Supported byspot_img
Supported byspot_img
RudarstvoImerys i British Lithium najavljuju strateško partnerstvo za ubrzanje razvoja najvećeg nalazišta...

Imerys i British Lithium najavljuju strateško partnerstvo za ubrzanje razvoja najvećeg nalazišta litijuma u ​​Velikoj Britaniji

Supported byspot_img
Supported byspot_img

 

Imerys, svetski lider u specijalnim rešenjima na bazi minerala, kupio je 80% udela u British Lithium-u, privatnoj kompaniji koja je razvila rutu za preradu za proizvodnju litijum karbonata za baterije od korniškog granita. Transakcija će spojiti Imerysovu ekspertizu u rudarstvu, infrastrukturu u Kornvolu, mogućnostima istraživanja i razvoja i razvoja procesa, kao i litijumske mineralne resurse, sa tehnologijom britanskog litijuma po meri i najsavremenijom litijumskom pilot postrojenjem, koja je nedavno proizvela litijum karbonat za baterije.

Od 2017, British Lithium je izvršio bušenje i istraživanje na zemljištu u vlasništvu Imerys-a u Kornvolu i razvio jedinstveni proces i pilot postrojenje za proizvodnju litijum karbonata za baterije. Dobio je finansijsku podršku od Innovate UK, britanske nacionalne agencije za inovacije, i Fonda za transformaciju automobila, programa finansiranja za podršku elektrifikaciji vozila i njihovih lanaca snabdevanja u Velikoj Britaniji.

Supported by

Nakon bušenja i definisanja resursa, pretpostavljeni mineralni resursi se procenjuju na 161 milion tona sa sadržajem od 0,54% litijum oksida1. Ovi resursi daju dovoljno samopouzdanja za ciljanje životnog veka rudnika koji prelazi 30 godina sa stopom proizvodnje od 20.000 tona ekvivalenta litijum karbonata godišnje, potencijalno dovoljno da se opremi 500.000 električnih vozila godišnje, do kraja decenije, ispunjavajući otprilike dve trećine od procenjene potražnje za baterijama u Britaniji do 2030. godine kada svi proizvođači automobila u Velikoj Britaniji pređu na električna vozila.

Partnerstvo će imati koristi od Imerys-ovog postojećeg rudarskog otiska u Kornvolu, njegovih iskusnih timova i solidne infrastrukture, kao i njegove ekspertize za litijum razvijenu kroz projekat EMILI u Francuskoj. Rudnik će se pridržavati najviših društvenih i ekoloških standarda i slediti IRMA standard – najzahtevnije globalno merilo za odgovorno rudarstvo.

Transakciju je odobrila Vlada Velike Britanije, u skladu sa protokolom Zakona o ulaganjima u nacionalnu bezbednost. Ovaj poduhvat će smanjiti zavisnost Velike Britanije i Evrope od uvoza kritičnih sirovina, doprinoseći tako postizanju evropskih i britanskih ciljeva klimatskih promena i stvaranju prvog potpuno integrisanog regionalnog lanca vrednosti električnih vozila. Kombinacija ovoga i projekta EMILI u Francuskoj učinila bi Imerys najvećim integrisanim proizvođačem litijuma u ​​Evropi, koji bi predstavljao više od 20% najavljene evropske proizvodnje litijuma do 2030. godine.

Projekat će stvoriti nove mogućnosti za zapošljavanje i podstaći ekonomski rast u Kornvolu. Nadovezuje se na Imerys-ovu duboku posvećenost Velikoj Britaniji i učvršćuje njenu poziciju kao oslonca korniške ekonomije. Danas Grupa zapošljava 1.100 ljudi širom Velike Britanije, od kojih se 830 nalazi u Kornvolu, uključujući pet lokacija svetske klase otvorenih rudnika u Kornvolu i Devonu. Projekat će se takođe nadovezati na preduzetnički duh britanskog litijuma i posvećen tim.

 

Kemi Badenoch, poslovni i trgovinski sekretar:

 

Ovo zajedničko ulaganje između Imerys-a i British Lithium-a će ojačati naše domaće snabdevanje kritičnim mineralima, što je od vitalnog značaja za razvoj napredne proizvodne industrije u Velikoj Britaniji i pomoć u stvaranju radnih mesta u budućnosti.

Ovo partnerstvo ponovo pokazuje da Velika Britanija ostaje privlačna destinacija za međunarodne investicije i da će podstaći ekonomski prosperitet, podržati zelenu industriju i ojačati našu energetsku bezbednost – ne samo u Kornvolu, već i širom UK.

 

Alessandro Dazza, izvršni direktor Imerys-a:

 

Ova akvizicija je prekretnica na Imerys-ovom putu da postane ključni partner u energetskoj tranziciji. Nadovezujući se na naše nedavno ulaganje u projekat EMILI u Francuskoj, mi smo u jedinstvenoj poziciji da postanemo vodeći dobavljač litijuma u ​​Velikoj Britaniji i Evropi. Radujemo se otključavanju zajedničkog potencijala British Lithium-a i Imerys-a kako bismo Cornvall učinili uspešnim litijumskim čvorištem, nadovezujući se na svoje vekovno rudarsko nasleđe.

 

Roderick Smith, predsednik britanskog litijuma:

 

Nakon nekoliko godina bliskog rada sa Imerys-om, direktori, akcionari i osoblje British Lithium-a sa zadovoljstvom su formalizovali svoje partnerstvo sa Imerys-om i uvereni su da će nas ovo usklađivanje interesa pokrenuti ka kontinuiranom brzom napretku. Ovo označava ključnu prekretnicu za britanski Lithium, Imerys i čitavu industriju litijumskih baterija, jer kreću na put ka uspostavljanju održive budućnosti za proizvodnju litijuma u ​​Ujedinjenom Kraljevstvu.

Supported byspot_img
Supported byspot_img
Supported byspot_img

Najnovije vesti

Povezani članci

EK Resources-u odobrena kupovina španskog rudnika volframa

EK Resources je od Ministarskog saveta Španije dobio zeleno svetlo da kupi Saloro, špansku kompaniju za rudarstvo i vlasnika rudnika volframa Barruecopardo. Kompanija sada poseduje 100% rudnika nakon što je španska antimonopolska agencija odobrila dogovor. Ova akvizicija znači da je EK...

Zašto je razumevanje mineralnih asocijacija ključno za snabdevanje mineralima

Poznato je da je malo verovatno da će intenzitet potražnje za kritičnim mineralima i metalima, kako po količini tako i po raznovrsnosti, biti zadovoljen. Ovo je posebno relevantno za ključne metale kao što su kobalt, litijum ili elementi retkih...

Litijum iz Lopara ide do “Mercedesa”

Švajcarsko akcionarsko društvo ARCORE AG, koje je istraživanjem na području opštine Lopare utvrdilo prisustvo značajnih količina litijum-karbonata, magnezijuma, kalijuma i bora, zaključilo je strateško partnerstvo s kompanijom "Rock Tech Lithium", koju planira snabdijevati sirovinama i koja već ima potpisane...
Supported byspot_img
error: Content is protected !!