Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoMitilineos Energy & Metals će istražiti mogućnosti proizvodnje galijuma u ​​svojoj fabrici...

Mitilineos Energy & Metals će istražiti mogućnosti proizvodnje galijuma u ​​svojoj fabrici aluminijuma u ​​Grčkoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Grčka bi mogla da bude odgovor Evrope na odluku Kine da ograniči izvoz galijuma i germanijuma, retkozemnih elemenata koji se koriste u proizvodnji poluprovodnika, fotonaponskih i optičkih vlakana.
Predsednik kompanije Mitilineos Energy & Metals, Evangelos Mitilineos, rekao je da je kompaniju kontaktirala Komisija tražeći od nje da istraži mogućnosti proizvodnje galijuma u ​​njenoj fabrici aluminijuma u ​​Grčkoj.
„Pošto imamo spremne studije i pune kapacitete za proizvodnju galijuma, uz neophodna ulaganja naravno, mi smo u razgovorima sa Evropskom komisijom kako bismo postigli najbolji i najbrži rezultat“, rekao je Mitilineos, koji je i predsednik Eurometauk-a, Panevropskog Udruženje industrija obojenih metala.
Razvoj događaja dolazi nakon nedavne najave kineskih planova da ograniči izvoz
galijuma i germanijuma.
Kina obezbeđuje EU 45% svog germanijuma i 70% svog galijuma, a malo je kompanija van Kine koje mogu da proizvode metale visoke čistoće potrebne za proizvodnju poluprovodnika, fotonaponskih uređaja i optičkih vlakana. Međutim, teško je, najblaže rečeno, uložiti desetine miliona evra neophodnih za proizvodnju galijuma bez pomoći države da bi se izborili sa visokim cenama energije i inflacijom s obzirom na strašne okolnosti u kojima se evropska metalska industrija našla poslednjih godina.
„Pre nekoliko meseci Evropska komisija je iznela svoj predlog Direktive o kritičnim sirovinama kako bi pomogla evropskom rudarstvu i industriji prerade minerala i metala u kojoj ima deficit i apsolutnu zavisnost od uvoza, uglavnom iz Kine i Rusije“, rekao je Mitilineos.
Dolaskom na neformalni Savet ministara životne sredine i energetike održan u sredu u Valjadolidu, Španija, ministar životne sredine i energetike Todoros Skilakakis rekao je da „Grčka podržava inicijativu EU za stratešku autonomiju i može da doprinese ovim naporima vađenjem kritičnih sirovina i retkih zemlje koje postoje u njenom podzemlju“.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Evropska strateška transformacija u upravljanju kritičnim sirovinama

Nedavni privremeni sporazum Saveta i Evropskog parlamenta o povećanju snabdevanja kritičnim sirovinama predloženim Zakonom o kritičnim sirovinama najavljuje ključni napredak u evropskoj strategiji sirovina. Čekajući formalno usvajanje, ovaj sporazum je svedočanstvo posvećenosti Evropske unije da transformiše svoju zavisnost od...

Energetska tranzicija sa novim EITI standardom

Promene u globalnom energetskom pejzažu predstavljaju i prilike i izazove za zemlje koje se oslanjaju na ekstraktivni sektor. Za zemlje koje proizvode naftu, gas i ugalj, postoji neizvesnost u pogledu dugoročne održivosti projekata i potencijalnog pada državnih prihoda. Za...

Izgradnja poverenja i kredibiliteta za rudarstvo u Evropi

Zakon EU o kritičnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali industrija mora da se pozabavi izazovom javnog prihvatanja. Kako se završava Nedelja sirovina EU, sve oči su uprte u njen glavni nacrt Zakona o kritičnim sirovinama. Ako...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!