Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoMitilineos Energy & Metals će istražiti mogućnosti proizvodnje galijuma u ​​svojoj fabrici...

Mitilineos Energy & Metals će istražiti mogućnosti proizvodnje galijuma u ​​svojoj fabrici aluminijuma u ​​Grčkoj

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Grčka bi mogla da bude odgovor Evrope na odluku Kine da ograniči izvoz galijuma i germanijuma, retkozemnih elemenata koji se koriste u proizvodnji poluprovodnika, fotonaponskih i optičkih vlakana.
Predsednik kompanije Mitilineos Energy & Metals, Evangelos Mitilineos, rekao je da je kompaniju kontaktirala Komisija tražeći od nje da istraži mogućnosti proizvodnje galijuma u ​​njenoj fabrici aluminijuma u ​​Grčkoj.
„Pošto imamo spremne studije i pune kapacitete za proizvodnju galijuma, uz neophodna ulaganja naravno, mi smo u razgovorima sa Evropskom komisijom kako bismo postigli najbolji i najbrži rezultat“, rekao je Mitilineos, koji je i predsednik Eurometauk-a, Panevropskog Udruženje industrija obojenih metala.
Razvoj događaja dolazi nakon nedavne najave kineskih planova da ograniči izvoz
galijuma i germanijuma.
Kina obezbeđuje EU 45% svog germanijuma i 70% svog galijuma, a malo je kompanija van Kine koje mogu da proizvode metale visoke čistoće potrebne za proizvodnju poluprovodnika, fotonaponskih uređaja i optičkih vlakana. Međutim, teško je, najblaže rečeno, uložiti desetine miliona evra neophodnih za proizvodnju galijuma bez pomoći države da bi se izborili sa visokim cenama energije i inflacijom s obzirom na strašne okolnosti u kojima se evropska metalska industrija našla poslednjih godina.
„Pre nekoliko meseci Evropska komisija je iznela svoj predlog Direktive o kritičnim sirovinama kako bi pomogla evropskom rudarstvu i industriji prerade minerala i metala u kojoj ima deficit i apsolutnu zavisnost od uvoza, uglavnom iz Kine i Rusije“, rekao je Mitilineos.
Dolaskom na neformalni Savet ministara životne sredine i energetike održan u sredu u Valjadolidu, Španija, ministar životne sredine i energetike Todoros Skilakakis rekao je da „Grčka podržava inicijativu EU za stratešku autonomiju i može da doprinese ovim naporima vađenjem kritičnih sirovina i retkih zemlje koje postoje u njenom podzemlju“.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Ionic-ova fabrika za reciklažu magneta u Belfastu izaziva globalno interesovanje

IonicRE ima ambiciozan 18-mesečni plan proizvodnje koji se proteže do trećeg kvartala 2025. Fabrika ima za cilj da obezbedi sigurne i održive alternative za okside retkih zemnih magneta (REO) uz ublažavanje rizika koji se obično povezuje sa novim...

Snabdevanje sirovinama je put ka evropskoj održivosti i digitalnoj tranziciji

Evropa se suočava sa odlukama koje će direktno uticati na njenu sposobnost da realizuje ciljeve navedene u Zakonu o kritičnim sirovinama (CRMA), koji je ključan za omogućavanje dvostruke tranzicije ka održivosti i digitalizaciji. Jedan put podrazumeva zavisnost, koju karakteriše napuštanje...

Nemačko udruženje WV Stahl poziva na brzo sprovođenje politike industrijskog razvoja

Prognoza globalne potražnje za čelikom WorldSteel asocijacije ukazuje na oporavak tražnje između 2024-2025, sa projektovanim rastom od 1-2% nakon pada izazvanog krizom COVID-19 u 2020. Povratak Nemačke svom statusu industrijskog središta zavisi od brzine sprovođenja politike industrijskog razvoja zemlje, smatraju...
error: Content is protected !!