijansi za baterije i Inicijativi za osiguranje odgovornog rudarstva. Lideri industrije mogu aktivno da odgovaraju novinarima i istraživačima iz grupa kao što je Centar za resurse za poslovna i ljudska prava i da obezbede da dobavljači kritičnih minerala uzvodno dobiju besplatan, prethodni i informisani pristanak zajednica u blizini kojih posluju. SAD bi mogle da razmotre primenu obavezujućihpravila o pravednijem i održivom rudarstvu, uključujući razmatranje reformi zastarelog Zakona o rudarstvu iz 1872. godine, koji još uvek reguliše rudarstvo kamena 150 godina kasnije. SAD bi takođe mogle da razmotre ponovno pridruživanje Inicijativi za transparentnost ekstraktivnihindustrija (EITI), koaliciji od preko 50 zemalja posvećenihpovećanju pravičnih i ekološki prihvatljivih izvora.

Proizvoditi baterije sa smanjenim oslanjanjem na kritične minerale koji imaju veliki uticaj. Kreatori politike i kompanije mogu ubrzati prelazak na baterije koje koriste materijale sa manjim uticajem na životnu sredinu i društvo. LFP baterije, na primer, rezultiraju manjim udarima jer ne sadrže kobalt ni nikl.

Podrška razvoju novih tehnologija baterija za skladištenje energije. Novo čvrsto stanje , natrijum-jonske i redoks baterije, zajedno sa drugim inovacijama, mogu ponuditi pristupačnije, sigurnije, dugotrajnije i bez kritičnih metala opcije za skladištenje energije.

Investiranje u infrastrukturna i urbanistička rešenja koja povećavaju korišćenje javnog prevoza, pešačenje i vožnju biciklom. Iako je ubrzanje prelaska sa vozila sa motorom sa unutrašnjim sagorevanjem na električna vozila hitan prioritet, najefikasnija strategija za smanjenje emisija iz automobila u SAD-i uticaja rudarenja metala kritičnog za baterije je smanjenje posedovanja i upotrebe automobila u celini. Vlade moraju da preduzmu težak i suštinski posao izgradnje pristupačnih, pristupačnih, efikasnih sistema javnog prevoza i izgrađenih okruženja koje podstiču vožnju biciklom i pešačenje.
Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska potraga za kritičnim sirovinama

Vaš mobilni ih ima. Vaš laptop takođe. Verovatno su i u četkici za zube koju ste koristili jutros. E-skuteri su ih puni,kao i električni automobili. Retke zemlje i drugi minerali su neophodni za vetroelektrane i solarne instalacije, odbranu i za...

Srbija: Zlatna groznica u najčistijem delu zemlje

Projekat rudnika zlata u Homolju u kom je bilo najavljeno korišćenje cijanida barem je privremeno sprečen, ali aktivisti upozoravaju na njegov mogući povratak u igru i rizike od samih geoloških istraživanja. “Donosioci odluka” ne razumiju da će zbog klimatske...

Ulaganje u održivost: Aurubis optimizuje preradu šljake u Bugarskoj

Aurubis AG, vodeći globalni dobavljač obojenih metala i jedan od najvećih reciklera bakra u svetu, ulaže oko 46 miliona evra u poboljšanje prerade šljake na svojoj lokaciji u Bugarskoj. Puštanje u rad planirano je za 2026. godinu. Pre svega, projekat...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!