Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoInvestitori koje podržava EU predstavili inicijativu za sirovine za baterije

Investitori koje podržava EU predstavili inicijativu za sirovine za baterije

Supported byspot_img
Supported byspot_img

Dva velika evropska investitora u energetsku tranziciju nastoje da prikupe 500 miliona evra za sirovine za baterije kako bi se poboljšao lanac snabdevanja.

InnoEnergy, uz podršku EU i Demeter Investment Managers rekli su da će se njihov novi EBA fond za strateške materijale za baterije fokusirati na poboljšanje zaliha mnogih kritičnih minerala potrebnih za razvoj baterija, uključujući litijum, nikl, kobalt, mangan i grafit.

Potražnja za baterijama je u porastu poslednjih godina zahvaljujući naglo rastućoj popularnosti električnih vozila, uz povećanje pritiska na kritične lance snabdevanja mineralima kao rezultat. GlobalData-ov izveštaj o tržištu električnih vozila za 2023. navodi da je „potražnja za litijumom zbog povećane prodaje baterija na putu da poraste za više od 400% od 2020. do 2030. godine, tako da postoji intenzivan pritisak da se iskopava litijum dovoljno brzo da se osiguraju dugoročni ugovori o snabdevanju nestabilnog tržišta“.

Supported by

Zakon o kritičnim sirovinama ima za cilj da smanji potrebu za uvozom kritičnih minerala izvan bloka. Najmanje 70% investicija fonda biće usmereno na domaću proizvodnju kritičnih minerala, uključujući preradu, rudarstvo i reciklažu.

Govoreći na Svetskom ekonomskom forumu u Davosu, u Švajcarskoj, Dijego Pavija, izvršni direktor InnoEnergy-a, rekao je: „Svaki lanac vrednosti je jak koliko i njegova najslabija karika, a danas je najslabija karika uzvodna.”

On je dodao: „Mi rešavamo rizične faze.”

Izvor : Mining Technology

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

Terra Balcanica vidi neiskorišćene mogućnosti na Balkanu

Terra Balcanica, kanadska kompanija za istraživanje kritičnih metala, vidi neiskorišćene mogućnosti na zapadnobalkanskom poluostrvu. Šta dobijate kada kombinujete vekove rudarstva, dve evropske jurisdikcije pogodne za eksploataciju resursa, obrazovanu radnu snagu i kontinent koji gladuje za ključnim metalnim resursima? Naš je disciplinovan...

Protiv ponovnog otvaranja rudnika Brskovo glasali država i NVO sektor

Komisija za analizu ugovora o koncesiji za ponovno otvaranje rudnika Brskovo kod Mojkovca juče je većinom glasova usvojila zaključak da se koncesionaru Brskovo Mine više ne produžava koncesija izdata 2010. godine, za koju su rokovi do sada šest puta...

Avrupa Minerals u potrazi za mineralnim bogatstvima Portugalije i Finske

Avrupa Minerals Ltd. je iznela planove o svojim istraživačkim poduhvatima širom Portugalije i Finske. Avrupina priča nije samo o rudarstvu, radi se o utiranju puta za snabdevanje evropskim mineralnim resursima i u budućnosti. Projekat Sesmarias u Portugaliji predstavlja veliki potencijal,...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!