Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoLME odobrava listu Huayou brenda nikla

LME odobrava listu Huayou brenda nikla

Supported byspot_img
Supported byspot_img

LME je nedavno objavio da je odmah odobrio katodu od nikla koju proizvodi Quzhou Huayou Cobalt New Material (podružnica Huayou-a). Berza je prvi put primila prijavu od Huayoua 9. juna 2023., kao takva, ovo predstavlja prvo odobrenje od kada je LME smanjio vreme čekanja za listing. Tradicionalno, proizvođači koji žele da se uvrste na glavne berze prolaze kroz detaljan proces registracije sa strogim smernicama koje se odnose na kvalitet, oblik i težinu. Međutim, šestonedeljni zaokret naizgled pokazuje želju LME da poveća obim trgovine niklom.
Tržište nikla ostaje u velikom suficitu, najvećim delom u obliku sirovog gvožđa nikla i nikl sulfata, koji trenutno nisu isporučeni prema ugovoru o niklu sa LME.
Međutim, snabdevanje klase I (>99,8% čistoće) je mnogo strože, zalihe nikla na LME su na najnižem nivou od 2007. Ova karakteristika je glavni pokretač promenljivosti cena i odvajanja od osnova tržišta pošto je berza zaustavila trgovanje niklom posle
kratkog pritiska u martu 2022. Kao takav, LME se sada nada da će Huayouov listing povećati zalihe nikla na berzi, čime će se povećati likvidnost. Razvoj bi mogao da otvori put porastu nikla klase I koji će pogoditi berzu jer proizvođači klase II i međuproizvoda žele da iskoriste prednosti viših cena rafinisanog nikla na LME.
NPI je trgovao sa sniženjima između 30-40% u odnosu na cene LME tokom 2023.
godine, a obilje međuproizvoda iz Indonezije, pogodnih za preradu na LME isporučive proizvode, moglo bi povećati nivoe zaliha.
U januaru 2023, Tsingshan je navodno bio u pregovorima sa nekoliko topionica bakra u Kini kako bi istražio potencijal njihove prenamene za proizvodnju rafinisanog metala nikla. Rečeno je da i drugi kineski proizvođači nikla, uključujući GEM i CNGR Advanced Materials, razmatraju pokretanje proizvodnje katoda od nikla u Kini i Indoneziji.
Cena nikla je počela da se normalizuje tokom prve polovine 2023. pre nego što je od juna fluktuirala između 20-22.000 USD po toni. Dodatne jedinice nikla klase I koje ulaze na tržište trebalo bi da podrže cene. Međutim, zabrinutost oko sposobnosti ovih novih učesnika da dosledno ispunjavaju stroge kriterijume kvaliteta koje zahtevaju sektori koji troše materijale najviše čistoće (superlegura, oplata itd.), ipak bi mogla opravdati stabilizaciju cena.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Strickland Metals preuzima srpski projekat zlata Rogozna

Strickland Metals Ltd je najavio svoj naredni projekat Rogozna , što predstavlja značajan korak za jačanje pozicije u globalnom rudarskom okruženju. Smešten u okviru Tetijanskog metalogenog pojasa u Srbiji, projekat ima veliki potencijal da postane jedno od najvećih svetskih...

Ministarstvo rudarstva Srbije odbilo zahtev kompanije Ziđin za produženje licence za upravljanja otpadom

Ministarstvo rudarstva i energetike Srbije odbilo je zahtev kineske kompanije Ziđin Mining za produženje dozvole za rukovanje rudarskim otpadom. Licenca za upravljanje rudarskim otpadom je istekla 31. decembra 2022. godine, a ministarstvo je odbilo zahtev za produženje u novembru...

Predsednik Eurometauk-a poziva na hitnu primenu EU Zakona o kritičnim sirovinama

Evangelos Mitilineos, predsednik Eurometauk-a, smatra da je neophodna hitna primena Zakona o kritičnim sirovinama kako bi se osigurala sposobnost Evrope da uspešno upravlja energetskom i digitalnom tranzicijom. Mitilineos naglašava potrebu za brzim delovanjem kako bi se ispunili ambiciozni ciljevi,...
error: Content is protected !!