Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoKompanija Dandi ulaže u istraživanje zlata u Srbiji

Kompanija Dandi ulaže u istraživanje zlata u Srbiji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Rudarska kompanija „Dundee Precious Metals“, koja je otkrila nalazište zlata kod Žagubice, saopštila je da se u ležištu Čoka Rakita nalazi oko 50,5 tona zlata.

U početnoj proceni mineralnih resursa, kanadska kompanija navodi da ležište Čoka Rakita sadrži oko 9,79 miliona tona rude, sa 1,78 miliona unci zlata (oko 50,5 tona) sa sadržajem od 5,67 grama po toni.

Kompanija je najavila i planove za intenziviranje istraživanja u Srbiji sledeće godine, obuhvatajući lokalitete kao što su Potaj Čuka, Pešter Jug i Umka, sa planiranim obimom ovih investicija od 30 do 35 miliona dolara.

Supported by

Prva procena mineralnih resursa zaključena je nakon jedne godine bušenja na lokaciji, na osnovu približno 80.723 metra izbušenih u 173 rupe, navodi Dandi.

Kompanija naglašava da se procenjuje da sadržaj zlata u rudnom jezgru visokog kvaliteta, koji iznosi 2,81 milion tona sa 10,12 grama po toni, ima potencijal da premaši prosek u početnim godinama rada rudnika nakon završetka sveobuhvatnog istražnog bušenja.

„Inicijalna procena mineralnih resursa potvrđuje potencijal Čoka Rakite kao atraktivnog, visokokvalitetnog projekta zlata“, rekao je Dejvid Rej, predsednik i izvršni direktor kompanije Dundee Precious Metals.

On je najavio da kompanija planira da nastavi istraživanje ležišta, a nastavak bušenja biće usmeren na proširenje granica Čoke Rakite.

Dandi je naveo da očekuje da će u drugom kvartalu sledeće godine imati preliminarnu ekonomsku procenu rude, sa ciljanim kapacitetom od 850.000 tona godišnje.

Izvor: Serbia Business

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Istraživanje rudarstva u Srbiji: Lekcije naučene iz grešaka stranih kompanija

Srbija poseduje bogate mineralne resurse, što privlači pažnju stranih rudarskih kompanija koje žele da iskoriste potencijal zemlje. Ove kompanije igraju značajnu ulogu u istraživanju i razvoju mineralnih nalazišta, doprinoseći ekonomskom rastu. Međutim, dosadašnja iskustva su ukazala na neke greške...

Zinnwald je postao drugi najveći litijumski projekat iz tvrdog kamena u EU

Zinnwald Lithium plc, evropska litijumska kompanija, najavila je objavljivanje ažurirane nezavisne procene mineralnih resursa za svoj litijumski projekat Zinnwald koji se nalazi u Saksoniji, u istočnoj Nemačkoj. Ažuriranje MRE za 2024. uključuje 26.911 metara novog dijamantskog jezgrenog bušenja kroz 84...

Kritične sirovine u Srbiji: Ispunjavanje uslova za održivi razvoj

Kritične sirovine imaju izuzetno važnu ulogu u različitim industrijama, uključujući obnovljive izvore energije, elektroniku i automobilski sektor. Kako globalna potražnja za ovim resursima i dalje raste, osiguranje bezbednog i održivog snabdevanja kritičnim sirovinama postalo je prioritet za mnoge zemlje....
Supported byspot_img
error: Content is protected !!