Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoIzazovi  i mogućnosti evropske industrije baterija

Izazovi  i mogućnosti evropske industrije baterija

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Industrija baterija konstantno napreduje, vođena sve većom elektrifikacijom vozila i širenjem obnovljivih izvora energije. Ovaj rast globalne potražnje za baterijama praćen je tehnološkim napretkom, kao i strateškim i geopolitičkim odlukama, koje predstavljaju mogućnosti i izazove za sektore baterija i elektromobilnosti. Očekuje se da će ključne oblasti kao što su nove tehnologije, lanci snabdevanja, održivost i reciklaža oblikovati putanju industrije u narednoj godini.

ees Europe, najveća evropska izložba baterija i sistema za skladištenje energije, zajedno sa Pover2Drive Europe, međunarodnom izložbom za infrastrukturu za punjenje i e-mobilnost, ponudiće sveobuhvatan pregled najnovijih trendova i razvoja. Ove izložbe su planirane da se održe od 19. do 21. juna 2024. u okviru Inovacionog centra The smarter E Europe u Messe Minhen. Predviđeno je učešće preko 2.800 izlagača i 115.000 trgovinskih posetilaca.

Industrija baterija će ove godine biti svedok promena, posebno zbog poremećaja lanca snabdevanja i izazova sa sirovinama. Kineska ograničenja izvoza grafita podstiču evropske proizvođače baterija da optimizuju proizvodne procese, nabavku sirovina i lance snabdevanja kako bi ostali konkurentni. Razvoj postojećih tehnologija kao što su litijum-jonske baterije i sistemi za skladištenje energije baterija (BESS) su od ključnog značaja, ali takođe postoji sve veći naglasak na unapređenju novih tehnologija baterija u svim fazama, od proizvodnje do reciklaže.

Supported by

Da bi se smanjila zavisnost i obezbedili lanci snabdevanja, diverzifikacija lanaca snabdevanja i razvoj novih tehnologija baterija su imperativ. Alternativne tehnologije kao što su metal-jonske, metal-sumporne, metal-vazduh i redoks baterije privlače pažnju, zajedno sa čvrstim i natrijum-jonskim baterijama, koje nude prednosti kao što su duže vreme skladištenja i niži troškovi bez oslanjanja na kobalt , nikl ili litijum.

Trend ka produženju životnog veka velikih baterija, prvenstveno litijum-jonskih, nastaviće se do 2024. godine, povećavajući njihov potencijal primene. Pored toga, održivost i reciklaža se pojavljuju kao mogućnosti za evropsku industriju baterija, sa fokusom na smanjenje potrošnje energije u proizvodnim procesima i povećanje lokalnih sposobnosti reciklaže kako bi se podržala kružna ekonomija.

Izložbe i konferencije kao što su ees Europe i Pover2Drive Europe pružaju platforme za zainteresovane strane u industriji da steknu uvid u tržišne trendove i razvoj. Polaznici mogu da učestvuju na konferencijama i forumima kako bi ažurirali svoje znanje i istražili inovacije u proizvodnji baterija, reciklaži i uvidu u tržište.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...

EU se suočava sa izazovom otkrivanja kineske strategije mineralnih resursa

EU ulaže napor da smanji oslanjanje na kineske zalihe kritičnih minerala, a nedostupnost informacija o dugoročnim planovima Kine vezano za njen mineralni sektor predstavlja izazov. Istraživački centar MERICS ističe poteškoće sa kojima se zapadni istraživači suočavaju u dobijanju pouzdanih...
error: Content is protected !!