Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoLME odobrava listu Huayou brenda nikla

LME odobrava listu Huayou brenda nikla

Supported byspot_img
Supported byspot_img

LME je nedavno objavio da je odmah odobrio katodu od nikla koju proizvodi Quzhou Huayou Cobalt New Material (podružnica Huayou-a). Berza je prvi put primila prijavu od Huayoua 9. juna 2023., kao takva, ovo predstavlja prvo odobrenje od kada je LME smanjio vreme čekanja za listing. Tradicionalno, proizvođači koji žele da se uvrste na glavne berze prolaze kroz detaljan proces registracije sa strogim smernicama koje se odnose na kvalitet, oblik i težinu. Međutim, šestonedeljni zaokret naizgled pokazuje želju LME da poveća obim trgovine niklom.
Tržište nikla ostaje u velikom suficitu, najvećim delom u obliku sirovog gvožđa nikla i nikl sulfata, koji trenutno nisu isporučeni prema ugovoru o niklu sa LME.
Međutim, snabdevanje klase I (>99,8% čistoće) je mnogo strože, zalihe nikla na LME su na najnižem nivou od 2007. Ova karakteristika je glavni pokretač promenljivosti cena i odvajanja od osnova tržišta pošto je berza zaustavila trgovanje niklom posle
kratkog pritiska u martu 2022. Kao takav, LME se sada nada da će Huayouov listing povećati zalihe nikla na berzi, čime će se povećati likvidnost. Razvoj bi mogao da otvori put porastu nikla klase I koji će pogoditi berzu jer proizvođači klase II i međuproizvoda žele da iskoriste prednosti viših cena rafinisanog nikla na LME.
NPI je trgovao sa sniženjima između 30-40% u odnosu na cene LME tokom 2023.
godine, a obilje međuproizvoda iz Indonezije, pogodnih za preradu na LME isporučive proizvode, moglo bi povećati nivoe zaliha.
U januaru 2023, Tsingshan je navodno bio u pregovorima sa nekoliko topionica bakra u Kini kako bi istražio potencijal njihove prenamene za proizvodnju rafinisanog metala nikla. Rečeno je da i drugi kineski proizvođači nikla, uključujući GEM i CNGR Advanced Materials, razmatraju pokretanje proizvodnje katoda od nikla u Kini i Indoneziji.
Cena nikla je počela da se normalizuje tokom prve polovine 2023. pre nego što je od juna fluktuirala između 20-22.000 USD po toni. Dodatne jedinice nikla klase I koje ulaze na tržište trebalo bi da podrže cene. Međutim, zabrinutost oko sposobnosti ovih novih učesnika da dosledno ispunjavaju stroge kriterijume kvaliteta koje zahtevaju sektori koji troše materijale najviše čistoće (superlegura, oplata itd.), ipak bi mogla opravdati stabilizaciju cena.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...

Beovulf Mining izveštava o napretku u svom portfelju

BEM je objavio svoje nerevidirane finansijske rezultate za devetomesečni period završen 30. septembra 2023. Kompanija je značajno napredovala u svom portfelju. U Kallaku, strateška revizija je definisala i pokrenula program metalurškog ispitivanja kao deo PFS kako bi se demonstrirao potencijal...

Poverenje i kredibilitet su od suštinskog značaja za rudarstvo u Evropi u dvadeset prvom veku

Zakon EU o ključnim sirovinama je odličan početak za obezbeđivanje održivijeg snabdevanja, ali moramo da se pozabavimo izazovom javnog prihvatanja, piše Šined Kaufman. Kako je Nedelja sirovina EU završena ranije ovog meseca, sve oči su uprte u njen glavni nacrt...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!