Supported byElevatePR Digital
Supported byspot_img
RudarstvoIrski fond za strateške investicije izdvaja 30 miliona evra za odgovorne rudarske...

Irski fond za strateške investicije izdvaja 30 miliona evra za odgovorne rudarske poduhvate

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Irski fond za strateške investicije (ISIF)  investiraće 30 miliona evra u Irski fond za minerale, sredstva su namenjena održivim rudarskim projektima u zemlji. Predvođen kompanijom Lionhead Resources, fond će dati prioritet ekološki svesnim investicijama, posebno onima koje su usredsređene na ekstrakciju cinka.

Nik Ešmor, direktor ISIF-a, istakao je značaj investicije, ističući njenu dvostruku korist u vidu promovisanja odgovornog vađenja minerala i jačanja domaćeg rudarskog sektora Irske. On je takođe istakao potencijal za otvaranje radnih mesta u ruralnim oblastima, čime se doprinosi regionalnom razvoju.

Ministar finansija Majkl Mekgrat izrazio je optimizam u pogledu podsticaja koji će investicije pružiti industriji vađenja minerala. Uzimajući u obzir bogatu istoriju Irske u rudarstvu, Mekgrat je naglasio potencijal ulaganja za stvaranje visokokvalifikovanih poslova širom regiona.

Supported by

Lionhead Resources, poznat po svom fokusu na rudarske investicije neophodne za prelazak na niskougljeničnu ekonomiju, upravljaće fondom iz svojih baza u Londonu i Južnoj Africi. Investicija je u skladu sa širim naporima EU da smanji oslanjanje na kinesku dominaciju u lancima snabdevanja kritičnim mineralima, posebno u sektorima kao što su električna vozila i obnovljiva energija.

Nedavno odobrenje EU Zakona o kritičnim sirovinama naglašava ovu promenu u strategiji, koja ima za cilj diversifikaciju izvora snabdevanja i promovisanje lokalnog vađenja, obrade i recikliranja kritičnih minerala. Predsednica Evropske komisije Ursula fon der Lajen kritikovala je priliv jeftinih kineskih električnih vozila na tržišta EU i najavila antisubvencionu istragu za kineska električna vozila.

CRMA navodi standarde za snabdevanje i preradu kritičnih minerala unutar EU, odražavajući posvećenost bloka održivosti i strateškoj autonomiji u ključnim industrijama.

Izvor: miningwatch.news

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Srbija: EU računa na saradnju sa Srbijom u sektoru rudarstva

U martu je Evropski savet usvojio Zakon o kritičnim sirovinama (Critical Raw Minerals Act - CRMA), osmišljen da ojača samodovoljnost EU u sektoru retkih minerala i smanji zavisnost, naročito od Kine, te da istovremeno poveća saradnju s prijateljskim državama....

Srbija: Projekat Jadar očekuje zeleno svetlo posle izbora

Odmah po okončanju lokalnih izbora, zakazanih za 2. jun, aktuelna vlast u Srbiji će početi da propagira kopanje litijuma u Jadru iako će tako nešto izazvati veliki otpor građana, smatra domaća stručna javnost. Kopanje litijuma na našim prostorima je, bar...

Evropi su neophodne investicije kako bi se obezbedile sirovine za proizvodnju električnih vozila

Oslanjanje Evrope na uvoz većine sirovina za proizvodnju električnih vozila pokazuje se neodrživim, čineći njenu ekonomiju ranjivom. EIT samit o sirovinama odžao se u Briselu po prvi put od kada je u martu odobren zakon EU o kritičnim sirovinama...
error: Content is protected !!